Bettina tipt met "Miss Birma" een uniek stuk geschiedenis dat levendig wordt verteld en bovendien nog steeds actueel is.

cover boek

"Miss Birma" van Charmaine Craig is een mooi en schrijnend historisch verhaal over liefde en oorlog, etniciteit, kolonialisme en in het bijzonder, familie. 
Het verhaal omvat bijna 40 jaar Birmese geschiedenis, van 1926 tot 1965 en begint wanneer Birma, het huidige Myanmar, nog steeds een Britse kolonie is. Birma ontkomt ook niet aan een Japanse invasie tijdens de Tweede Wereldoorlog en blijft tumultueuze tijden kennen tijdens de vroege jaren van onafhankelijkheid en de daaropvolgende militaire dictatuur van 1962.

Maar het boek is toch vooral het verhaal van Charmaine Craigs moeder, Louisa, en haar grootouders, Benny en Khin. Al dan niet met fictie doorspekt. Benny, een Jood uit Calcutta, trouwt met Khin, een Karen, een etnische minderheid die ondanks haar loyauteit aan de Britse bezetter toch bij het grote Birma wordt gevoegd. 
De oudste van hun 5 kinderen, dochter Louisa, ondergaat een stormachtige jeugd en wordt beroemd als Birma’s eerste schoonheidskoningin vlak voordat het land in 1962 onder Ne Win een dictatuur wordt... Als kind van gemengde afkomst wordt ze het symbool van eenheid en integratie, het ‘bewijs’ dat het land geen racisme en discriminatie kent.

Miss Birma is de moeite waard: het is niet altijd makkelijk lezen door de vele personages en de uitgebreide beschrijvingen, maar je krijgt uiteindelijk een uniek stuk geschiedenis levendig verteld. En gezien de huidige toestand van de Rohingya in Birma, is de geschiedenis van etnische minderheden in Myanmar nog steeds een actueel gegeven.

Bettina

 

 

 

Dit is maar 1 van de vele boekentips van Bettinade "wereldreiziger" van onze leesbrigade.