Mooiste privécollectie rond Michel De Ghelderode gaat naar Brugse bibliotheek

De Openbare Bibliotheek Brugge kon een belangrijke bibliofiele boekencollectie rond Michel De Ghelderode aankopen. Het gaat om de verzameling van Bruggeling Peter Simoens, die alle originele uitgaven bevat en bovendien in perfecte staat is.

de ghelderode

“Literatuurhistoricus en verzamelaar Peter Simoens deed zijn passie voor de Frans-Belgische literatuur in Brugge op tijdens de lessen Frans aan het Sint-Lodewijkscollege”, aldus schepen Nico Blontrock. “Deze band is, samen met de kwaliteit van de erfgoedwerking van onze bibliotheek, een belangrijke motivatie voor hem om de collectie als een fonds in de Brugse bibliotheek onder te brengen. De collectie biedt zeker ook mogelijkheden voor een publieksproject.”

Michel De Ghelderode

Michel de Ghelderode (1898-1962), pseudoniem van Adémar Adolphe Louis Martens, was een Franstalige auteur van Vlaamse origine. Hij schreef meer dan zestig toneelstukken, honderd verhalen en artikels over kunst en folklore. Zijn stijl is macaber, wreed en grotesk. Hij was bevriend met o.a. James Ensor en wordt in één adem genoemd met zijn tijdgenoten Maurice Maeterlinck, Georges Rodenbach en Emile Verhaeren. Zijn toneelstukken werden opgevoerd in Brussel en Parijs, waar ze rond 1950 een echte hype waren.

De mooiste Ghelderodeverzameling in privébezit

De collectie die de bibliotheek aankocht van Peter Simoens bevat 385 stukken, verzameld tussen 1989 en 2019. De passie van de verzamelaar gekoppeld aan zijn grote inhoudelijke kennis heeft ervoor gezorgd dat dit veruit de mooiste Ghelderodeverzameling in privébezit is. Ze bevat alle originele uitgaven, evenals alle bibliofiele uitgaven en belangrijke vertalingen, met een tiental extreem zeldzame en gezochte exemplaren.

Belang voor Brugge

De stad Brugge was een belangrijk thema in De Ghelderodes oeuvre. Hij schreef over Georges Rodenbach, over het spookhuis in de Spanjaardstraat, de Brugse zotten, enz. Zijn grootste vrienden woonden in Brugge (zijn boezemvriend Marcel Wyseur, zijn arts en mecenas dr. Louis de Winter, Suzanne de Giey, Albert Goethals,…). Hij werkte ook samen met enkele belangrijke Brugse uitgevers: Presses St.-Cathérine, Desclee-De Brouwer, Stainforth,…

De collectie wordt als fonds opgenomen in de erfgoedcollectie van de Openbare Bibliotheek Brugge en ontsloten via de catalogus. De bibliotheek plant in de komende jaren ook een tentoonstelling rond de werken van De Ghelderode.

 

Afbeelding: Het gedicht Bruges van Michel De Ghelderode werd in 2002 uitgegeven met een inleiding van Peter Simoens en een houtsnede van Luc De Jaegher. (Openbare Bibliotheek Brugge, 050-10064)