Historische kranten

De Openbare Bibliotheek Brugge bezit een ruime collectie Brugse historische kranten en tijdschriften. Ze zijn het papieren geheugen van een bepaalde periode. Om de collectie te vrijwaren, ze makkelijk doorzoekbaar te maken en ter beschikking te stellen van een ruim publiek, wordt ze digitaal aangeboden.

De oudste bewaarde krant is de Nieuwe Tydinghen, een krant die verscheen van 1637 tot 1645 en te Brugge gedrukt werd door Nicolas Breyghel. Ze bevat hoofdzakelijk buitenlands nieuws i.v.m. handel, economie en oorlogen. De eerstvolgende krant is het  Vaderlandsch Nieuwsblad (1792-1793), gevolgd door de Brugsche Gazette (1795-1796) en de Gazette van Brugge (1797-1919). Brugge had een zeer rijke pers in de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw. De collectie van de Openbare Bibliotheek bevat 64 titels (naast heel wat losse nummers uit enkele fondsen) en meer dan een half miljoen pagina’s.

De volledige collectie historische kranten wordt stelselmatig ingescand. Je kan de digitale kranten raadplegen via www.erfgoedbrugge.be. Dankzij de OCR-techniek (optische tekenherkenning) kan je eenvoudig op trefwoord zoeken. De database bevat ook een handige bladerfunctie.

>> doorzoek de historische krantencollectie

historische kranten