visual-landingspagina-stad_brugge.png

Cultuurkuur Brugge: het volledige aanbod voor scholen

Wil je je bezoek aan de Brugse Bibliotheek combineren met een andere culturele uitstap? Of zoek je inspiratie voor een volgend cultureel uitje met je klas?

Lees verder
marcus_laurinusband.png

Openbare Bibliotheek Brugge koopt zeldzame boekband van Marcus Laurinus

Op een veiling bij Sotheby’s New York kocht de Openbare Bibliotheek Brugge op 11 oktober 2023 een boek uit de collectie van de Brugse bibliofiel Marcus Laurinus (1525-1581).

Lees verder
rijmbijbel.png
1

Fotoverslag De stadsschrijvers @ De Zwiermeulen

Op donderdag 26 oktober 2023 organiseerden de stadsschrijvers hun eerste schrijfatelier in wasserettte De Zwiermeulen.
Dit is het fotoverslag van die Avond.

Lees verder
6_erfgoedbibliotheek.jpg

Vlaamse overheid erkent Openbare Bibliotheek Brugge als cultureel-erfgoedorganisatie van landelijk niveau

De Brugse bibliotheek is naast openbare bibliotheek ook een erkende erfgoedbibliotheek. Ze beheert een indrukwekkende erfgoedcollectie met onder meer middeleeuwse manuscripten, incunabelen, oude drukken, het Guido Gezellearchief, historische kranten en Brugensia. Een deel van de collectie staat op de Vlaamse Topstukkenlijst. Na positief advies van de expertencommissie erkende Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon de Openbare Bibliotheek Brugge als cultureel-erfgoedorganisatie van landelijk niveau. Naast het kwaliteitslabel ‘Erkende Erfgoedbibliotheek’ krijgt de Brugse bibliotheek dus vanaf nu een extra erkenning voor haar werking en een bijkomende jaarlijkse subsidie van 250 000 euro.  

Lees verder
ghelderode_voordracht.png

Expo in Brugse bibliotheek benadrukt Ghelderodes bijzondere band met Brugge

De Openbare Bibliotheek Brugge kon in 2022 een belangrijke bibliofiele boekencollectie rond Michel De Ghelderode aankopen. Het gaat om de verzameling van Bruggeling Peter Simoens, die alle originele uitgaven bevat en bovendien in perfecte staat is. Om de collectie in de kijker te zetten, organiseert de bibliotheek dit najaar - 125 jaar na de geboorte van Michel de Ghelderode - een tentoonstelling in Hoofdbibliotheek Biekorf.
Schepen van Cultuur Nico Blontrock: “De expo focust vooral op de bijzondere band die Ghelderode met Brugge had. Zijn beste vrienden woonden er én de stad bleek een bron van inspiratie voor veel verhalen. Namen als Marcel Wyseur, Armand Jamar, Albert Goethals, Louis de Winter en Suzanne de Giey doen bij veel Bruggelingen zeker een belletje rinkelen. Ze behoorden tot de kennissenkring van Ghelderode en komen allemaal aan bod in de tentoonstelling.”

Lees verder
foto_stichting_van_caloen.jpg

Bewaargeving collectie Stichting van Caloen

Stichting Jean van Caloen draagt beheer van prestigieuze manuscriptencollectie over aan Openbare Bibliotheek Brugge

Met het Grootkasteel in Loppem en zijn waardevolle collecties roerend erfgoed is de Stichting Jean van Caloen een van de grote erfgoedspelers in Brugge. Vijf jaar geleden kreeg de Brugse bibliotheek 31 middeleeuwse manuscripten van de Stichting in bewaargeving. In 2022 kwamen daar 41 handschriftfragmenten bij. Op donderdagavond 15 juni organiseert de Openbare Bibliotheek Brugge een feestelijke avond rond deze belangrijke bewaargeving. “Door de integratie van deze manuscripten in de ruime bibliotheekwerking, wordt de collectie ontsloten voor internationaal historisch onderzoek én toegankelijk gemaakt voor een ruim en divers publiek”, zegt schepen van Cultuur Nico Blontrock.

 

Lees verder