Alle vestigingen van de Openbare Bibliotheek Brugge zijn opnieuw open. Lenen en terugbrengen kan volgens huisregels n.a.v. covid-19. Er geldt ook een nieuw bibliotheekreglement met wijzigingen qua lidgeld, uitleenvoorwaarden, openingstijden en internetgebruik.

Opnieuw open

Alle vestigingen van de Openbare Bibliotheek Brugge (met uitzondering van het bibpunt in het Huis van de Bruggeling) zijn opnieuw open na de sluitingen wegens covid-19 en de overstap naar een nieuw softwaresysteem. Onderzoekers kunnen op afspraak (bel 050 47 24 29 of mail naar leeszaal.bibliotheek@brugge.be) ook opnieuw terecht in de leeszaal van Hoofdbibliotheek Biekorf voor raadpleging van werken uit het magazijn.
Terugbrengen in bibpunt Huis van de Bruggeling kan nog niet. Hou de materialen uit het bibpunt nog bij, er wordt geen telaatgeld aangerekend tot twee weken na de heropening.

In alle bibliotheken gelden huisregels om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan: mondmasker, winkelmandje en handontsmetting zijn verplicht, en de looprichting en afstandsregels moeten gerespecteerd worden. Ergens gaan zitten (om te lezen of te studeren) kan niet. Materialen online reserveren blijft voorlopig gratis om de verblijfsduur in de bibliotheek te beperken tot het afhalen van de reservering. In Hoofdbibliotheek Biekorf kan je er ook voor kiezen om jouw materialen thuis te laten leveren. Catalogus- en internetpc's zijn slechts beperkt toegankelijk (en worden regelmatig ontsmet).

Nieuw bibliotheekreglement:
lidgeld, uitleenvoorwaarden, openingstijden, internet

Wise, de nieuwe software waar de bibliotheek naar overstapte en die voor de korte sluiting van de bibliotheek zorgde, maakte enkele aanpassingen aan het bibliotheekreglement noodzakelijk. In één beweging kregen ook andere zaken uit dat reglement een update. Een overzicht van de wijzigingen:

• Lidmaatschap

• Gratis lidmaatschap tot en met 21 jaar (in plaats van 18).
      Dit om in te spelen op de uitgebreide samenwerking met het hoger onderwijs en om gratis te blijven voor leerlingen die op hun achttiende nog niet klaar zijn met het secundair onderwijs.
    • Geen apart seniorentarief van € 3,75 meer, maar een uniform tarief van 5 euro voor alle volwassenen (vanaf 22 jaar).
    • Geen dubbel lidmaatschap meer. Vanaf nu wordt er één bibliotheekpas per persoon verleend. Er werd wel een “dubbelpas” in het leven geroepen. Wie dubbel lidgeld betaalt, mag dubbel zoveel lenen.
    • Leerkrachten krijgen de uitgebreide uitleenvoorwaarden van hun vroegere professionele pas op hun (betalende) individuele pas.
  • Uitleenvoorwaarden

• Wie de uitleentermijn overschrijdt, krijgt na twee herinneringen een “materiaalvergoedingsnota” met een overzicht van de kosten indien de materialen niet teruggebracht worden. Wie na ontvangst van de nota de materialen terugbrengt, betaalt enkel het “telaatgeld”. Wie geen actie onderneemt, ontvangt een factuur met de kosten om de materialen te vergoeden. De materialen alsnog terugbrengen is dan niet meer mogelijk.
    • De uitleentermijn voor speelfilms wordt uitgebreid van twee naar vier weken, zoals voor boeken en cd’s.
    • De uitleentermijn voor e-readers en e-boeken wordt uitgebreid van vier naar zes weken. Het maximum aantal e-boeken dat je tegelijk kunt lenen, wordt opgetrokken van drie naar tien.
    • Je kan de uitleentermijn slechts één keer verlengen.
  • Openingstijden

• Gelijke openingstijden voor de vier grote filialen (Daverlo, De Zorge, Sint-Andries en Sint-Michiels):

• maandag: 14u-18u
      • dinsdag: 14u-19u
      • woensdag: 14u-18u
      • vrijdag: 14u-19u
      • zaterdag: 9.30u-12.30u

Voor Daverlo blijft daarmee alles bij het oude. Voor De Zorge valt de zaterdagnamiddag weg. Voor Sint-Andries en Sint-Michiels betekent dit dat ze op dinsdag en vrijdag open zijn vanaf 14 uur (in plaats van 15 uur).

• De andere filialen zijn op zaterdag een halfuur langer open: van 9.30 uur tot 12.00 uur. Hun openingstijden op de andere dagen blijven behouden.
  • Internet

Surfen op internet op een internetpc van de bibliotheek is beperkt tot 2 uur per dag over het hele bibliotheeknetwerk (in plaats van per bibliotheekvestiging).