De Levende Bib

Dag tegen discriminatie

De levende bib wordt georganiseerd in een aantal West-Vlaamse bibliotheken en staat in het kader van ‘de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie’.

In plaats van een boek te ontlenen zoals gewoonlijk, kan je uitzonderlijk kennismaken met ‘levende boeken’ : zeven mensen die tijdens hun leven al met diverse uitdagingen geconfronteerd werden (wegens een fysieke beperking, hun seksuele oriëntatie en/of genderidentiteit, een migratieachtergrond of wegens armoede) komen in de bibliotheek vertellen over hun ervaringen, hun dromen en wensen, maar vooral over hun (veer)kracht. Elk levend boek geeft een unieke kans op ontmoeting en een nieuwe blik op de werkelijkheid die we samen delen.

Deze mensen komen aan bod:

De Levende Bib
  • Christine, spreek me aan in plaats van te knikken (leven met een visuele beperking)

    Christine, 67 jaar, leeft van bij de geboorte met een visuele handicap. Haar levensdoel is om er met vallen en opstaan het beste van te maken. Benieuwd naar hoe ze dit aanpakt en wat ze beleeft? Kom dan eens bij haar langs.
     
  • Johanna, het leven is een schouwtoneel (volledig verlamd maar allesbehalve hulpeloos)

    Al 31 jaar is Johanna volledig verlamd, enkel haar hoofd kan ze bewegen. Toch is ze niet hulpeloos. Ze plukt de dag en blijft een volledig mens, die graag in gesprek gaat.
     
  • Arty, hun verhaal over genderidentiteit

    Hallo iedereen, ik ben Arty! Mijn vrienden kennen mij als een warm persoon die iedereen op hun gemak doet voelen, voor mijn mama ben ik de eeuwige student met twee bachelors en binnenkort ook een master, zelf zie ik mij als een schrijver en een durver. Ik ben ook non-binair en queer, twee dingen die moeilijker weg te steken zijn dan mijn artistieke talenten en de babelwaterval die urenlang over hun passie kan doordrammen. Al sinds mijn tienertijd ben ik erg bezig met wie ik ben als persoon en waar mijn seksuele geaardheid in dat plaatje past, sinds ik een twintiger ben is daar ook een heuse gendercrisis bij gekomen. In alles wat ik doe kruipt een beetje van mijn genderidentiteit, want het is even ik als mijn blauwe haar en alle tien mijn tenen. Van klein geweld tot genderloze go-getter, dit is wie ik ben.
     
  • Mohammed, op het kruispunt tussen queer en moslim

    Mohammed (hij/die) getuigt over zijn leven als queer, moslim en Palestijn in België. Hij deelt met ons hun visie op de wereld en zijn ervaringen met kruispuntdenken! Mohammed is actief in Merhaba, Çavaria en Weljong.
     
  • Tahmina, een plek vinden tussen twee culturen

    Tahmina komt uit Afghanistan. Ze woont al 15 jaar in België en is ook Belg. Ze voelt zich vaak gevangen zitten tussen twee culturen. Ze droomt van een wereld zonder grenzen.
     
  • Beryl, op het werk gaat de huidskleur voor op wie je bent

    Beryl komt uit Kenia en is een trotse zwarte vrouw.
    Nu heeft ze een toffe job waar ze aanvaard wordt maar dat was ooit anders:
    ze werd bekeken als iemand met slechte bedoelingen, enkel en alleen door haar huidskleur.
     
  • Rania, ik blijf anders (Iraaks/Marokkaanse roots)

    MIjn vader is Irakees, mijn moeder is Marokkaans.
    In het middelbaar vertelde een klasgenoot: ik ben bang voor buitenlanders.
    Dat kwam heel onverwacht.

     

Tussen 14u en 16u vertellen ze hun verhaal drie keer. Je kan in het inschrijfformulier hieronder aanduiden welke sessie je wil volgen. Ze vertellen telkens 20 minuten, daarna is er nog tien minuten tijd om in dialoog te treden. Via het formulier hieronder zie je ook welke sessies volzet zijn en welke niet. De dag zelf kan je (ook zonder inschrijven) nog aansluiten zolang een sessie niet volzet is...

Wil je in gesprek gaan met mensen die omwille van verschillende redenen al werden gediscrimineerd of racisme ervaren hebben, houd je dan aan deze gouden regels:

  • Respecteer je boek. Ook als je niet dezelfde mening, geloofsovertuiging of levensvisie deelt. Levende Bibliotheek is gebaseerd op wederzijds respect. Dit betekent onder meer dat een Levend Boek het recht heeft om op een vraag niet te antwoorden, en dat een Levend Boek ‘teruggebracht’ wordt in dezelfde emotionele en fysieke toestand als het werd geleend.
  • Stel vragen! Je kan vragen stellen aan het Levend Boek over zaken die je altijd al hebt willen weten over de groep waartoe het boek behoort.
  • Levende boeken zijn echte mensen, die werkelijk staan voor het onderwerp van hun boek. Het zijn met andere woorden geen acteurs die een rol spelen. Zij vertegenwoordigen groepen van mensen die vaak met vooroordelen, stereotypen of stigma’s te maken krijgen.

 

Omstaanderstraining
Iedereen krijgt wel eens te maken met ongewenst gedrag, discriminerende of racistische uitspraken. Toch blijven we vaak passief als getuige van ongewenst gedrag. Het kan best moeilijk zijn om gepast te reageren, niet alleen als slachtoffer, maar ook als getuige. Misschien wil je wel reageren, maar durf je niet? Wil je leren hoe je een actieve omstaander kan worden en ontdekken hoe je kan reageren op ongewenst gedrag, discrimineren of racistische uitspraken? Op donderdagavond 30 maart organiseert de Diversiteitsdienst samen met het Agentschap Integratie en Inburgering een omstaanderstraining. A
lle info daarover op hun website.

Inschrijvingsformulier
Naar wie wil je komen luisteren (en welke sessie)?