Written Culture at Ten Duinen: Cistercian Monks and their Books, 1140-1250

Miraeuslezing door Jenneka Janzen (Universiteit Utrecht)
Online 

Openbare Bibliotheek Brugge manuscript 47

Miraeuslezingen zijn een organisatie van de Cultuurbibliotheek, Grootseminarie Brugge en Openbare Bibliotheek Brugge waarbij elk jaar een internationale boekhistoricus / boekhistorica wordt uitgenodigd die verslag uitbrengt over zijn / haar onderzoek.

Dit jaar spreekt Jenneka Janzen over haar onderzoek naar de vroegste handschriften van de cisterciënzerabdij Ten Duinen. Met deze studie promoveerde ze op 3 september 2019 aan de Universiteit Leiden. Jenneka Janzen is afkomstig uit Canada en werkt momenteel binnen het projectteam ‘Multilingual dynamics of medieval Flanders’ van de Universiteit Utrecht.

Ten Duinen was tijdens de middeleeuwen de belangrijkste cisterciënzerabdij in Vlaanderen. Vanaf de stichting van de abdij in de 12de eeuw speelden boeken er een belangrijke rol. Bovendien bleven een groot aantal van deze vroege manuscripten bewaard. Ze bevinden zich vandaag in het Grootseminarie Brugge en in de Openbare Bibliotheek Brugge.

Door de fysieke kenmerken en vooral het schrift van deze handschriften minutieus te onderzoeken, konden de vroege manuscripten voor het eerst precies worden gedateerd. Dit leidde vervolgens naar antwoorden op vragen over de werking van een scriptorium, internationale uitwisseling van boeken, en veranderende leesgewoontes bij vroege cisterciënzers.

Inschrijvingsformulier