Jeugd-boekenfeest geannuleerd

Het Jeugdboekenfeest op zondag 22 maart wordt helaas geannuleerd. De Openbare Bibliotheek Brugge wil haar verantwoordelijkheid nemen en de risico's voor de verspreiding van het coronavirus beperken.

 

Programma

Bekijk het overzicht van de activiteiten hieronder. Uren en locaties vind je in de overzichtstabel. Opgelet, wijziging locatie: de activiteiten waar in de brochure 'Boekhandel De Reyghere' vermeld wordt als locatie, zullen op zondag 22 maart plaatsvinden in Hof Bladelin. Bij reservatie staat de juiste locatie op het ticket.

Voor de allerkleinsten

Zonder inschrijven

Boekplezier (0-2,5j)

02 boekplezier.jpg

Samen met je kindje genieten van boeken: je kan er niet vroeg genoeg mee starten. Want kinderen die al vroeg boeken leren kennen, zijn taalvaardiger, kunnen sneller lezen, zich beter concentreren en lezen graag. Je krijgt tips van voorlezers Anke en Mar, beiden ervaren in boekplezier met baby’s en peuters.
doorlopend

Crea in de open ruimte (6mnd-4j)

03 creatafels.jpg

Kindjes tot vier jaar kunnen de hele dag door frutselen en knutselen met aangepaste materialen en stimulerende opdrachtjes.
doorlopend

Inschrijven op de dag zelf

(vanaf 10 uur aan de balie van de Jeugdbibliotheek of telefonisch op 050 47 24 32)

Dunstan Babytaal (aanstaande ouders)

04 babytaal.jpg

Pasgeboren baby’s maken verschillende reflexgeluiden om hun behoeften aan te geven. Dunstan babytaal leert je de geluidjes herkennen voor honger, moe, een boertje dat dwarszit, darmkrampjes en ongemak. Ben je in blijde verwachting en wil je straks zo goed mogelijk met je baby communiceren? Mis dan deze sessie met trainer Machteld van Eecke niet.
11u-11u45 en 12u-12u45

Spelen met je baby (6-9mnd)

05 spelen met je baby.jpg

Samen spelen is fijn en leerzaam voor je baby. Voor iedere leeftijd zijn er spelletjes die de ontwikkeling stimuleren én ookleuk zijn. In deze sessies ontdek je hoe bewegen, spelen en samen contact hebben de ontwikkeling van je kind stimuleert. Onder begeleiding van Marianne Vanhauter van Kind & Gezin
15u30-16u en 16u15-16u45

Peuterdansen (2-3,5j)

06 peuterdansen.jpg

Zet de muziek aan en een peuter begint spontaan te dansen. Dansen is een manier om gevoelens te uiten, om de ontwikkeling van de grove en fijne motoriek te stimuleren. Bovendien draagt het een steentje bij aan de cognitieve en sociale ontwikkeling van jonge kinderen. Samen dansen met je peuter is plezier in het kwadraat. Ontdek het zelf in deze workshop. Onder begeleiding van Danskant vzw en ism VCOK.
13u30-14u15 en 14u30-15u15

                                                                                                                                                                                                                          

Vooraf inschrijven

(vanaf 9 maart om 14 uur via deze website)

Babyconcert (4-13mnd en 14-24mnd)

07 babyconcert.jpg

Tijdens dit babyconcert worden geen gesproken woorden gebruikt. Door ritmisch te bewegen, te zingen en verschillende melodische en ritmische patronen aan te bieden gaat Klankennest in dialoog met de kindjes.
10u-10u35 en 11u-11u35

Rosa & Robin (voorlezen en workshop | 3-4j en 5-6j)

08 Rosa en Robin.jpg

Auteur en illustrator Annemie Berebrouckx (geestelijke mama van Jules) neemt je mee in de wereld van Rosa & Robin. Dit onafscheidelijk duo beleeft samen mooie avonturen. Annemie leest een stukje voor uit Rood vind ik het allermooist!, haar poëtisch prentenboek over de schoonheid van kleuren. Na het voorlezen ga je zelf tekenen op zwart papier en pimp je je kunstwerk met ‘glow in the dark’.
11u-11u50 en 13u-13u50 en 14u30-15u30

Alles over jouw lichaam (interactief voorlezen | 3-5j)

09 Alles over jouw lichaam.jpg

Pauline Oud (NL) schreef het boek Alles over jouw lichaam, uit de serie Kriebels in je buik. Met de bijbehorende set woordkaarten doen we spelletjes en maak je kennis met je eigen lichaam en met het lichaam van andere kinderen. Hoofd, buik, benen, armen en handjes: samen ontdekken we het hele lichaam en hoe je er goed voor zorgt!
10u-10u50 en 13u-13u50

Meneertje Rood Geel Blauw (voorstelling | 2,5-6j)

10 Meneertje Rood Geel Blauw.jpg

Meneertje Rood Geel Blauw is een voorstelling over Piet Mondriaan, de wereldberoemde kunstschilder die kleuren liet dansen zoals muziek. Het gaat om kleur, vorm en de zoektocht ernaar. Een sterk beeldende voorstelling van figurentheater Ennadien.
16u-16u45

Vanaf 4 jaar

Met inschrijven

Ik wil naar verder (interactief voorlezen | 4-6j)

11 Ik wil naar verder.jpg

‘Ik ga,' zegt Visje. 'Waar ga je naartoe?' vraagt vader. 'Gewoon, naar verder.' Ook Poesje, Meisje, Spookje en Wezentje trekken de deur achter zich dicht. Ze gaan steeds verder naar verder... Anne Provoost won talrijke belangrijke prijzen met haar boeken die in wel twintig talen vertaald werden. Hier neemt ze je mee in een puzzelverhaal dat de vraag stelt in welke wereld we ons bevinden. Bestaat de wereld op zich, of is hij deel van iets groters? Kunnen we tot in de andere wereld kijken? Kunnen we ernaartoe? 
11u30-12u en 13u30-14u

Meneer Petfles en mevrouw Plastiek (workshop | 4-6j)

12 petfles.jpg

Wie duikt er mee de afvalemmer in, op zoek naar bijzondere voorwerpen? Welk geluid maakt een petfles, hoe beweegt een tetrapak, wat vertelt het kaasdoosje? Je speelt, combineert, recycleert … Kortom, je verkent de wonderlijke mogelijkheden van afvalmaterialen: muziek maken, bewegen, een verhaal bedenken en recyclagekunstwerkjes creëren. Onder begeleiding van Mooss vzw.
10u30-12u en 13u-14u30

Kijken naar kunst (speelse rondleiding en workshop | 4-6j)

13 kijken naar kunst.jpg

Jong geleerd is oud gedaan. Zo is het ook met kunst kijken. Kleuters maken op een speelse manier kennis met de collectie van het Groeningemuseum. Geen lange uitleg van gidsen, maar leuke spelletjes en opdrachten die hen leren kijken naar kunst. Onder begeleiding van Musea Brugge.
14u-15u30

Brugs Beertje moet brullen (poppentheater | 4-6j)

14 Brugs beertje.jpg

Brigitte Minne schrijft niet alleen boeken maar werkt ook mee aan tijdschriften, theater en films. Ze maakt één voor één haar kinderdromen waar. Haar vertel- en poppentheatertje in hartje Brugge is één van die dromen. De mini-voorstelling Brugs beertje moet brullen kan je nu zien op het Jeugdboekenfeest.
11u-11u20 en 11u40-12u en 13u-13u20

Ik wit niet dat dit dat was (voorstelling | 4-6j)

15 Ik wist niet.jpg

Wat is kunst? Hoe kijk je naar kunst? Moet je altijd alles weten en begrijpen? In deze opmerkelijke voorstelling van 4Hoog maken De Gezusters Kunst een kunstwerk. Niet zomaar een kunstwerk, maar HET kunstwerk… Laat je verrassen!
13u30-14u15 en 15u-15u45

Zonder inschrijven

Meertalige 'Tussen d'oortjes' (voorlezen | 4-8j)

16 tussendoortjes.jpg

Ben jij ook gek op verhalen? ¿Te gustan las historias y leer? Zie je gie ook zot van vertellementen? Dan ken je zeker de Tussen d’oortjes van de bib. Die organiseren we sinds vorig jaar ook in meerdere talen. Kom luisteren naar een verhaal in het Nederlands, maar ook in het Nepalees, Spaans en Brugs.
11u30-12u15 (Nepalees) en 14u-14u45 (Spaans) en 16u-16u45 (Brugs)

Vanaf 6 jaar

Met inschrijven

Sep en Saar. De trein doet raar (interactief voorlezen | 6-7j)

17 Sep en Saar.jpg

Als Sep merkt dat iemand stiekem met zijn trein speelt, stuurt hij meteen een briefje met de touwtjespost naar Saar. “De trein doet raar”, schrijft hij. Sep en Saar gaan samen op speurtocht en ontdekken dat er nog iemand in hun gebouw woont… Auteur Isabelle Gielen leest voor en laat de kinderen ontdekken wat ze al zelf kunnen lezen. Ze vertelt over schrijven, lievelingsboeken, verhalen verzinnen en hoe een boek gemaakt wordt.
11u-11u40 en 13u-13u40

Vlieg mee met de jongen in de zeepbel (voorlezen + crea | 6-8j)

18 jongen zeepbel.jpg

Op een dag blaast een klein jongetje een supergrote zeepbel. Hij duikt zonder aarzelen de bel in, en weg is hij. Zwevend over de wereld beleeft hij een heerlijke tijd. Maar dan begint het te stormen, en wordt het wel héél gevaarlijk… Valerie Eyckmans brengt een spannende vertelling voor dappere avonturiers. Aansluitend helpt ze je jouw eigen avontuur te bedenken en te tekenen.
11u30-12u15 en 14u30-15u15

Verloren sokken en andere problemen (interactieve poëzie | 6-8j)

19 Floortje.jpg

Is het groot, is het klein, is het gek, doet het pijn? Floortje De Backer leest voor uit haar dichtbundel vol kleine en grote problemen. Lach je krom tijdens het gedicht over een hondje en zijn strontje en kom te weten waarom het soms erger is een hondje te hebben dan geen hondje te hebben. En wat doe je als je een echt probleem tegenkomt?
13u-13u30 en 15u-15u30

Tekenen (workshop | 6-8j)

20 Tekenen.jpg

Aan de hand van voorbeelden uit Boze Juffen, Blije Juffen toont illustrator Frank Daenen de geweldige dingen die je met een potlood en je eigen verbeelding kan doen. Je ontdekt dat je verbeeldingskracht geen grenzen kent. Frank Daenen leert je trucjes waarmee je een prachtige tekening kunt maken, zelfs als je helemaal geen goede ‘tekenvingers’ hebt. Tekenen! is een workshop vol verhalen, tekeningen en livemuziek.
11u-12u en 13u30-14u30

Leven als Memling (speelse rondleiding en workshop | 6-8j)

21 Memling.jpg

Hoe werd je leerling-schilder bij de wereldberoemde Hans Memling? Hoe kwam een schilderij tot stand? In deze workshop leer je meer over de vijftiende eeuw, de handelsmetropool Brugge en de Vlaamse primitief Hans Memling. We starten in het Sint-Janshospitaal en gaan aansluitend naar het atelier van het Gruuthusemuseum, waar je ouders je terug kunnen ophalen. Onder begeleiding van Musea Brugge.
14u-15u30

Tangramkat (voorlezen en workshop | 6-9j)

22 Tangramkat.jpg

De intense samenwerking tussen illustratorenkoppel Maranke Rinck en Martijn van der Linden (NL) heeft een hoogst origineel prentenboek opgeleverd. Maranke en Martijn lezen het boek Tangramkat voor. Een tangram is een Chinese puzzel die bestaat uit zeven stukjes en waarmee je heel wat figuren kunt maken. Na het voorlezen kan je zelf tangrammen met een reuze-tangramspel of met geprojecteerde stukken en maak je je eigen Tangram-kunstwerk.
11u-11u40 en 12u-12u40 en 14u-14u40

Kunst op je kamer (workshop | 6-9j)

23 kunst op je kamer.jpg

Juf Marit (NL) is een handenarbeidjuf met een missie. Zij laat kinderen op een speelse manier kennismaken met kunst en kunstenaars. Haar nieuwste boek heet Kunst op je kamer en je vindt er ontzettend veel ideeën om je eigen slaapkamer nog leuker te maken met kunstwerken die je zelf knutselt. In deze workshop ga je aan de slag met ijzerdraad en aluminiumfolie en laat je je inspireren door kunstenaar John Chamberlain.
11u30-12u30 en 14u-15u

Balance by Rondo (voorstelling | 6-9j)

24 balance.jpg

Een anoniem personage bezoekt een museum voor hedendaagse kunst. De kleine figuurtjes in dit intieme magneettheater van Punk and Judy zullen jou zeker betoveren. Door het ingenieus aanwenden van magneten bewegen de popjes zonder draden, een magische aanblik die de kinderlijke verwondering bij ieder weer naar boven brengt. Een 25 minuten durend miniatuurspektakel!
11u30-11u55 en 13u-13u25 en 14u-14u25

Stella (vertelling | 6-9j)

25 Stella.jpg

Met Stella, ster van de zee en het vervolg Op zoek naar Stella creëerde Gerda Dendooven een krachtig en beeldend verhaal over een meisje dat zoekt naar ouders die haar onvoorwaardelijk liefhebben en naar een plek waar ze mag opgroeien in al haar anders zijn. Illustrator, auteur en performer Gerda Dendooven brengt Stella tot leven in een tijdloos en grenzeloos verhaal over vluchten, reizen en thuiskomen.
13u30-14u05 en 14u45-15u20

De bende van Oorwoud (voorstelling | 6-12j)

26 oorwoud.jpg

Sedert 2012 staat Radio Oorwoud op de barricades voor het milieu en het klimaat. In deze theatervoorstelling trekken ze met straffe songs en verhalen ten strijde voor natuur en leven op onze planeet. Bereid je voor op muziektheater boordevol wilde en meeslepende liedjes, gebracht door 4 muzikale klasbakken met Dimitri Leue als coach.
16u-17u

Vanaf 8 jaar

Met inschrijven

Het geheim van de Vlaamse meesters (interactief voorlezen | 8-10j)

27 Vlaamse meesters.jpg

Auteur en historica Maartje van der Laak neemt je op sleeptouw in een mysterieus en wervelend verhaal boordevol weetjes over de Vlaamse Meesters (Van Eyck, Bruegel en Rubens). Een spannend boek over geheimen in schilderijen, kunst en... een drol.
11u30-12u en 13u-13u30

Voetballers lezen ook graag. Echt waar! (voorlezen en crea | 8-10j)

28 Voetballers.jpg

Eigenlijk is een uur tekort voor Gerard van Gemert (NL). In die zestig minuten gaat het natuurlijk over schrijven en tekenen. Er wordt gelachen en gehuild, maar er wordt ook gevoetbald en er is een quiz. Hij leest ook nog een stukje voor en neemt je zelfs mee op reis. En tussendoor vertelt hij ook nog over de bijzondere samenwerking met zijn tekenaar. Veel te doen, dus zorg dat je goed uitgerust bent.
11u-12u en 14u-15u

Hoe blauw is de baard van Blauwbaard? (workshop | 8-10j)

29 blauwbaard.jpg

Als illustrator moet je soms personages tekenen die al ontelbare keren zijn getekend: een prinses, de boze wolf, Roodkapje of Blauwbaard. Hoe ga je te werk om het toch weer helemaal anders te doen? In deze workshop met Riske Lemmens laten we ons inspireren door de verhalen uit Troon zoekt kroon een sprookjesboek van Riet Wille met tekeningen van Riske Lemmens. Laat je fantasie de vrij loop en ontwerp je eigen personage.
11u30-12u30 en 14u-15u

Maak je eigen verhaal (workshop | 8-10j)

30 Fatinha.jpg

De illustraties van Fatinha Ramos worden internationaal gewaardeerd met publicaties in diverse magazines en de toekenning van awards. Op regelmatige basis stelt ze haar werk tentoon, solo of in groep. Ze werkte reeds voor musea als het MoMa in New York en het Centre Pompidou. En nu is Fatinha te gast in Brugge! Schrijf je snel in voor deze workshop en creëer je eigen verhaal zonder woorden.
11u30-12u30 en 13u30-14u30

Mammoet Bravo (voorstelling | 8-10j)

31 mammoet.jpg

In deze voorstelling wordt er verteld, er is muziek, er zijn animaties, er wordt gebeten, er zijn misschien zelfs mammoetdrollen… Mammoet Bravo is gebaseerd op de graphic novels Mammoet en Kamp Bravo. Het zijn fantasierijke en vernieuwende verhalen van Stefan Boonen en illustrator Melvin. Hun werk wordt goed onthaald, is vertaald en werd bekroond door de Kinderjury.
11u30-12u20 en 14u30-15u20

De blauwe vleugels (interactief voorlezen | 9-12j)

32 blauwe vleugels.jpg

Josh en zijn grote broer Jadran vinden een gewonde kraanvogel. Ze willen hem weer leren vliegen zodat hij terug kan naar zijn familie in het zuiden. Maar als Josh door toedoen van zijn impulsieve broer van de brandladder valt en in het ziekenhuis belandt, verandert alles. De blauwe vleugels werd bekroond met een Zilveren Griffel 2019. Jef Aerts vertelt dit spannende en ontroerende verhaal met beelden en muziek. Aansluitend vouwen we papieren kraanvogels.
14u15-14u45 en 15u15-15u45

123 superslimme dingen die je moet weten over het klimaat (quiz voor ouder en kind | 9-12j)

33 klimaat.jpg

Wist je dat vissen de woestijn nodig hebben voor hun eten? Dat de uitstoot van koolstofdioxide gemeten wordt op een vulkaan? En dat er wereldwijd elke minuut een miljoen plastic tasjes worden uitgedeeld? Dat en nog veel meer kom je te weten op de interactieve workshop annex quiz rond het boek 123 Superslimme Dingen die je moet weten over het Klimaat van Mathilda Masters.
14u30-15u15 en 16u-16u45

Kop of ... kop? (workshop | 9-12j)

34 Kop.jpg

Jeugdauteur Peter Slabbynck en kunstdocente Veerle Jacobs zijn samen een koppel. Vandaar dat ze een paar jaar terug de koppen bij elkaar staken en samen een kinderkunstboek maakten. Dat kon je jammer genoeg niet meer op de kop tikken maar nu komt het opnieuw uit onder de titel Och, het is maar een Van Gogh. Samen werkten ze enkele opdrachten uit rond het thema koppen. Voor de gelegenheid mogen ze zelfs de bekendste kop ter wereld lenen van het Louvre: de Mona Lisa!
13u-14u30 en 15u-16u30

Doorlopend en zonder inschrijvingen

In en rond Hoofdbibliotheek Biekorf zijn er tal van activiteiten waar je niet voor moet inschrijven. Kom gerust eens langs bij het onthaal voor meer info en beslis op het moment zelf welke activiteit je meepikt.

Kunstatelier Bazart 

De Brugse Kunstjeugdbeweging Bazart (Mooss vzw) buigt zich over recente kinderkunstboeken en brouwt daar tal van kunstige activiteiten rond. Steek je handen uit de mouwen en word bovendien ook nog eens een echte kunstkenner.

Fantastisch Krantastisch 

Van een houten stokje en kranten maak je pijpjes en met die pijpjes mak je drie-, vier- en vijfhoeken. Daarna alles aan elkaar en hop, er ontstaan constructies waar je zelf in kan. Bouw je mee?
(
bouwatelier met Dirk Langenberg i.s.m. Artforum)

Een Biekorf voor de toekomst

In de Wonderkamer ontvouwt Architectuuratelier Dertien12 de plannen voor de nieuwe Biekorfsite. Wij jij meer weten of wil jij meepraten over jouw bib van de toekomst, sluit dan aan bij een van de debattafels.

Erfgoedbibliotheek 

Wist je dat de bibliotheek ook hele oude en bijzonder kostbare werken bewaart? Middeleeuwse handschriften, het archief van Guido Gezelle, boeken die meer dan 500 jaar geleden gedrukt zijn, enz. Ontdek onze erfgoedbibliotheek op een speelse, hedendaagse manier.

Skriewer 

Klaar voor een te gek kapsel, een torenhoge hoed of kindergrime van de bovenste plank? Niets is onmogelijk voor Skriewer, alias Frederik Deschepper en zijn team.

Meet & greet

Maak kennis met je favoriete jeugdauteur of illustrator tijdens de ‘meet en greet’ beneden in de Hoofdbibliotheek. Aan de boekenstand van Brugse boekhandel De Meester kan je boeken kopen, of je kan je eigen boek laten signeren.

Madame Vivant Tableaux 

Madame Vivant Tableaux  ziet in elk van ons een waar schilderij of een meesterwerk in wording. Helaas heeft deze flamboyante dame een compleet gebrek aan talent en werd ze uit de Academie gezet. Nu doolt ze wat roekeloos rond op zoek naar unieke gezichten en begripvolle blikken… (spel: Sabine Forrier) 

Silhouettenknipster 

Zou iemand je herkennen enkel aan je silhouet? Doe de test en laat jouw silhouet uitknippen

Stap in een schilderij

Met het Green Screen van Mind- and Makerspace Brugge (MaM Howest) neem je een plaatsje in een beroemd schilderij in en kun je je digitale foto delen.

Place du Tertre 

Op het pleintje voor de Stadsschouwburg waan je je voor een dag op het Place du Tertre in Parijs. Met ‘De Reizende Fabriek’ fiets je je eigen schilderij (jawel!) en illustratoren Fien Tekent, Viktor en Lesliesaurus tekenen jouw portret.

Speelstraat 

De Kuipersstraat wordt een Speelstraat! Medewerkers van de Jeugddienst staan voor je klaar met activiteiten en spelletjes.

Art-bar

Even uitrusten? Grote dorst of kleine honger? Loop gerust langs in onze bar en geniet van de kleine prijzen.