MMMONK

MMMONK is een uniek samenwerkingsproject tussen de Openbare Bibliotheek Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent, het Grootseminarie Brugge en het Bisdom Gent. De collecties middeleeuwse monastieke manuscripten van deze partners worden ontsloten en samengebracht in een virtuele bibliotheek via IIIF. 

Projectsubsidie goedgekeurd

mmmonk.jpg

De Openbare Bibliotheek Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent, het Grootseminarie Brugge en het Bisdom Gent slaan de handen in elkaar voor een ambitieus project rond hun middeleeuwse monastieke manuscripten. MMMONK wil de digitale beelden van 734 middeleeuwse manuscripten van de abdijen van Ten Duinen, Ter Doest, Sint-Baafs en Sint-Pieters ontsluiten en samenbrengen in een virtuele bibliotheek en kennisplatform via IIIF. Voor de eerste fase van het project werd door de Vlaamse Overheid in februari een subsidie toegekend van 127.000 euro. 

Lees meer

Projectmedewerker July Van Malderen

july.jpg

Begin september 2019 startte July Van Malderen als projectmedewerker voor het MMMONK-project. Ze zal het digitaliseren van de handschriften van de Openbare Bibliotheek Brugge en het Grootseminarie Brugge in goede banen leiden. In een kort interview vertelt ze meer over haar nieuwe job.  

Lees meer

Digitalisering door iGuana

ms113.jpg

Voor de eerste fase van het MMMONK-project werd door de Vlaamse Overheid in februari een subsidie toegekend van 127.000 euro. Een deel hiervan gaat naar de digitalisatie van de manuscripten door een externe digitaliseringspartner. Deze opdracht werd na een uitgebreide aanbestedingsprocedure gegund aan de firma iGuana, een fusie van iGuana en acmisGroup.

Lees meer

IIIF in de praktijk

logo-iiif.png

Als pionier in Vlaanderen zal MMMONK zich toeleggen op het ontsluiten van digitale beelden via het International Image Interoperability Framework (IIIF). Dit protocol voor ontsluiting van digitale beelden is een internationaal gedragen standaard gericht op duurzaamheid, flexibiliteit en uitwisselbaarheid van beelden via duurzame bouwstenen. Door gebruik te maken van de verschillende functionaliteiten die IIIF biedt, wil MMMONK het wetenschappelijk onderzoek stimuleren en innoveren.

Lees meer

Ontsluiting miniatuur Valerius Maximus-handschrift

miniatuur.jpg

Het driedelig manuscript met het werk Facta et dicta memorabilia van de Romeinse auteur Valerius Maximus is een van de meest indrukwekkende handschriften uit de collectie van het Brugse Grootseminarie. Het handschrift is geschreven in het Latijn, vergezeld van een laatmiddeleeuwse Franse vertaling van Simon de Hesdin en Nicholas de Gonesse. 

Lees meer

Het Graduale van de Sint-Baafsabdij

graduale_aangepast.jpg

Ondanks een bloeiende Gentse historische school weten we tot op heden bijzonder weinig over de scriptoria van de Gentse Sint-Pieters en Sint-Baafsabdij. Over de bibliotheken van beide Benedictijnerabdijen zijn we dan weer wel behoorlijk geïnformeerd. Vooral voor Sint-Baafs zijn we dankzij een aantal historische catalogi goed geïnformeerd over wat ooit aanwezig was in de abdijbibliotheek.

Lees meer

Digitalisering is gestart

start inscannen.jpg

Het digitaliseren van de manuscripten van de Openbare Bibliotheek Brugge en het Grootseminarie Brugge is officieel van start gegaan. In totaal zullen ongeveer 97.000 beelden gemaakt worden die in het najaar van 2020 online verschijnen.

Lees meer

Manuscript in de kijker: Dodenrol van de Sint-Baafsabdij

dodenrol.jpg
Sint-Baafskathedraal Gent - www.lukasweb.be

Dit bijzondere object, momenteel bewaard in de Sint-Baafskathedraal in Gent, is zo'n 30 meter lang en bestaat uit 52 aan elkaar genaaide vellen perkament. Deze dodenrol werd in november 2019 erkend als Vlaams topstuk.

Lees meer

Drolerieën in manuscript 251

manuscript 251.jpg
Openbare Bibliotheek Brugge, ms. 251, f. 1r

Dit manuscript uit de collectie van de Openbare Bibliotheek Brugge ontstond aan het eind van de 13de eeuw. Bijzonder zijn de talrijjke figuurtjes in de marge aan het begin van ieder hoofdstuk. Vaak zijn het pikante of curieuze taferelen, maar soms ook heel realistische voorstellingen van het dagelijkse volksleven. 

Lees meer

Het potentieel van IIIF

Het potentieel van IIIF.jpg

Beelden online beschikbaar stellen via IIIF biedt een uitgebreide waaier aan mogelijkheden. Het laat niet alleen toe om beelden in hoge resolutie te tonen, maar ook om verschillende toepassingen toe te voegen, zoals inzoomen of annoteren. Enkele bedrijven merkten het potentieel van IIIF al op en ontwikkelden interessante en gebruiksvriendelijke IIIF-tools.

Lees meer

Ontdekkingen tijdens de schaderegistratie

Initiaal Apocalyps

Tijdens de schaderegistratie bekijken we iedere folio in detail, en zo komen interessante zaken in het manuscript naar boven. Zo ontdekten we in manuscript 35 tekeningen van de opdrachtgever en kopiist, en in manuscript 99 een angstaanjagende initiaal bij het hoofdstuk over de Apocalyps.

Lees meer

Interactieve kunst met IIIF

antlitz.ninja

Steeds meer musea en erfgoedinstellingen plaatsen hun collectie online. De meest duurzame manier om dit te doen is via IIIF. Bovendien biedt IIIF tal van mogelijkheden om de beelden voor verschillende toepassingen te gebruiken. Zo ontwikkelde het J. Paul Getty Museum met behulp van IIIF de Animal Crossing Art Simulator, en werden al verschillende toepassingen ontwikkeld om te puzzelen met kunst.

Lees meer

Update digitalisatie fase 1

Ondanks een digitalisatiestop wegens corona werden 122 manuscripten gedigitaliseerd in de Openbare Bibliotheek Brugge, wat neerkomt op 47.212 beelden. In het Grootseminarie Brugge willen we daar nog eens iets meer dan 70 manuscripten aan toevoegen.

Lees meer

Subsidies toegekend voor fase 2

Op 15 maart 2020 werd een subsidieaanvraag ingediend bij de Vlaamse overheid voor de tweede fase van het project. Het dossier werd ontvankelijk verklaard en een subsidie van €129.000 werd toegekend.

Lees meer

IIIF Fridays

IIIF Fridays

Benieuwd naar de mogelijke toepassingen van de uitwisseling van beelden en IIIF in jouw organisatie? Dit najaar organiseren we samen met de Vlaamse Kunstcollectie, meemoo en UGent een online reeks ‘IIIF-Fridays’.

Lees meer

Projectmedewerker Sarah Vanroye

Sarah Vanroye

Sinds kort is Sarah Vanroye aan de slag als projectmedewerker voor fase 2 van MMMONK. Sarah werkt aan het verrijken en vertalen van de metadata. In een kort interview vertelt ze meer over haar achtergrond en de inhoud van haar functie. 

Lees meer
logo's mmmonk