Op mmmonk.be zetten de Openbare Bibliotheek Brugge, het Grootseminarie Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent en het Bisdom Gent hun middeleeuwse manuscripten in de kijker. Op dit online platform kan je alle nog bewaarde middeleeuwse monastieke manuscripten van de abdijen van Ter Doest, Ten Duinen, Sint-Baafs en Sint-Pieters tot in de kleinste details bewonderen.

Dat ook lagereschoolkinderen met verwondering kijken naar de teksten, de bloemen, dieren of grappige wezentjes in de kantlijn, de versierde initialen en miniaturen, blijkt uit een proefproject dat we deden met leerlingen tussen 6 en 12 jaar. Op basis van deze ervaringen stelden we een lesmap samen waar je als leerkracht in de klas mee aan de slag kunt.

  • Vertrekkende van 40 afbeeldingen laat je de kinderen kijken en kennismaken met de manuscripten.
  • De lesmap bevat een lijst met voorbeeldvragen en antwoorden die hen inzicht geven in de creatie van de manuscripten en hun historische context.
  • Daarna gaan ze zelf aan de slag om een pagina uit een manuscript te creëren. Ze schrijven en plakken stukken tekst in kolommen, maken initialen, voegen randdecoratie toe en werken af met gouden verf. Zo maken ze van dichtbij kennis met de productie en geschiedenis van manuscripten.

Download het lesmateriaal

  • lesmap (lesvoorbereiding, tekst, begeleidende PPT)

De lesmap is vrij te gebruiken en kan aangepast worden naar wens. Als je zelf aan de slag gaat met de lesmap stuur dan zeker enkele foto’s door of deel ze op sociale media met de hashtag #mmmonk.