Jeugdboeken feest

Op zondag 5 maart organiseert de Openbare Bibliotheek Brugge het jaarlijkse Jeugdboekenfeest, een gratis stadsfestival rond jeugdboeken en leesplezier. Het feest staat volledig in het teken van geluk, het centrale thema van de Jeugdboekenmaand. 

Maak je keuze uit de activiteiten en stel zelf je programma samen. De toegang tot het feest en alle activiteiten zijn gratis. Voor de meeste activiteiten moet je vooraf reserveren. Dat kan vanaf 15/2 om 14 uur via een link op deze website of telefonisch via In&Uit (078/152020, ma-vrij 14u-17u).

Kadans (6-12mnd en 12-18mnd)

01kadans.png

workshop  

Wiebelen met de benen, zwaaien met de armen en trappelen met de voetjes! Geen enkel kind blijft onbewogen bij het horen van een vrolijk deuntje of een energiek ritme. Beweeg samen met je baby op de maat en de melodie van de muziek in deze workshop van Musica. 

Knuffeldief (vanaf 18mnd)

02knuffeldief.png

voorlezen en vertellen 

Voor de boekenreeks van Studio Sesam schreef Saloua El Moussaoui dit prentenboekje voor peuters. Saloua leest voor uit Knuffeldief en geeft ouders tips en tricks rond voorlezen voor de allerkleinsten. Met spelletjes en liedjes gaan we ook creatief aan de slag met het verhaal. 

Prentenboekendans (2-4j)

03prentenboekendans.png

workshop  

Hou je van bewegen op muziek? En van boeken? Dan is deze prentenboekendanssessie van An-Sophie Maes zeker iets voor jou! Er wordt afwisselend gelezen, gedanst en weer gelezen en gedanst. Een heerlijke workshop vol leesplezier voor kleuters! 

Lotta de kip vertelt en kakelt! (3-5j)

04lotta.png

interactief voorlezen  

Ken je het vrolijke, verwonderde en nieuwsgierige kippetje Lotta? Ze speelt de hoofdrol in een heleboel verhalen van schrijfster Diane Put. De kleurrijke en speelse boekjes gaan telkens over één thema. Diane Put brengt Lotta tot leven in deze interactieve voorleessessie. 

Boer Boris (3-5j)

05boerboris.png

voorlezen en live tekenen 

Boer Boris is de meermaals bekroonde prentenboekenserie van Ted Van Lieshout en Philip Hopman. Op het Jeugdboekenfeest krijg je de kans om hen allebei te ontmoeten tijdens deze levendige voorleessessie. Ted Van Lieshout leest voor. Illustrator Philip Hopman tovert Boer Boris ter plekke tot leven!  

Muizenmuziek (3-5j)

06muizenmuziek.png

vertel- en muzieksessie  

Woorden en muziek gaan hand in hand in deze vertel- en muzieksessie met Charlotte Christiaens, gebaseerd op Muizenmuziek van Suzan Overmeer en Myriam Berenschot. Na het verhaal gaan we, net zoals de muisjes in het boek, samen zingen en muziek spelen. 

‘Geluk(t)’! (3-6j)

07gelukt.png

woordeloze voorstelling 

Elkaar niet verstaan kan verrassend plezant zijn. Dat merken de twee personages in deze voorstelling van Compagnie Gorilla. Ze hebben immers geen woorden nodig om kwaad te zijn op elkaar, om te huilen, te lachen of samen te dansen. Een voorstelling over hoe je datgene wat je nog niet kent, kan leren omarmen.  

Er zit een beer in de trein (4-6j)

08eenbeerindetrein.png

voorlezen en vertellen

Tijl en opa gaan met de trein naar de dierentuin. Tijls lievelingsknuffel mag mee. Maar mag zo’n beer wel op de trein en is dat niet gevaarlijk? Auteur Tom Wouters leest dit hilarische verhaal voor en projecteert de tekeningen van illustrator Rosalien Helsen. 

Mag ik een tijger zijn? (4-6j)

09magikeentijgerzijn.png

voorlezen en live tekenen 

Dit jaar slaat het Brugs Jeugdboekenfeest de handen in mekaar met het Antwerpse KABAAL, het kinderboekenfestival waarvan auteur Stefan Boonen één van de initiatiefnemers is. Samen met de Italiaanse illustrator Federico Appel brengt hij hun prentenboek Mag ik een tijger zijn? Met het hart van een echte tijger en live-illustreren. Graaauuuuw verzekerd! 

Het land van Ooit (4-6j)

10hetlandvanooit.png

vertelling en workshop 

Met de kamishibai wordt het verhaal van Het Land van Ooit op poëtische wijze verteld. Samen met illustrator Flore Deman en schrijver Femke Vanbelle maak je daarna jouw eigen Land van Ooit op een grote postkaart. Durf jij straks jouw kaart te posten in onze eigen Land van Ooit brievenbus? 

Meertalige tussendoortjes (4-8j)

11tussendoortjes.png

interactief voorlezen 

Ben jij ook gek op verhalen? Dan ken je zeker de tussendoortjes van de bib. We organiseren deze creatieve voorleesmomenten ook in andere talen. Tijdens het Jeugdboekenfeest kan je luisteren naar Suzie Ruzie in het diepe in het Frans en naar De koffer in het Bosnisch. Er wordt telkens afgewisseld tussen het Nederlands en de andere taal. 

Maak je eigen stopmotionfilmpje (4-6j, 6-8j en 8-10j)

12stopmotion.png

workshop 

Klaar voor je eerste eigen filmpje? Samen met je mama, papa, oma of opa experimenteer je met een animatie-app, bedenk je een verhaal en creëer je figuurtjes. Een medewerker van JEF helpt je om een eigen stopmotionfilmpje te maken! 

Pimpula (4-7j)

13pimpula.png

voorstelling 

Lola Orlanda Hernández springt met een parachute uit het vliegtuig en (be)landt zo in België. Met haar sombrero op spreekt ze Spaans, maar dankzij andere magische hoeden kan ze ook Nederlands, Frans en Engels spreken. Pimpula is een interactieve theaterproductie (Theater A tot Z) over diversiteit, identiteit, taal en andere culturen.  

Jana en de dino’s (5-7j)

14jana_en_de_dinos.png

voorlezen en vertellen 

Beginnende lezers genieten van de reeks Jana en de dino’s van Ann Lootens. De boekjes zijn bedoeld om samen te lezen, of, na enige oefening, zelfstandig. Tel- en zoekvraagjes maken het oefenen nog leuker. Tijdens het Jeugdboekenfeest brengt Ann Lootens op een speelse manier een verhaaltje waar je gelukkig van wordt. 

De Stille Stem (5-9j)

15_de_stille_stem.png

muzikale vertelling / rap  

Denis Boakye Mensah is een slam poet, podcast host en schrijver, ook gekend als ‘de stille stem’. Tijdens het Jeugdboekenfeest deelt hij zijn liefde en passie voor woorden en muziek. Hij brengt eigen verhalen en gaat in gesprek met de kinderen over het verhaal en de gebruikte muziekinstrumenten. 

De geluksplukkers (6-8j)

16geluksplukkers.png

voorlezen en crea 

Je moet doen waar je hartje blij van wordt. Dat zegt koning Troebedoer tegen zijn dochter Willemijn. Maar hoe doe je dat? Geluk is als een zeepbel of als een wolkje. Je kunt het niet vastpakken, je kunt het niet aaien, maar je kunt het wel voelen. Lees je mee met Ingrid Vandekerckhove? Zet je kroontje op, kom luisteren naar dit warme verhaal en maak je eigen gelukswolkje. 

Een trui om in te wonen (6-8j)

17een_trui_om_in_te_wonen.png

interactief voorlezen 
 
Walcha heeft een bijzondere hobby: breien! Dat is eens wat anders dan voetbal, slijm maken of gamen. Helaas lachen zijn klasgenootjes hem uit. Walcha breit dan maar een huis voor zichzelf en is daar erg gelukkig. Tot op een dag iemand met zijn huis gaat lopen… Marieke Van Hooff vertelt met een streepje muziek en breit daarnaast verder aan haar eigen truihuis. 

Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda (6-10j)

18_anaconda.png

interactief voorlezen 

Een spreekbeurt over konijnen, honden of dolfijnen, is dat niet een beetje saai? De dieren in dit boek vinden dat het beter kan. Daarom houden ze nu spreekbeurten over andere dieren. Ontdek de hilarische én informatieve spreekbeurten samen met Bibi Dumon Tak en laat je meevoeren door deze bijzonder veelzijdige en meermaals bekroonde schrijfster. 

Maak je eigen verhaal! (6-8j en 8-10j)

19wonderling.png

workshop  

Tilde Vandenbroucke, bezieler van Wonderling, leert je hoe je een eigen verhaal verzint. Eerst kies je je ingrediënten uit Tildes verhaalpotten. Ze leert je hoe je alles goed mixt en afkruidt én hoe je je verhaal tot een magisch kookpunt brengt! 

Spelen met poëzie (6-8j)

20_floortje_de_backer.png

workshop 

Poëziecoach Floortje De Backer heeft een reiskoffer vol met poëziebundels. Ze leest er vol inleving uit voor. Welk gedicht of welke tekening laat jou niet los? Stem mee in een spannende wedstrijd waar één gedicht uiteindelijk zal winnen. Dat gedicht zullen we als inspiratiebron gebruiken voor ons eigen kunstwerk. 

Obi & Tito tapir (8-10j)

21_tito_tapir.png

interactief voorlezen 

Je kent Mathilda Masters misschien van De Keukenprins van Mocano of van de vele weetjesboeken. Ze schreef een nieuw boek met in de hoofdrol Obi en een zeer bijzonder dier: Tito tapir. Benieuwd? Schrijf je in en maak als eerste kennis met de schattigste tapir van het westelijk halfrond! 

Sprookjeshuwelijk: Ali baba & de zeven dwergen (8-10j)

22_ali_baba.png

interactief voorlezen 

Philip Maes is de auteur van verschillende Heerlijke Hoorspelen bij het Geluidshuis (de Nachtegaal, de Mestkever, etc...). In zijn lollige luisterboeken Sprookjeshuwelijken mengt hij twee bekende sprookjes met mekaar. Tijdens het Jeugdboekenfeest geeft Philip een geanimeerde lezing met muziek, geluidseffecten, toeters en bellen. 

Van manneke Pis tot de betoverde haas (8-12j)

23_manneke_pis.png

interactief voorlezen 

In dit boek neemt de wereldberoemde stadsgids Tanguy Ottomer je mee op een verrassende rondreis door België in 20 spannende, grappige en stoere verhalen. Een rondreis door België? Dan kan Brugge niet ontbreken! Duik samen met Tanguy in de Brugse verhalen uit zijn boek. 

Stripfiguren tekenen met Conz (8-10j en 10-12j)

24_conz.png

workshop  

Hoe teken je stripfiguren? Constantijn van Cauwenberge aka Conz stak Jommeke al eens in een nieuw jasje. Nu toont hij jou hoe je op een eenvoudige manier hoofdjes, haar, oren, neuzen, emoties en nog zo veel meer tekent. 

Character design (8-10j)

25_jan_van_lierde.png

workshop 

Droom je ervan om je eigen personage te ontwerpen? Aan de hand van enkele simpele trucjes leert illustrator Jan Van Lierde jou hoe je je personages wat meer eigenheid en karakter kan geven, zodat ze volledig tot leven komen. 

Maak je eigen boekje (8-10j)

26_maak_je_eigen_boekje.png

workshop 

Hoe wordt een boek gemaakt? Wat doet een ‘boekbinder’ precies? In deze workshop leggen we het allemaal uit en maak je je eigen boekje door knip-, plak- en vouwwerk! De workshop wordt begeleid door boekendokter July Van Malderen. 

Wonderwaar (8-10j)

27_wonderwaar.png

muzikale vertelling 

Wonderwaar is een kinderboekenreeks over wetenschappelijke verwondering. In deze muzikale vertelling gaan Jan Leyssens en zijn muzikanten op zoek naar de verwondering die aan wetenschap voorafgaat. Wil jij ook altijd weten waarom de dingen zijn zoals ze zijn? Schrijf je dan zeker in! 

Morris (8-12j)

28_morris.png

voorstelling 

Martine Tanghe leest Morris, een nieuw verhaal van Bart Moeyaert, op muziek van Koen Brandt, live gebracht door het ensemble Oxalys. Een vrieskoud avontuur waarvan je gaat gloeien. Over sneeuw die blijft liggen, een hond die gaat lopen, en het belang van een naam. 

Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt (8-12j)

29_wat_je_moet_doen.png

voorstelling 

Struikel je wel eens over een nijlpaard? Moet je midden in de nacht plassen maar is het koud en bevriezen je tenen? Op al deze vragen biedt auteur Edward van de Vendel een antwoord in de bundel Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt. De gedichten vormen het vertrekpunt voor deze intieme theatervoorstelling.  

Aicha en de verloren taal (9-12j)

30_aicha.png

voorlezen 

Fikry El Azzouzi, schrijver van romans, columns en theaterstukken, leest tijdens het Jeugdboekenfeest voor uit zijn eerste jeugdboek. Een vertelling over een meisje dat met dieren kan praten en zo de vrede tussen mens en dier kan herstellen. Het gekakel, geblaf en gezoem dat ze voortdurend hoort bezorgt haar soms hoofdpijn. Maar ze sluit vriendschappen voor het leven. 

Griezelverhalen schrijven (9-12j)

31_griezelverhalen.png

voorlezen en vertellen 

Als kind dwaalde Tom Thys rond op de horrorafdeling van de videotheek. Daar sloot hij een pact met het Kwaad. Voor één keer laat de auteur van Middernachtmerries en de Gruweltoren in zijn ziel kijken. Ben jij benieuwd waar een griezelschrijver zijn ideeën haalt? En waar hij zelf bang voor is? Schrijf je dan zeker in!     

De boekenkoffer van Marc De Bel (9-12j)

32_marc_de_bel.png

voorlezen en vertellen 

Al vijfendertig jaar schrijft Marc De Bel jeugdboeken. Hij kreeg talloze prijzen en van zijn boeken werden films en theatervoorstellingen gemaakt. Heb jij een favoriet? Of droom je stiekem om zelf zo’n succesvolle schrijver te worden? Marc De Bel vertelt hoe hij schrijver is geworden en duikt samen met jou in zijn boekenkoffer. 

De Meisjes (9-12j)

33_meisjes.png

muzikale voorstelling  

Annet Schaap, schrijfster van het bekroonde boek Lampje, bewerkte zeven bekende sprookjes tot verrassende vertellingen. Van het eerste sprookje Meneer Pelsteel maakte ze samen met muzikante Frederike de Winter deze voorstelling. Een meisje zit te spinnen in de zon in de achterkamer. Ze droomt over een koning die op een dag komen zal om met haar te trouwen. Maar als die koning daadwerkelijk komt, gebeuren er dingen die ze helemaal niet had bedacht… 

Doorlopende activiteiten

In de jeugdbibliotheek 

Tijdens het Jeugdboekenfeest staat jeugdbibliotheek volledig in het teken van onze allerjongste bezoekers. Ze kunnen er spelen, rondkruipen enz. Je kunt er je baby of peuter gerust voeden of verzorgen. 

 
Crea in de open ruimte (6mnd-4j)  

Kindjes tot vier jaar kunnen de hele dag door frutselen en knutselen met aangepaste materialen en stimulerende opdrachtjes.  

Reuze Knisperboek (0-3j)  

Laat je baby, peuter of kleuter eens IN een boek gaan zitten. In dit Reuze Knisperboek van Coccolarte kunnen kinderen zelf op ontdekking gaan bij de verschillende landdieren of bij de bijzondere vissen in de onderwaterwereld.  

Voorleestipi’s (1-5j) 

Nestel je in één van onze gezellige tipi’s en droom samen met onze voorlezers weg in heerlijke verhalen. 
 

In en rond Hoofdbibliotheek Biekorf  

doorlopende_activiteiten.png

Speelstraat  

De Kuipersstraat wordt een Speelstraat! Medewerkers van de Jeugddienst en de vrijwilligers van Kwibus staan voor je klaar met activiteiten en spelletjes. 

Stap in je favoriete verhaal  
Green Screen MAM 

Met de ‘green key’ van de Mind- and Makersspace van Howest openen we de deur van jouw favoriete boek. Stap in het verhaal dat jou helemaal gelukkig weet te maken en leg het vast op foto.  

Op een wolk 
door Sabine Forrier 

Mevrouw Wolk zweeft tussen hier en nu. Kom even vertoeven tussen haar warm deken aan luchtlagen en koester met haar momentjes van geluk. Breng haar een bezoekje en je dag kan niet meer stuk.  

Skriewer  

Klaar voor een te gek kapsel, een torenhoge hoed of kindergrime van de bovenste plank? Niets is onmogelijk voor Skriewer, alias Frederik Deschepper en zijn team. 

De Doktoors  (13u30-17u)
meezingconcert De Spinselfactorij 

Meneer en Mevrouw Doktoor geven telkens een meezingconcert van 25 minuutjes. Je kan je verwachten aan veel flauwe moppen, interactie en zeven Doktoorshits die nog lang in je hoofd blijven zitten. 

Maak je eigen Romeinse tablet (+6j) 
workshop door Raakvlak 

We denken graag dat we eigenaar zijn van de allernieuwste technologische snufjes, maar het maken van kleine en draagbare ‘technologie’ om te lezen en schrijven is helemaal niet nieuw. Wist je dat zelfs de Romeinen al tablets gebruikten? Ontdek er alles over en maak je eigen Romeinse tablet! 

Ontdek de Erfgoedbibliotheek  

Wist je dat de bibliotheek ook hele oude en bijzonder kostbare werken bewaart? Middeleeuwse handschriften, het archief van Guido Gezelle, boeken die meer dan 500 jaar geleden gedrukt zijn, enz. Ontdek onze erfgoedbibliotheek op een speelse manier. 

Creatafels (4-12j)  

Laat je creativiteit de vrije loop aan één van onze knutseltafels. De studenten lerarenopleiding van Vives begeleiden je met veel plezier! 

Bib-bar 

Even uitrusten? Grote dorst of kleine honger? Loop gerust langs in onze bar en geniet van de kleine prijzen. 

 

Elders in de stad 

De gelukskoekjeszoekers (3-6j en 6-9j) 
stadswandeling 

Ga jij mee op zoek naar geluk? Soms zit geluk in een klein hoekje. Soms zit geluk in een klein boekje. Soms zit geluk in een klein koekje. Maar meestal pluk je het geluk onderweg. Tijdens deze wandeling vind je het geluk in mooie verhalen en verwondering… en in koekjes. 

Atelier Matinée (4-12j | 10u-12u30)
workshop in het Concertgebouw 

Elke zondagvoormiddag tovert het Brugse Concertgebouw de foyer om tot een speel-, knutsel- en verkleedplek voor kinderen. Tijdens het Jeugdboekenfeest staat Atelier Matinée volledig in het teken van geluk, het centrale thema van de Jeugdboekenmaand.