Brugge en Gent digitaliseren 760 middeleeuwse manuscripten voor Mmmonk.be

De Openbare Bibliotheek Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent, het Grootseminarie Ten Duinen in Brugge en het Bisdom Gent werken samen aan een ambitieus project rond hun middeleeuwse monastieke manuscripten. Mmmonk zal de digitale beelden van 760 middeleeuwse manuscripten van de abdijen van Ten Duinen, Ter Doest, Sint-Baafs en Sint-Pieters ontsluiten en samenbrengen in een virtuele bibliotheek en kennisplatform via IIIF (International Image Interoperability Framework).

Dit protocol voor ontsluiting van digitale beelden is een internationaal gedragen standaard gericht op duurzaamheid, flexibiliteit en uitwisselbaarheid van beelden via duurzame bouwstenen. Als pionier in Vlaanderen wil Mmmonk hierbij een draaiboek ontwikkelen dat kan worden ingezet door andere Vlaamse erfgoedbibliotheken.

Het Departement Jeugd, Cultuur en Media van de Vlaamse Overheid kende alvast een subsidie van 127.000 euro toe voor de eerste fase van het project, en 129.000 euro voor de tweede fase. In deze twee fases concentreerde Mmmonk zich op het creëren van kwalitatieve en duurzame bouwstenen en op de grondige voorbereiding van het IIIF-platform.

De firma iGuana digitaliseert de monastieke manuscripten in het Grootseminarie en de Openbare Bibliotheek Brugge. Momenteel zijn al 400 manuscripten – dat zijn meer dan 150.000 pagina’s! – gedigitaliseerd.

Mmmonk verzamelt ook beelden van de manuscripten uit de Sint-Pietersabdij en de Sint-Baafsabdij, zowel in de collectie van de Universiteitsbibliotheek Gent en het Bisdom Gent, als bij externe partners zoals het Gentse STAM, de Koninklijke Bibliotheek van België en de Bibliothèque nationale de France.

Het einddoel van het project is het online platform Mmmonk.be, dat ontwikkeld wordt in fase 3. Op het platform staan de beelden, de metadata en contextualiserende informatie, en krijgt de bezoeker de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan met de collectie. Mmmonk.be zal maximaal gebruik maken van de presentatie- en annotatiemogelijkheden van IIIF, in de overtuiging dat IIIF de weg is naar duurzame online ontsluiting en innoverend digitaal onderzoek.

De voortgang van het project is te volgen op de projectwebsite www.mmmonk.be.