Internationale Vrouwendag

Op Internationale Vrouwendag (8 maart) staat de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen wereldwijd centraal, maar ook de kracht en ongelooflijke sterktes van alle vrouwen die onze maatschappij mee doen draaien. De Bib zet mee haar schouders onder de Brugse projecten naar aanleiding van Vrouwendag, maar zet op deze pagina ook graag haar collectie rond het thema in de kijker.

Podcastreeks "Brugse vrouwen kapen Villa Bota"

Brugse vrouwen kaapten Villa Bota op Internationale Vrouwendag. In een vier uur durende radio-uitzending interviewde Dalilla Hermans achtereenvolgens marathonloopster Beryl Otieno, slamdichter en rapper Doorn Roosje (Nina Everaert), politiek wetenschapper Maud Boey, psychologe Mathilde Vandemoortele, amoedespecialist en coördinator van vzw Wieder Pascale Cockhuyt en auteur/regisseur Lara Taveirne.

De uitzending gemist?
Je kan de gesprekken hier achteraf nog beluisteren, netjes opgesplitst naar vier podcasts van een uur.

UUR 1: Dalilla en Beryl

 • Dalilla Hermans
  Dalilla geeft uitleg over de opzet van de show en staat stil bij waarom vrouwendag zowel een strijdbare dag als een feest zou moeten zijn.
   
 • Beryl Otieno
  Beryl praat over het belang van verbinding tussen vrouwen onderling. Via het uitwisselen van expertise en ervaringen kunnen vrouwen elkaar vooruit helpen. Als vrouw met migratie-achtergrond zit het leven vol uitdagingen.

 

 

 

Beluister de podcast

UUR 2: Nina en Maud

 • Nina Everaert
  Nina spreekt onder andere over vrouwen in de Belgische hiphopscene, en het belang van onderlinge support en sisterhood. Door elkaar aan te moedigen, zijn we samen sterk.
   
 • Maud Boey
  Maud laat haar kritische blik glijden over het binair denken en de verschillende genderrollen in onze maatschappij. Ze kan oprecht verontwaardigd zijn over hoe wij bepaalde posities van vrouwen als normaal ervaren, terwijl dat eigenlijk niet zo is.

 

Beluister de podcast

UUR 3: Mathilde en Pascale

 • Mathilde Vandemoortele
  Voor Mathilde ligt de focus van het vrouw-zijn in de innerlijke wereld. De vrouwelijke kwaliteiten liggen volgens haar meer in het kunnen zijn, het intuïtieve, het kwetsbare maar ook het krachtige. Vrouwen hebben zich in het verleden veel te veel gericht op mannelijke kwaliteiten in hun emancipatiestrijd.
   
 • Pascale Cockhuyt
  Pascale heeft het onder meer over de vele vooroordelen waar vrouwen in armoede mee te kampen krijgen. We moeten het afleren om vrouwen in hokjes te duwen en te ontmenselijken.

 

 

Beluister de podcast

UUR 4: Lara

 • Lara Taveirne
  Bij Lara ligt de focus van het gesprek vooral op de invloed van het moederschap op de vrouwelijkheid. Maar het is ook een pleidooi om vrouwen in hun individuele keuzes te steunen, als dat nu met of zonder kinderen is.
   

 

Beluister de podcast

Tips uit de collectie

Wij doken voor jou in onze uitgebreide informatieve, film-, literatuur- en jeugdcollectie en vonden daar onderstaande interessante titels die perfect passen binnen het thema "Internationale vrouwendag". Laat je insprireren!

Onzichtbare vrouwen

Onzichtbare vrouwen

Bij besluitvorming of wetenschappelijk onderzoek wordt vaak de man als uitgangspunt genomen. Caroline Criado Perez toont met een overvloed aan voorbeelden aan hoe dit nefaste gevolgen heeft voor vrouwen. Ze pleit voor meer vrouwelijke betrokkenheid in die processen om zo de ontstane genderdatakloof te dichten.

Ga naar het boek in de catalogus

Certain women

certain women

Met aandacht voor detail schetst regisseur Kelly Reichardt het alledaagse in de levens van vier vrouwen in het provinciestadje Livingston, Montana. Ontmoet en laat je raken door advocate Laura Dern, huismoeder Michelle Williams, invaljuf Kristen Stewart en stalknecht Lily Gladstone.

Ga naar de film in de catalogus

Luister nooit naar je moeder en andere wijze raad van belangrijke vrouwen

Luister nooit naar je moeder

63 zelfbewuste vrouwen delen hun levenswijsheid in dit hoopvolle, strijdbare boek.

Ga naar het boek in de catalogus

Uitgelichte thema's

Tips uit de collectie, maar dan niet volgens genre, maar volgens thema. Wij selecteerden er drie voor jou: "Sisterhood", "Vrouwen in de wereld vandaag" en "Vrouwen in de geschiedenis". Laat je inspireren!