Nieuwe website Gezelle.be

Gezelles leefwereld lijkt soms ver van de onze te staan. Wie de moeite doet om hem wat beter te leren kennen, ontdekt een grappige, ontroerende en virtuoze schrijver van Europees formaat. De gloednieuwe website Gezelle.be zet je op weg. De duizenden documenten uit het Gezellearchief – brieven, poëziehandschriften, taalkundige notities, enz. – komen op de site tot leven in verhalen, citaten, foto’s, geluidsfragmenten en filmpjes. Dankzij een participatietraject met professoren, kunstenaars, docenten, studenten en zelfs kleuters, is de bibliotheek in haar opzet geslaagd om via de nieuwe website Gezelle levend te maken voor een zeer divers publiek. Via artificiële intelligentie ontdek je zelfs hoe Gezelle er als kind moet hebben uitgezien.

Het Gezellearchief van de Openbare Bibliotheek Brugge

De nieuwe website is een initiatief van de Openbare Bibliotheek Brugge, die ook een erfgoedbibliotheek is. Het Guido Gezellearchief van de bibliotheek bewaart en onderzoekt originele poëziehandschriften, correspondentie, werken van en over Gezelle, Gezelles eigen bibliotheek, enz. De rijke en gevarieerde inhoud van het archief – waarvan je trouwens het grootste deel al digitaal kunt raadplegen via de bibliotheekcatalogus – vormt de basis voor de nieuwe website.

Een vernieuwende website

Brieffragmenten, fotoalbums, citaten, tekst en audio – met o.a. de stem van cultuurschepen Nico Blontrock als Stijn Streuvels – worden afgewisseld om de bezoeker kennis te laten maken met de figuur, het leven en het werk van Gezelle. Verwacht je dus niet aan lange teksten of droge inventarissen, maar aan een toegankelijke website voor een ruim publiek. Samen met Xander Steenbrugge van het Gentse bedrijf ML6 gingen de medewerkers van het Gezellearchief op een speelse en verrassende manier het imago van de oude man op de oude foto te lijf. Zo ontdek je met artificiële intelligentie hoe Gezelle er als kind moet hebben uitgezien. Tegelijk blijft ook de Gezellekenner of vorser niet op zijn honger zitten door tal van wetenschappelijke bijdragen en linken naar de originele archiefstukken in de catalogus.

Wist je dat?

Een postkaartencampagne met tal van wist-je-datjes over Gezelle, leidt je naar opmerkelijke verhalen op de website. Zo ontdek je dat Gezelle stiekem woorden noteerde in de biechtstoel, dat hij als indianenspecialist een tomahawk in huis had, en dat er in het negentiende-eeuwse Brugge flink geroddeld werd over de nauwe band tussen Gezelle en zijn buurvrouw Lady Smith. Dat Gezelle een uitzonderlijk groot hoofd had wist je misschien, maar wist je ook dat zijn hersenen in de Brugse bibliotheek bewaard worden?

 

Educatief laboratorium

Hoe kan je kinderen en jongeren warm maken voor Gezelle? Samen met de KU Leuven en de lerarenopleidingen van Vives en Howest, het Poëziecentrum en dichteres Lies Van Gasse ging het educatief team van de bibliotheek op zoek naar originele invalshoeken en werkvormen om Guido Gezelle aan te brengen in het secundair onderwijs. Onder ‘Gezelle in de klas’ op de website, vind je de lespakketten die hieruit voortvloeiden. En die zijn erg verrassend en gevarieerd. Van ‘yoga met Gezelle’ tot het verfilmen van een gedicht.

De kleuterklas van meester Henk (Heilig Hartschool) kreeg het bezoek van een levende “averulle” (meikever) en schilderde spinnen, meikevers en bloemen. Het klankrijke gedicht sprak de kindjes erg aan, wat de bibliotheek deed beslissen om rond het gedicht ‘De Averulle en de Blomme’ ook een voorleesmoment (Tussen d’oortjes) te organiseren.

Docenten van de Academie Brugge bezochten het Gezellearchief en werkten creatieve projecten uit. De kunstwerken die hieruit voortvloeiden, bewijzen dat Gezelle ook vandaag nog een bron van inspiratie is.

Gezelle als inspiratiebron

Van Rik Wouters tot Klaas Verplancke, van Marec tot Brigitte Minne, van Willem Vermandere tot ’t Hof van Commerce: Gezelle inspireerde en blijft inspireren. Dat ontdek je op de website onder ‘Atelier Gezelle’. Ook de leerlingen van Academie Brugge DKO en Academie Kunsthumaniora Brugge lieten zich inspireren door stukken uit het Gezellearchief en gingen creatief aan de slag rond de figuur en het werk van Gezelle. Het resultaat – foto, video, schilderijen, juweelontwerpen, enz. - kan je tot 10 februari bewonderen in de tentoonstelling in Hoofdbibliotheek Biekorf.