Jeugdboeken feest

Ieder jaar organiseert de Openbare Bibliotheek Brugge het Jeugdboekenfeest, een gratis stadsfestival rond jeugdboeken en leesplezier. Het feest wordt altijd gekoppeld aan het centrale thema van de Jeugdboekenmaand. In 2024 is dat 'Sport en Spel'.

Het Jeugdboekenfeest vindt plaats op zondag 3 maart 2024. Inschrijven kan vanaf woensdag 14 februari om 14 uur via deze website. Je kunt ook telefonisch inschrijven (In&Uit: 078/152020, ma-vrij 14u-17u) of aan de balie van In&Uit ('t Zand 34, 8000 Brugge, ma-za 10-13u en 14u tot 17u, zo: 10u-14u). 

>> reserveer je gratis tickets (vanaf 14/2 om 14 uur)

Programma

Voor onderstaande activiteiten (behalve Donutdag, Meertalig tussendoortje en Podlood) moet je vooraf inschrijven (vanaf 14/2 om 14u). 
In dit overzicht vind je de uren en locaties.
01_boek_op_schoot.jpeg

Boek op schoot (6-12mnd, 12-18mnd en 18-24 mnd)
voorlezen

Vraag jij je ook wel eens af hoe je kan voorlezen aan je kleine spruit? Waarom zou ik zo veel woorden gebruiken, hij begrijpt dit toch niet? Zij kan zich maar kort concentreren, hoe lees ik dan een volledig boekje uit? Kom samen met je kindje genieten van deze sessie van Letterzetter en ontdek hoe voorlezen pure kwaliteitstijd kan zijn!

02_wiebelbillenboogie.jpg

De wiebelbillenboogie (2-4j)

voorlezen 

Schudden met die billen tijdens dit interactief voorleesmoment! Aan de hand van De wiebelbillenboogie van befaamd kinderboekenauteur Guido van Genechten zet de voorlezer je met vrolijke woorden aan om de wiebelkriebels in jezelf te ontdekken.

03_nelsons_dansworkshop_c_dafne_maes.jpg

Nelsons dansworkshop (3-6j)
workshop ouder-kind

Nelsons dansboek is een heerlijk prentenboek waar je instant danskriebels van krijgt. Vandaag nodigen Dafne Maes en Nelson je uit om samen met je mama, papa, meter, peter, grootouders... te dansen. Geen voorgekauwde pasjes. Niets moet op de maat van de muziek en tellen hoeft al helemaal niet. Doen jullie mee?

04_hanne_luyten_c_studio_papaver.jpg

Wilma Wonder (4-6j)
voorlezen

Wilma Wonder en haar vrienden hoeven bijna geen introductie meer, want lezers in Vlaanderen en Nederland hebben de balorige kleuter massaal in het hart gesloten. Toen het allereerste verhaal over Wilma in 2021 verscheen, ontstond er een soort van Wilmadness die twee jaar later resulteerde in meer dan 22.000 verkochte exemplaren. Vandaag leest Hanne Luyten voor uit het boek waarmee het allemaal begon: de allereerste Wilma Wonder.

05_donutdag_cjeroen_broeckx.jpg

Donutdag (4-6j) 
voorlezen 

In 2022 debuteerde Marthe Nelissen bij uitgeverij Studio Sesam met haar kinderboek Donutdag, een humoristisch verhaal over tweetalig opgroeien, misverstanden en vooral… heel veel donuts! Tijdens het voorlezen zorgt Marthe voor de nodige intermezzo’s en interactie en maak je op een speelse manier kennis met andere talen. 

06_meertalig_voorlezen.jpg

Meertalig tussendoortje (4-8j) 

voorlezen

Ben je ook gek op verhalen? Dan ken je zeker de tussendoortjes van de bib. We organiseren deze creatieve voorleesmomenten ook in andere talen. Tijdens het Jeugdboekenfeest kan je luisteren naar De krijtjes staken in het Portugees. Er wordt telkens gewisseld tussen Nederlands en Portugees tijdens het voorleesmoment.

07_hansje_pansje.jpg

Hansje Pansje Kevertje (4-6j)
voorlezen + crea

Het liedje ‘Hansje Pansje Kevertje’ kennen we allemaal! Maar weet je ook waarom Hansje zo zijn best deed om naar boven te klimmen? En hoe het afloopt met zijn zusje en die vreselijke oude Vril? Inge Bergh leest voor, zingt de bekende rijmpjes en leert je de prachtigste kevertjes vouwen.

08_-_christel_minne_c_jan_franco.jpg

Later word ik koningin (4-10j)
voorlezen en schaakspel

Schaken met jonge kinderen? Het kan! Met Later word ik koningin biedt Christel Minne een prentenboek en toolbox aan om jonge kinderen te leren schaken. Christel leest het verhaal voor en speelt daarna met de kinderen en volwassenen enkele minischaakspelletjes op een levensgroot schaakdoek.

10_-_kim_crabeels.jpg

Hout (4-8j)
voorlezen

Boom is de allergrootste, zijn kruin is de kroon op het bos. Van de bladsnijdersmiertjes tot de olifant: alle dieren bewonderen Boom mateloos – in het bijzonder zijn lievelingstak. Maar tijdens een storm raakt Boom precies die ene tak kwijt. Heeft zijn leven nog zin? Auteur Kim Crabeels leest voor uit Hout, een ontroerend, humoristisch en hoopvol verhaal over zorgen en ombuigen. Voor dit boek liet Kim zich inspireren door sportman Marc Herremans en zijn revalidatieweide.

09_hout_c_jeyda_yagiz.jpg

Hout (4-8j)
workshop

De prachtige illustraties in Hout zijn van de hand van Dieter De Schutter, een illustrator en verhalenmaker uit Antwerpen. In 2019 ging hij op schrijfresidentie in Parijs met deBuren. Met zijn beeldverhalen viel hij sindsdien al meermaals in de prijzen. In deze workshop leert Dieter jou de kneepjes van het vak!

11_c_miep_embrechts.jpg

Neef! (4-8j)
voorstelling

Gevoelige en zotte verhalen vol plezier en ironie over twee neven - een hond en een wolf - die heel verschillend zijn en elkaar niet kunnen missen. Kleurrijke animatiefilmpjes nemen je mee in de wereld van Hond en Wolf, met sprankelende livemuziek en heerlijk spannend spel! Deze voorstelling van theatergezelschap Anna’s Steen is gebaseerd op verhalen van Sylvia Vanden Heede, schrijfster van o.a. de Vos en Haas-reeks.

12_winny_ang_nemo.jpg

Kapitein Nemo (5-8j)
voorlezen en crea

Winny Ang schreef dit verhaal met een knipoog naar Twintigduizend mijlen onder zee van Jules Vernes. Jacob droomt over vissen, water en de oceaan. Hij wenst wilde wateravonturen en wil tussen de vissen kunnen zwemmen. Hij bouwt een grote onderwaterboot: de Nautilus. Zo wordt hij kapitein Nemo… Laat je onderdompelen in het verhaal met projectie van de onder- en bovenwaterillustraties van het boek. En ga dan samen met illustrator Charlotte Severeyns ontdekkend en knutselend aan de slag met het duikbootverhaal.

13_-_pieter_gaudesaboos.jpg

Een zee van liefde (5-8j)
voorlezen + crea

Met Een zee van liefde won Pieter Gaudesaboos in 2022 de eerste Boon voor kinder- en jeugdliteratuur én de Zilveren Griffel. In dit prachtige liefdesverhaal steekt Pinguïn de oceaan over om Beer te vertellen dat hij verliefd is. Luister naar het verhaal, geniet van de prachtige tekeningen en ga creatief aan de slag onder begeleiding van Pieter Gaudesaboos himself!

14_en_ze_leefden_nog.jpg

En ze leefden nog (5-8j)
voorlezen 

Elisabeth Lucie Baeten leest voor uit En ze leefden nog, een prentenboek vol prachtige verhalen over prinsessen die hun leven eindelijk zelf mogen bepalen. Geen van hen wanhopig, stil of naar een prins op zoek, prinsessen doen lekker wat ze willen in dit sprookjesboek. Dit boek toont aan meisjes, jongens, iedereen die het leest dat prinsessen altijd zelf de helden van het sprookje zijn geweest. Ze spelen de hoofdrol in hun verhaal, dat soms groot is en soms klein. Niet zoals ze waren, maar zoals ze kunnen zijn. Het boek is een bestseller waarvan maar liefst 15.000 exemplaren verkocht werden.

15_promobeeld_gedrukt_-_flore_deman.jpg

Spiegeltje aan de wand (5-8j)
workshop

Deze workshop sluit aan bij het voorleesmoment En ze leefden nog maar kan ook los ervan gevolgd worden. Onder begeleiding van illustrator Flore Deman ga je zelf aan de slag met potlood en papier. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand. Wie is de coolste prins of prinses van het land? Kijk in het spiegeltje en wie zie je dan? Tover jezelf om tot een kleurrijk sprookjesfiguur en maak je eigen ontwerp.

16_groterijmshow.jpg

De Grote Rijmshow (5-8j) 
voorstelling

Theatermakers Anke Verschueren en Aline Goffin nemen je mee onder water voor kleinschalig doch groots theater. Ze doen net geen moord voor het juiste woord en vallen in zwijm voor een rijm. Dus draai aan het rad van dolfijn en train je brein. Als je een rijm kan verzinnen, valt er misschien iets te winnen! De Grote Rijmshow is een vrolijke voorstelling gebaseerd op het boek Diep in de Zee. Vrolijke verzinsels over vinnige vissen van Valerie Eyckmans en Ruth De Jaeger.

17_vierkantje_bob_-_maranke_rinck.png

Bob-Popcornfeestje (6-8j)
voorlezen en workshop

Martijn van der Linden (Nl.) is illustrator en Maranke Rinck (Nl.) is schrijver. Ze zijn ook in het echte leven een duo en hebben samen al veel kinderboeken gemaakt. De heerlijke reeks over Bob Popcorn bijvoorbeeld, over een levende maïskorrel die al eens durft te ontploffen als hij boos is… Tijdens het Jeugdboekenfeest nodigen Martijn en Maranke je uit voor een knallend Bob-Popcornfeestje. Ze vertellen, tekenen, spelen de Grote Bob Popcorn Quiz, beantwoorden AL je vragen en natuurlijk is er popcorn. Heeeeeel veel popcorn!

18_portretfoto_brugge_jbm_24_-_ine_muys.png

Wie zoekt, die speelt: maak je eigen zoekplaat (6-8j) 
workshop 

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is… een dansende druif op een dambord! Wat zie jij? Speel mee met Ine Muys en ontdek een heleboel rijmende beeldgrapjes. Eerst duiken we in bijzondere zoekboeken. Daarna maken we onze eigen zoekplaat. Trek een lettersteen of een beeldkaartje en bedenk een zoekplaat voor jezelf en je medespelers.

19_praatjesenplaatjes.jpg

Praatjes en plaatjes (6-8j) 

workshop 

Met de snelle illustratietechnieken en verhaalimpulsen in deze workshop van Trill kom je in een mum van tijd tot een reeks van zelf geïllustreerde verhaaltjes. We leven ons uit met allerlei materialen en eenvoudige druktechnieken. De drempel ligt laag, maar je komt er zeker een heel eind mee.

20_tomschoonooghe_c_johannes_vande_voorde.jpg

Whoopie en het Toverpotlood (6-8j)
workshop

Tom Schoonooghe vertelt het avontuurlijke verhaal van Whoopie, die zich al tekenend een weg baant door een kleurrijk appartementsgebouw vol wereldjes. Ze tekent stiekem op de muren, de deuren, de ramen en de mensen. Tom haalt de Whoopie in jou naar boven. Samen met hem mag je tekenen op een lift, een museummuur, een schilderij en een standbeeld. Je wordt overstelpt met tekentips en veel tekenlef. 

21_stinkhond.jpg

Stinkhond en Plattekat (6-9j)
voorlezen

Stinkhond ruikt naar sardientjes, is bedekt met vlooien en zijn vacht lijkt nog het meest op een oud gerafeld tapijtje. Tot overmaat van ramp is hij net zo dom als lelijk. Deze fantastische reeks voor beginnende lezers over vriendschap en avontuur werd meesterlijk vertaald door Sylvia Vanden Heede (Vos en Haas). Sylvia komt voorlezen tijdens het Jeugdboekenfeest. Illustrator Marc Boutavant (Fr.) zal live tekenen!

22_ondersteboven-c_wieba-photography.jpg

Ondersteboven (6-12j) <logo taalpunt>
voorstelling

Ondersteboven van Collectief Sans Soucis is een voorstelling waarin het trapezewerk van Marth De Kinder en ​de live illustraties van Jan De Kinder samen een verhaal vertellen over gevoeligheid, kwetsbaarheid en verdriet. De voorstelling is geïnspireerd op het gelijknamige prentenboek van Jan De Kinder.

23_gerard_van_gemert.jpg

Voetballers lezen ook (8-12j)
voorlezen

Je kent Gerard van Gemert (NL) ongetwijfeld van de series De Voetbalgoden en De Hockeytweeling. In dit vertelmoment gaat het natuurlijk over schrijven en tekenen. Er wordt gelachen en gehuild, maar er wordt ook gevoetbald en er is een quiz. Gerard leest ook nog een stukje voor en neemt je zelfs mee op reis. En tussendoor vertelt hij over de bijzondere samenwerking met zijn tekenaar. Veel te doen, dus zorg dat je goed uitgerust bent.

24_chinouk_thijssen.jpg

De fantasievolle wereld van Lúcia Flores (8-12j)
voorlezen

Chinouk Thijssen (Nl.) is razend populair op TikTok als auteur van Young Adult-thrillers. In deze sessie leest ze voor uit de Lúcia Flores-reeks. Daarna beland je zelf in een magisch avontuur. Leer je fantasie te gebruiken en de meest betoverende verhalen te bedenken. 

25_logo_poezie_-_floortje_de_backer.png

Spelen met poëzie (8-10j)
workshop

Poëziecoach Floortje De Backer heeft een reiskoffer vol met poëziebundels. Ze leest er vol inleving uit voor. Welk gedicht of welke tekening laat jou niet los? Stem mee in een spannende wedstrijd waar één gedicht uiteindelijk zal winnen. Dat gedicht zullen we als inspiratiebron gebruiken voor ons eigen kunstwerk.

26_bosschaert_c_marie-laure_de_caster.jpg

1,2,3 dummy (8-10j)
workshop

Brugs auteur en illustrator Greet Bosschaertgroeide op tussen de verftubes, penselen en drukkersmateriaal. Ze is al meer dan twintig jaar kinderboekenmaker en verzot op collages, detailwerk en het zoeken naar de beste kleurcombinaties. In deze workshop bedenk je je eigen verhaal en maak je een dummy.

27_tine_lefebvre_c_ben_depoorter.jpg

Voor de nieuwe maan (9-12j)
voorlezen

Tine Lefebvre leest voor uit haar eerste boek Voor de nieuwe maan. Bores woont op Ark, het eiland dat zijn ouders zelf bouwden. Hij heeft alles om gelukkig te zijn totdat plots zijn zusje Maan van het Vasteland opduikt... Een mooi verhaal over hoe het is om een zus te krijgen. En nog meer over hoe het is om een broer te zijn.

28_overal_verhalen_c_els_zweerink.jpg

Overal verhalen (9-12j)
voorlezen

Droom je ervan om zelf boeken te schrijven? Dan is deze workshop met auteur Sanne Rooseboom (Nl.) beslist iets voor jou. Je kent Sanne van avonturenboeken zoals Mot en de metaalvissers en de reeks Het ministerie van oplossingen. Sanne vertelt hoe ze op de ideeën van haar boeken kwam, ze geeft advies over hoe je inspiratie een handje kunt helpen en ze maakt samen met jullie een merkwaardig verhaal. 

29_manie_schaafijs.jpg

Manie Schaafijs  (9-12j)
voorlezen

Manie Schaafijs vertelt het waargebeurde verhaal van de tiener Francisco, die zich verstopt op een groot schip om te vluchten van het paradijselijke eiland Madeira. Hij is op zoek naar werk en geluk. Aan de andere kant van de wereld ontdekt Francisco het schaafijs, dat op allerlei manieren verlichting biedt in zijn bestaan. Zindzi Zevenbergen (Nl.) leert jou een spannend hoofdstuk te schrijven en je eigen cliffhanger te bedenken! Een unieke kans voor een ontmoeting met deze auteur die genomineerd is voor de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur.

brickroom.jpg

Little brickroom (9-12j) 
workshop

Wat is jouw favoriete boek? Ga met het hele gezin aan de slag en bouw een eigen fantastisch verhaal in LEGO®. Gebruik dat favoriete boek als basis en laat je fantasie de vrije loop. Heb je het graag wat griezelig en spannend of net heel grappig en leuk? Jullie kiezen helemaal zelf in deze LEGO®-workshop. David Vanhee, halvefinalist van LEGO® Masters Seizoen 1, neemt jullie met 20.000 en een beetje meer stenen graag mee naar de wondere LEGO®-wereld. Hij geeft tips om ook echte bouwmeesters te worden.

31_games_that_move_you_-_tijs_verbeke.png

Games that move you (9-12j) 
workshop

Ervaar de perfecte fusie van beweging, plezier en verhalen! Ontdek een wereld van digitale recreatieve spellen die je uitdagen om te bewegen en te interacteren. Van virtueel dansen tot interactieve avonturen, deze activiteit van MAM (Mind And Makerspace van Howest) brengt gaming tot leven. Laat je meeslepen door een speelse ervaring waar plezier en actie samenkomen. Doe mee en ontdek welke verhalen te vinden zijn in deze nieuwe dimensie van vermaak!

32_-_marnix_verduyn_nix.jpg

Striptekenen met Nix (9-12j)
workshop

Striptekenaar word je in een handomdraai! Het vergt alleen wat discipline en een uurtje tijd. Nix, de auteur van de stripreeksen Kinky & Cosy, De Buurtpolitie en De Kiekeboes, brengt een workshop waarin je alle knepen van het vak leert. Ben je een tiener en wil je wereldberoemd worden met een pen en papier, dan is dit je ding!

33_leve_astrid.jpg

Leve Astrid (9-109j)
muzikale vertelling

Ga samen met verhalenverteller Barbara Rottiers op reis naar Zweden, het land van de wereldberoemde schrijfster Astrid Lindgren. Ze neemt je mee naar de rode huisjes van Astrids jeugd in Småland, langs de KAK (ja, echt) en het (sst) spioneren in Stockholm tot aan haar begrafenis op Internationale Vrouwendag. Jeroen Goegebuer maakt daar een live soundtrack bij. Een niet te missen vrolijke vertelling over ‘de oma van Zweden’ en de moeder van Pippi Langkous.

34_-_kristof_devos.jpg

Podlood, een illustratiepodcast
livesessie voor volwassenen

Terwijl je kinderen genieten van voorleessessies en workshops, nodigen we jou als ouder of begeleider uit in het heerlijk rustige KORF tijdens een livesessie van Podlood, de nieuwe podcast van Kristof Devos!

Kristof Devos is illustrator, auteur en docent illustratie. Hij nodigt elke maand een gast uit in zijn atelier voor een praatje over zijn of haar relatie met illustratie. Deze aflevering van Podlood wordt opgenomen op een bijzondere plek: tijdens het Jeugdboekenfeest in Brugge, voor publiek én met verschillende gasten uit de kinder- en jeugdboekenwereld. 

Doorlopend en zonder inschrijven

In de jeugdbibliotheek (10u-17u)

Tijdens het Jeugdboekenfeest staat de jeugdbibliotheek volledig in het teken van onze allerjongste bezoekers. Ze kunnen er spelen, rondkruipen enz. Je kunt er je baby of peuter gerust voeden of verzorgen.

Voorleestipi’s (1-5j)

Nestel je in één van onze gezellige tipi’s en droom samen met onze voorlezers weg in heerlijke verhalen.
Crea in de open ruimte (3-6j) 

Kindjes tot vier jaar kunnen de hele dag door frutselen en knutselen met aangepaste materialen en stimulerende opdrachtjes. 

Speelpretbed (2-6j)

Bedtijd was nog nooit zo plezant. Skriewer bouwt een creatieve speelplek op, rond, onder en naast een bed. Geen tijd om te slapen, maar wel om creatief te spelen, te knutselen, te rollen en te bollen.

In en rond Hoofdbibliotheek Biekorf (11u-17u)

Speelstraat

De Kuipersstraat wordt een Speelstraat! Medewerkers van de Jeugddienst en de vrijwilligers van Kwibus staan voor je klaar met activiteiten en spelletjes.

Letter-Woorden-Parkoers

Haal je circuskunsten maar boven! Circusatelier Woesh werkte voor het Jeugdboekenfeest een parkoers uit met opdrachten rond letters en woorden.

Duo Abbraccio in the game!

Drie-twee-één skablaf! Waar zijn die grote speelvogels te vinden? Toon jij hoe krachtig en behendig je wel echt bent? Duo Abbraccio zoekt, test en betrekt met de grootste passie de toevallige voorbijganger. Er worden scènes opgebouwd waar je terechtkomt in schuim en zweet maar tegelijk ook in liefde en ontroering. Verwacht je aan twee bizarre en absurde personages die je maar al te graag interACTIEF verwelkomen.

De verhalenmachine (6-12j)

Deze machine werkt een beetje zoals een broodbakmachine of pepermolen. Je vult ze met enkele ideeën, stelt ze in naar wens en neemt plaats voor een verhaal... Is het dan niet een beetje zoals een televisie? Nee. Het maatwerk van deze machine is ongezien exclusief.

Kunstig spelen met BAZART

Ontdek een wereld vol avontuur tussen de boekenplanken! Heb je zin in een actieve én creatieve pauze? Kom gezellig langs en laat je verrassen!

Quoi?fuur

Eenmaal langs de kappersstoel van dit kapsalon gepasseerd, zal je leven nooit meer hetzelfde zijn. Deze keer zal het iedereen opvallen dat je naar ‘den coiffeur’ bent geweest. Stoere hanenkammen, fragiele bloemstukjes, autoracebanen, krullen, toeters en bellen… Niets is onmogelijk voor dit wacko kapsalon.

Ontdek de Erfgoedbibliotheek 

Wist je dat de bibliotheek ook hele oude en bijzonder kostbare werken bewaart? Middeleeuwse handschriften, het archief van Guido Gezelle, boeken die meer dan 500 jaar geleden gedrukt zijn, enz. Ontdek onze erfgoedbibliotheek op een speelse manier.

Creatafels (6-12j) 

Laat je creativiteit de vrije loop aan één van onze knutseltafels. De studenten lerarenopleiding van Vives begeleiden je met veel plezier!

Bib-bar

Even uitrusten? Grote dorst of kleine honger? Kom eens langs in onze bar! 

Elders in de stad (10u-17u)

De zoektocht van Stinkhond (6-10j)

Ga op zoek naar de locaties in de stad en los de bijhorende opdrachten op. Daarmee verdien je elke keer een letter van het geheime woord dat we zoeken. Wie het juiste woord vindt en het meest juiste antwoord geeft op de schiftingsvraag maakt kans op een fantastisch leuk pretpakket van Stinkhond! Doe jij ook mee? Afspraak in Boekhandel Raaklijn voor de start!