Openbare Bibliotheek Brugge presenteert online jaarverslag

jaarverslag 2020

De Openbare Bibliotheek Brugge presenteert haar werking van het voorbije jaar in een online jaarverslag. De cijfers en thema’s die uitgelicht worden, bevestigen dat 2020 een jaar als geen ander was. Boekenpakketten voor de afhaalbibliotheek, online boekenproeverijen, tussendoortjes in veilige bubbels, winkelmandjes, …: het is de woordenschat van een ‘coronajaar’. Tegelijk is in 2020 gebleken dat de bibliotheek essentieel is.

 

Schepen van Cultuur Nico Blontrock: “Ondanks de coronamaatregelen heeft de Brugse bibliotheek ook in 2020 een ruim en divers publiek bereikt. Afhankelijk van de geldende coronamaatregelen kwamen leners zelf naar de bibliotheek om een keuze te maken, haalden ze hun online besteld pakket op of lieten ze dit aan huis leveren. In totaal gaat het toch om zo’n 675.000 materialen.”

 

Op publieksactiviteiten kon de bibliotheek, net zoals alle andere culturele instellingen, minder inzetten. Maar met een online aanbod van tussendoortjes, erfgoedpresentaties, auteurslezingen en consultaties op afstand bij de digidokter, zorgde de bib ook in 2020 voor continuïteit in haar publieksaanbod.

 

Inzetten op leesplezier en lezen als verbindende factor deed de bibliotheek des te meer, onder andere als organiserende partner van de leescommunity Brugge Leest. “We zijn erin geslaagd om in enkele maanden tijd ruim 250 stadslezers warm te maken voor Brugge Leest. Dat vind ik een prachtige verwezenlijking. Laten we hopen dat we deze enthousiaste lezers binnenkort ook op een fysiek evenement kunnen samenbrengen”, zegt schepen Nico Blontrock.

 

Ook de erfgoedbibliotheek komt ruim aan bod in het jaarverslag. Enkele aanwinsten worden uitgelicht, er is een terugblik op het succesvolle brievenproject van Guido Gezelle en men leest er meer over de (inter)nationale erfgoedprojecten MMMONK en ARMA. Als partner van deze projecten vergroot de Brugse bibliotheek de internationale uitstraling van haar indrukwekkende erfgoedcollecties.

 

Lees hier het online jaarverslag.