Catalogus

Hoe laat ik een item leveren uit een andere bibliotheek?

Wanneer je een item niet vindt in jouw bibliotheek of samenwerkingsverband maar wel in een andere openbare bibliotheek in Vlaanderen of Brussel kan je het vaak laten overbrengen naar jouw bibliotheek. Per aanvraag uit een openbare bibliotheek betaal je € 5,00. De aanvraag van dergelijk item doe je zelf via Mijn Bibliotheek op de website Bibliotheek.be

Deze dienstverlening steunt op het netwerk van Vlaamse en Brusselse openbare bibliotheken en wordt enkel voorzien voor items die niet recent werden aangekocht. Sommige materialen zoals sprinters, games, braille, documentatiemappen, e-boeken, spelletjes, kunstwerken en vertelplaten zijn uitgesloten van dit interbibliothecair leenverkeer. De leverende bibliotheek uit het netwerk kan ook nog andere bijkomende voorwaarden opleggen. Het is dus nooit 100% gegarandeerd dat het boek geleverd kan worden. in dat geval betaal je uiteraard ook geen kosten. 

Ook items uit het wetenschappelijk netwerk van bibliotheken kunnen mits betaling geleverd worden. Deze aanvraag kan je niet zelf initiëren maar verloopt via de bibliotheek. Neem contact met ons op of kom langs bij de balie. Bij aanvragen uit wetenschappelijke bibliotheken bepaalt de leverende bibliotheek de kost.

Hoe vind en reserveer ik een item uit een andere bibliotheek om er daar zelf om te gaan?

Wanneer een item (tijdelijk) niet beschikbaar is in jouw bibliotheek of samenwerkingsverband, kan je nagaan of er in een andere openbare bibliotheek in Vlaanderen of Brussel wel nog een exemplaar beschikbaar is via de website Bibliotheek.be. Op de detailpagina van een item vind je bij de beschikbaarheidsinformatie een rechtstreekse link naar hetzelfde item op de website Bibliotheek.be

afbeelding knop zoek in andere bibliotheken

Op Bibliotheek.be vind je een link naar de website van die andere bibliotheek. Afhankelijk van de keuzes van die bibliotheek kan je je al dan niet onmiddellijk online inschrijven in die bibliotheek en het item reserveren.

Hoe werkt het netwerk van Vlaamse en Brusselse openbare bibliotheken?

Jouw bibliotheek engageert zich samen met andere Nederlandstalige openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel om voor alle leden van de Bib dezelfde ruime en diverse collectie ter beschikking te stellen. De bibliotheken engageren zich hiervoor in de mate van het mogelijke tot 2 netwerkdiensten: het klaarleggen van items voor wie zich online inschrijft in de bib en het leveren van items in jouw bib volgens een kost bepaald door jouw bibliotheek. De volledige collectie van de openbare bibliotheken kan je vinden op de website Bibliotheek.be. Dit netwerk is ruimer dan de samenwerking met bibliotheken uit de buurt in het samenwerkingsverband.

Hoe zoek ik een boek, cd, film of een ander item op in de catalogus?

Geef één of meerdere zoekwoorden in en druk op Enter of klik op 'Zoeken' om te zoeken. Als je even wacht krijg je ook zoeksuggesties te zien die je kunt aanklikken.

De zoekresultaten kun je verfijnen (bv. op materiaal of jaar van uitgave) met de filters die onder de zoekbox verschijnen, of sorteren met de sorteeroptie rechts boven de zoekresultaten. 

screenshot filteren en sorteren

 

Klik op een resultaat om een gedetailleerde beschrijving te zien en te weten te komen of het materiaal aanwezig is in de bib. Met de 'waar staat het' knop klik je meteen door naar die beschikbaarheidsinformatie.

Hoe kan ik zien of iets aanwezig is in de bib?

Doe een opzoeking en klik door naar de detailpagina van het item.

Op de detailpagina zie je aan de rechterzijde meteen een indicatie van het aantal beschikbare exemplaren. Klik op de 'waar staat het' knop of scroll naar beneden om de precieze plaatsing in de bib te zien.

screenshot samenvatting beschikbaarheid

Hoe reserveer ik een item?

Als een item te reserveren is zie je op het detailscherm van het item een Reserveerknop staan. 

Als je nog niet aangemeld bent zul je verzocht worden om aan te melden, vervolgens kun je het exemplaar kiezen dat je wenst te reserveren en krijg je informatie over de eventuele kostprijs.

Wanneer het gereserveerde materiaal voor je klaar staat in de bib krijg je een mailtje of brief toegestuurd door de bibliotheek.

screenshot reserveren

Hoe kan ik een overzicht krijgen van mijn uitleningen en mijn uitgeleende materialen verlengen?

Meld je aan bij Mijn Bibliotheek om je uitleningen te bekijken en om de uitleentermijn van uitgeleende items te verlengen. Nog geen profiel? Volg deze stappen.

screenshot user menu

Wanneer je bent aangemeld kun je het gebruikersmenu gebruiken om je persoonlijke gegevens te consulteren. Het bekijken van je uitleningen vind je als eerste optie terug.

Als je meerdere lidkaarten gekoppeld hebt kies dan de bibliotheekkaart waarvan je de uitleningen wenst te bekijken.

Bij elk item kun je zien wanneer en in welke bibliotheek je het geleend hebt. Je ziet ook hoe lang je uitleentermijn nog loopt, of dat deze vervallen is. Items waarvan je de uitleentermijn kunt verlengen hebben een verlengknop. Zie je geen verlengknop? Dat betekent dat de uitleenvoorwaarden van jouw bibliotheek geen verlenging meer toestaan. Bovenaan het overzicht is er ook een knop waarmee je in één keer alle items die verlengbaar zijn kunt verlengen.
Hou er rekening mee dat je jouw uitleentermijn slechts één keer kan verlengen. Als je jouw materialen wil lenen voor de maximale uitleentermijn van acht weken, moet je de uitleentermijn dus verlengen op de laatste dag van de oorspronkelijke uitleentermijn van vier weken. 

Kan ik een mailtje krijgen als het einde van mijn uitleentermijn nadert?

Als je bij het inschrijven bij de bibliotheek je mailadres doorgaf aan de bibliotheekbalie dan krijg je normaal gezien automatisch een mailtje een aantal dagen voor de uitleentermijn verloopt. 

Tip: kijk zeker ook na of de mail niet in een spam-folder is beland.

Krijg je nog geen automatische mails aan? Neem contact op met de bib en dan brengen we dit voor jou in orde.

Hoe lijstjes maken van je favoriete bibliotheekitems?

Klik tijdens het zoeken in de catalogus op de 'zet op lijst' knop om boeken en andere items op een persoonlijk lijstje te bewaren. Als je nog niet aangemeld bent zul je eerst even moeten aanmelden met je Mijn Bibliotheek profiel. Nog geen profiel? Lees hier hoe je een profiel aanmaakt.

Je kunt een nieuwe lijst maken of een item aan een bestaande lijst toevoegen. 

Een overzicht van al je lijsten vind je terug door bij je gebruikersnaam in het gebruikersmenu de optie lijsten te kiezen. 

Je kunt een lijstje ook downloaden als pdf of csv als je het op je eigen pc wilt bewaren.

Zoeken als een pro: hoe werken met de zoektaal van de catalogus?

Tijdens het zoeken krijg je filter- en sorteeropties te zien die je eenvoudigweg kunt aanklikken. Als je dat wenst kun je echter volledig zelf een voorgefilterde zoekopdracht ingeven in het zoekvak. Hieronder vind je een overzicht van de zoekindexen die je kunt gebruiken.

Alle zoektermen zijn ook te combineren met de booleaanse operatoren AND, OR, NOT (bv format:boek AND dateacquired:now-1m NOT subject:romans) Bevat de gebruikte waarde een spatie dan dien je met aanhalingstekens te werken (bv niet author:Doris Lessing maar author:"Doris Lessing").

Vervolgens kun je ook het resultaat op een andere manier sorteren. Standaard worden ze namelijk weergegeven in volgorde van relevantie. Om volgens jaar van uitgave te sorteren, kan je de parameter &hardsort=year meegeven in de URL, bijvoorbeeld: /catalogus?q=dateentered:now-2days&hardsort=year 

Zoekvragen met codes kunnen ook gecombineerd worden. Lees daarvoor het artikel over Gecombineerde zoekvragen.  
 

Zoekindexen

author:
author:"Doris Lessing"
Auteursnaam, hoeft niet de volledige naam te zijn

title:
title:"harry potter en de vuurbeker" 
Titel of een deel ervan

subject:
subject:Berlijn
Onderwerp / thema

format:
format:krant
Mogelijke waarden: boek, krant, tijdschrift, artikel uit tijdschrift, cd, dvd, fundel, ...
Zie ook onder "Wat?" op de homepagina van de catalogus
*format:e-boek = eigen e-boektitels + cloudlibrary e-boektitels
(enkel eigen e-boektitels zie index pbs-subloc of kast, enkel cloudlibrary e-boektitels zie index cloudlibrary)

cloudlibrary:
cloudlibrary:*
Enkel titels uit Cloudlibrary 
bv. cloudlibrary:* AND author:rowling

type:
type:film
Mogelijke waarden : fictie, non-fictie, muziek, film

language:
language:turks 
Publicatietaal is Turks

languageo:
languageo:turks
Originele ("o") taal is Turks (publicaties vertaald uit het Turks)

platform:
platform:"playstation 3"

doelgroep:
doelgroep:"vanaf 12-14 jaar"
doelgroep:"jeugd"
Mogelijke waarden: jeugd, volwassenen, of een specifieke leeftijdsverwoording (bijvoorbeeld: “vanaf 0-2 jaar”, "vanaf 9-11 jaar" of “vanaf 15 jaar”).
Zie ook onder "Voor wie?" op de homepagina van de catalogus

erkreadinglevel:
erkreadinglevel:"ERK A2"

uitgever:
publisher:"de eenhoorn"
Naam van de uitgever

siso:
SISO:706
SISO-code

zizocode:
zizocode:lalala
Mogelijke waarden: ZIZO-codes (Zonder Inspanning ZOeken) in Open Vlacc

level: 
level:"avi 6" 
Mogelijke waarden: Nieuwe en oude AVI-leesniveaus

utitle:
utitle:"Un ballo in maschera"
Uniforme titel

mc_code:
mc_code:J1
Code van de Vlaamse muziekclassificatie 

series:
series:Kiekeboe
series:dwarsligger
Reekstitel

nur:
nur:"623"
NUR-code (een classificatie van de uitgever) 

url:
url:stad.gent
URL waar het resultaat beschikbaar is

awards:
awards:"man booker prize"

functiecode:
Bij deze index moet je 2 argumenten opgeven.
author_relator:"trl|*" (voor bv. alle vertalers)
author_relator:"trl|Liesbeth Van Nes" (voor bv. één bepaalde vertaler)

bibno: 
bibno:2722901
"Winnend" identificerend nummer, meestal Vlacc-nummer, maar kan ook een lokale id zijn

isbn:
isbn:9789044610420

issn:
issn:10771-8179  

ean:
ean:7318599915418

uitgeversnr: 
uitgeversnr:"47715-8"

sourceid:
sourceid:HFX7489
Identificatienummer in een andere databank, bv. CDR-recordnummer

frabl:
frabl:"35A28B3E75F1ACA0"
De frabl is de code waarop verschillende edities gegroepeerd worden. Door erop te zoeken zie je alle uitgaven, die normaal samen weergegeven worden, zonder groepering als een resultatenlijst. Dit is ook de link onder "Andere uitgaves" die je bij "Ook in andere collecties" op de detailweergave van een catalogusitem terugvindt.

tracktitle:
tracktitle:”my favorite things”
Titel van een track

year:
year:2009
Publicaties uitgegeven in 2009

dateentered:now-7d
dateentered:now-7d..
Ingevoerd in de laatste 7 dagen

dateacquired:now-7d
dateacquired:now-7d
Aanwinsten van de laatste 7 dagen (enkel in lokale catalogi, niet op bibliotheek.be)

Andere mogelijkheden om een datum te vormen:
now: vandaag
d, day, days: je kan dagen optellen of aftrekken
m, month, months: je kan maanden optellen of aftrekken
y, year, years: je kan jaren optellen of aftrekken
c, century, centuries: je kan eeuwen optellen of aftrekken

Exacte datum zoeken: 
dateentered:20130624 
Ingevoerd op 24/6/2013

Datumbereiken zoeken: 
..1900: alles tot 1900
bv. alle publicaties uitgegeven na 1900: year:..1900 
2010..: alles na 2010
bv. alle aanwinsten na 2010: dateacquired:2010.. 
1990..1995:
bv. alles ingevoerd tussen (en inbegrepen) 1990 en 1995: dateentered:1990..1995

 

Zoekindexen voor bibliotheekmedewerkers

Deze indexen (PBS-specifieke indexen) zijn vooral bedoeld voor bibliotheekpersoneel. Ze doorzoeken de velden uit het plaatskenmerk. Ze bieden de mogelijkheid om één onderdeeltje van de collectie in de kijker te zetten.

De indexen zijn zo gebouwd dat ze werken per 'branch' (locatienaam). Locatienamen moeten correct gespeld worden, ze zijn meestal samengesteld uit de naam van de gemeente/naam van de locatie.

Voor WISE bibliotheken zijn de locatienamen als volgt samengesteld: provincienaam/naam van de bibliotheek/naam van de locatie' (‘naam van de locatie’ is optioneel).  De naam van de bibliotheek is meestal de naam van de gemeente maar dat is niet in alle gevallen zo. Dit kan je te weten komen door iets op te zoeken in een filiaal en vervolgens naar de URL te kijken. Bv. https://hasselt.bibliotheek.be/catalogus?branch=Bibliotheek%20Hasselt%20Limburg%2FKuringen&q=test . De naam van de bibliotheek is hier “Bibliotheek Hasselt Limburg” (%20 staat voor een spatie). Je kan dit ook altijd navragen bij onze servicedesk.
 

Als de waarden die je gebruikt spaties bevatten moet je aanhalingstekens gebruiken. Bv. sublocatie:"limburg/lommel|Tienerromans 15+ (grijs)"

Omdat de PBS-prefix binnen afzienbare tijd haar betekenis verliest t.a.v. EBS/Wise zijn reeds aliassen voorzien.  Ze worden telkens tussen haakjes vernoemd en zijn nu al te gebruiken.

pbs-barcode (of barcode):

 • zoek naar een specifiek exemplaar om het in de kijker te zetten
 • pbs-barcode: combineer je met branchnaam, pipe-teken en de barcode van het gezochte exemplaar

bv. pbs-barcode: "arhus roeselare|RL6277438" (of barcode:"arhus roeselare|RL6277438")
bv. WISE:
pbs-barcode:Limburg/Lommel|11051328464 (of barcode:Limburg/Lommel|11051328464)
pbs-barcode:"Limburg/Bibliotheek Hasselt Limburg/Kuringen|11154157276" (of barcode: "Limburg/Bibliotheek Hasselt Limburg/Kuringen|11154157276")

Voor Wise werkt de index 'barcode' ook op vestigingsnummer, dus bv barcode:4530|RL636196X

pbs-loc (of vestiging):

 • toon de collectie van een bepaalde locatie van de bibliotheek
 • pbs-loc: combineer je met branchnaam, pipe-teken en de volledige locatiecode voor niet-WISE bibliotheken en het vestigingsnummer voor WISE bibliotheken

bv. pbs-loc:"arhus roeselare|OBRL_RLHB" (of vestiging:"arhus roeselare|OBRL_RLHB")
bv. WISE:
pbs-loc:"Limburg/Bibliotheek Hasselt Limburg/Kuringen|2121" (of vestiging:"Limburg/Bibliotheek Hasselt Limburg/Kuringen|2121")

Voor Wise werkt de index 'vestiging' ook op vestigingsnummer, dus bv vestiging:4060

pbs-subloc (of kast):

 • toon de inhoud van een bepaalde sublocatie van de bibliotheek
 • pbs-subloc: combineer je met branchnaam, pipe-teken en de sublocatiecode voor niet-WISE bibliotheken en de verwoording van de kast voor WISE bibliotheken

bv. pbs-subloc:gent/hoofdbibliotheek|4F (of kast:gent/hoofdbibliotheek|4F)
bv. WISE:
pbs-subloc:"Oost-vlaanderen/Erpe Mere|Taalpunt" (of kast:"Oost-vlaanderen/Erpe Mere|Taalpunt")
pbs-subloc:"Oost-Vlaanderen/Sint-Niklaas/Nieuwkerken|Volwassenen fictie" (of kast:"Oost-Vlaanderen/Sint-Niklaas/Nieuwkerken|Volwassenen fictie")
(*eigen e-boektitels: De meeste bibliotheken geven de eigen e-boektitels een bepaalde sublocatie of kast die verwijst naar het toestel waar ze zijn opgeslaan.  Dat maakt dat deze index dus ook van toepassing is om de eigen e-boektitels op te halen.
bv. kast:"Oost-Vlaanderen/Laarne/Hoofdbibliotheek|E-boek")

Voor Wise werkt de index 'kast' ook op vestigingsnummer, dus bv kast:"4062|VERHALENDE BOEKEN (12-14 jaar)" 

Let op, maak je gebruik van het veld 'afdeling' bij kast (zie afbeelding) dan dien je de publieke beschrijving hiervan ook mee te nemen. In voorbeeld hieronder wordt dat dan kast:"4080|gelijkvloers groteletterboeken".

 

printscreen afdeling bij kast

 

pbs-class (of rmt):

 • toon de inhoud van alles met dezelfde 'Aard van het werk/PK-genre'
 • pbs-class: combineer je met branchnaam, pipe-teken en code van de aard of RMT
      

bv. pbs-class:Antwerpen/Antwerpen|SPR (of rmt:Antwerpen/Antwerpen|SPR)
bv. WISE:
rmt:Oost-Vlaanderen/Kruisem/Kruishoutem|B2

Voor Wise werkt de index 'rmt' ook op vestigingsnummer, dus bv rmt:6320|B4

pbs-signature (of signatuur):

 • geef weer wat dezelfde signatuur heeft
 • pbs-signature: combineer je met branchnaam, pipe-teken | en de signatuur
      

bv. pbs-signature:sint-gillis-waas|738.8
            (of signatuur:sint-gillis-waas|738.8)
bv. WISE:
pbs-signature:Oost-Vlaanderen/Beveren|CHAR
(of signatuur:Oost-Vlaanderen/Beveren|CHAR)

Voor Wise werkt de index 'signatuur' ook op vestigingsnummer, dus bv signatuur:6320|char 

pbs-zizo (of zizo):

 • toon de records met deze ZIZO-code in het plaatskenmerk. Let op: dit werkt alleen als de ZIZO-code afzonderlijk in het plaatskenmerk doorkomt (niet bij Brussel en PBS Limburg)
 • pbs-zizo: branchnaam pipe-teken en ZIZO-code
      

bv. pbs-ZIZO:lokeren|WTUIT (of zizo:lokeren|WTUIT)
bv. WISE:
pbs-zizo:Oost-Vlaanderen/Sint-Gillis-Waas/Hoofdbibliotheek|VRKUN (of zizo:Oost-Vlaanderen/Sint-Gillis-Waas/Hoofdbibliotheek|VRKUN)

Voor Wise werkt de index 'zizo' ook op vestigingsnummer, dus bv zizo:6320|LGAGVT

taalpunt
Toon de records met deze taalpuntcode in het plaatskenmerk.
taalpunt:TJW

E-boeken uitleenplatform

Kan ik een e-boek ook lezen in het buitenland?

Ja. Je hebt wel internet nodig om een nieuw e-boek te downloaden.

Op welke toestellen kan ik e-boeken ontlenen? En zijn er handleidingen?

Smartphone of tablet

Om e-boeken te ontlenen op een smartphone of tablet moet je de cloudLibrary-app installeren op je smartphone of tablet. De app is beschikbaar voor iOS (iOS 8 of recenter), Android (Android 4.1 of recenter) en ook voor de tablets (en niet de e-readers) van Amazon (Nook, Kindle Fire, Kindle Fire HD en Kindle Fire HDX).

Meer info vind je in de handleiding cloudLibrary voor tablet/smartphone apple of cloudLibrary voor tablet/smartphone android.

E-reader

Je kan de e-boeken lezen op bijna alle e-readers. Enkel de Kindle e-readers van Amazon zijn niet compatibel. Een beperkt aantal verouderde e-readers zijn ook niet bruikbaar.

In de handleiding cloudLibrary voor e-reader apple of cloudLibrary voor e-reader android wordt stap voor stap uitgelegd hoe je e-boeken via cloudLibrary op je e-reader kan plaatsen.

Computer

Om e-boeken te ontlenen via je computer ga je naar https://ebook.yourcloudlibrary.com/library/deBib/Featured en meld je je aan met je Mijn Bibliotheek-profiel. 

Meer info vind je in de handleiding cloudLibrary voor pc .

Je kan met 1 Mijn Bibliotheek-profiel e-boeken tegelijk lezen op 7 verschillende toestellen. Via de bladwijzer kan je onthouden waar je zat in het boek.

 

 

Kan ik op verschillende toestellen tegelijk lenen?

Ja, je kan met één bibliotheekprofiel tegelijk op 7 verschillende toestellen lezen. Via de bladwijzer kan je onthouden waar je zat in het boek.

Verdwijnt het e-boek vanzelf van mijn e-reader ook wanneer ik offline ben?

Ja, in de boeken die je kan ontlenen zijn voorzien van ingebouwde DRM (Digital Rights Management). Dat is een beveiliging van de e-boeken die zo geprogrammeerd is dat ze automatisch na 6 weken van je toestel verdwijnen (ook als je offline bent).

Hoe kan ik inloggen op CloudLibrary?

Je logt in met je ‘Mijn Bibliotheek-profiel’.  Kies voor:

1) country: Belgium;

2) state/province: e-boeken Vlaanderen en Brussel;

3) find your local library: de bib

Ik heb verschillende lidmaatschappen aan ‘Mijn Bibliotheek-profiel’ gekoppeld. Kan ik dan meer e-boeken ontlenen?

Per ‘Mijn Bibliotheek-profiel’ kan je 2 boeken uitlenen en 2 boeken reserveren. Het profiel voor CloudLibrary is gekoppeld aan je ‘Mijn Bibliotheek-profiel’ en niet aan je lidmaatschap. Gezinnen of koppels die met een gedeeld Mijn Bibliotheek-profiel werken (waar dan al hun bibkaarten aan gekoppeld zijn), zouden dan beter elk een Mijn Bibliotheek-profiel aanmaken. Dan kan elk gezinslid 2 e-boeken lenen.

Kunnen we op 1 toestel met meerdere CloudLibrary profielen lezen?

Deel je eenzelfde toestel met anderen? Dan kan je met meer dan 1 CloudLibrary profiel aanmelden op een toestel. Klik in de CloudLibrary app op het toestel bij ‘Home’ op ‘Kaarten Bekijken’ en vervolgens op ‘Kaarten + Nieuwe toevoegen’

Hoeveel e-boeken kan ik ontlenen?

Je kan tegelijk 2 boeken ontlenen en 2 boeken reserveren.

Hoe lang kan ik een e-boek bijhouden?

Je kan een e-boek maximum 6 weken ontlenen. Na 6 weken wordt het automatisch van je profiel en toestel verwijderd. Heb je een boek eerder uitgelezen of wil je het liever toch niet lezen, dan kan je voor die 6 weken het boek terugbrengen door op de knop ‘terug’ te drukken.

Betaal ik een boete wanneer ik de maximum uitleentermijn overschrijd?

Neen, het boek verdwijnt na 6 weken automatisch van je profiel en je toestel. Je kan de maximum leentermijn dus niet overschrijden.

Ik zie de knop ‘uitlenen’ niet, enkel ‘reserveren’

Dit e-boek is uitgeleend. Wil je enkel zoeken in beschikbare boeken, zet dan een filter aan op beschikbaarheid. Indien je het boek wil reserveren, klik dan op de knop ‘reserveren’. Het wordt dan voor jou gereserveerd wanneer de vorige lener het boek terug inlevert of wanneer de maximum uitleentermijn van 6 weken werd overschreden.

Hoe kan het zijn dat een e-boek is uitgeleend?

De bibliotheek koopt exemplaren van e-boeken aan, net zoals bij fysieke boeken. Dus per exemplaar kan er maar 1 lener tegelijk het boek lezen.

Wat gebeurt er met de reservering van een e-book via CloudLibrary wanneer het beschikbaar komt?

Wanneer je nog niet aan het maximum aantal uitleningen zit, ontvang je een verwittiging in de app wanneer het vrij komt. Wanneer een boek klaarstaat voor jou, dan komt er rechtsboven een melding ‘Dear library visitor, a digital book is available for check-out.’ Het gereserveerde boek vind je dan terug onder ‘mijn boeken’ en blijft 3 dagen gereserveerd voor jou, waarin je de tijd hebt om het effectief te ontlenen.

Wil je graag apart nog een melding per e-mail ontvangen, dan kan je dat instellen in je CloudLibrary. In de hoofdbalk kan je op ‘instellingen’ klikken en daar kan je onder ‘kennisgeving per e-mail’ aanduiden dat je op de hoogte wil worden gehouden wanneer gereserveerde e-boeken voor uitleen beschikbaar komen.

Wat gebeurt er met de reservering wanneer je al 2 boeken hebt uitgeleend en dus het maximum aantal uitleningen hebt bereikt?

Heb je op het moment dat het gereserveerde exemplaar vrijkomt wel al twee andere titels op je boekenplankje staan, dan krijg je een verwittiging dat het boek beschikbaar is en heb je drie dagen de tijd om de titel te ontlenen door een andere titel terug in te leveren.

Kan ik een gemaakte reservering nog wijzigen?

Ja, dat kan. Onder het menu ‘Mijn boeken’, kan je naar ‘Reserveringen’ gaan en daar een gemaakte reservering annuleren.

Wat is ‘opslaan voor later’?

Dit lijstje kan je gebruiken om boeken in op te slaan die je later nog wil lezen, zonder dat je ze meteen wil ontlenen of reserveren. Deze functie is beschikbaar in de CloudLibrary app zelf, maar niet in de webversie.

Kan ik een boek ook offline lezen?

Ja. Je hebt wel eerst een internetverbinding nodig om het boek te kunnen ontlenen. Daarna kan je het boek downloaden voor offline gebruik.

Op pc

Onder het boek vind je de link “download voor offline gebruik” in kleine blauwe letters. Deze link gebruik je ook om het boek te downloaden om dan later op je e-reader te zetten.

Op smartphone of tablet

In de CloudLibrary app zie je een pijltje op het boek dat je hebt ontleend en dat nog niet werd gedownload. Wanneer je op het boek met pijltje klikt, gaat de app het boek inladen en kan je lezen wanneer en waar je maar wil.

Hoe vind ik e-boeken om te ontlenen?

Via de catalogus van de bibliotheek

Wanneer je een specifieke titel zoekt, kan je dit doen in de catalogus via https://brugge.bibliotheek.be/catalogus . Je kan vervolgens bij ‘verfijn’ onder ‘materiaal’ filteren op ‘e-boek’. Dan vind je alle exemplaren terug. Wanneer je dan rechts bij een exemplaar op ‘details’ of ‘waar staat het’ klikt, zie je of dit een boek is wat via CloudLibrary wordt uitgeleend of via het eigen tolino project van de bibliotheek, waarbij je fysiek in de bibliotheek een e-reader kan ontlenen mét de e-boeken er meteen op geplaatst.

Via cloudlibrary

In CloudLibrary zelf kan je ook op zoek gaan naar e-boeken:

Zoeken naar een specifieke titel in de zoekbalk rechts bovenaan

Je kan ook bladeren via de hoofding ‘browsen’

Hoe zie ik in de catalogus van de bibliotheek het verschil tussen e-boeken uit het eigen e-reader project van de bibliotheek en de e-boeken uit de CloudLibrary?

Bij het exemplaar in de catalogus zie je bij e-boeken van Cloud Library rechts een blauwe knop ‘details’. Wanneer je daarop klikt zie je dat dit een boek uit CloudLibrary is.

Bij e-boeken van ons eigen e-boekenproject zie je rechts een blauwe knop ‘waar staat het – plaats in de bib’. Wanneer je daarop klikt zie je ‘E-BOEKEN: aanvragen via de website of aan de balie’

Hoe zoek ik enkel op boeken die beschikbaar zijn?

Bij ‘filters’ kan je onder ‘bekijken’ aanduiden dat je enkel boeken wil zien die ‘nu beschikbaar’ zijn.

Hoe blader ik door de volledige collectie?

Via de titel ‘browsen’ in de hoofdbalk, kan je per categorie snuisteren in de collectie. Je kan aanduiden welke categorieën je wil zien: fictie/non-fictie; verschillende genres.

Per genre of categorie kan je ook een sterretje toekennen om je favoriete genres aan te duiden. Die vind je dan allemaal verzameld onder het sterretje in de tweede hoofdbalk.

Waarom krijg ik een foutmelding als ik een e-boek naar mijn e-reader sleep?

Als je het boek wel kan downloaden maar het niet kan slepen van je Adobe Digital Editions naar de e-reader (omdat je een foutmelding krijgt dat je geen toestemming hebt), kan het zijn dat je je computer nog moet autoriseren in Adobe Digital Editions. Dit is zeer makkelijk te verhelpen door in AEI op “help” te klikken en vervolgens op  “computer autoriseren”. Dan kan je je inloggegevens van je Adobe account invullen en is het probleem normaal gezien van de baan en kan je wel e-boeken naar je e-reader slepen.

Waarom krijg ik de melding “UserBlocked” wanneer ik via de app probeer in te loggen in CloudLibary?

Het kan zijn dat wanneer je recent je paswoord van Mijn Bibliotheek hebt veranderd dat je dan de melding "UserBlocked" krijgt wanneer je inlogt bij CloudLibrary. Probeer eens in te loggen met je nieuwe paswoord. Lukt dit niet, deïnstalleer dan de app en installeer hem opnieuw. Wanneer je dan opnieuw inlogt met je nieuwe paswoord zou dit moeten lukken.

Waarom krijg ik mijn e-boek niet op het volledige scherm van mijn e-reader te zien?

Sommige boeken worden, wanneer je ze op e-reader leest, niet weergegeven op het volledige scherm. Dit is omdat het boek een “vaste lay-out" heeft. Dergelijke boeken lees je best op een tablet.
CloudLibrary maakt je hierop attent in de beschrijving van het boek. Daar zie je de melding: "LET OP: dit e-book heeft een fixed layout en is het beste te lezen op tablets of op e-readers met tablet functionaliteit". 

Hoe vind ik de gedownloade boeken op mijn computer?

Soms lukt het niet meteen om het boek in Adobe Digital Editions in te laden, of vind je de gedownloade boeken niet meteen terug op jouw computer. De boeken hebben een .acsm formaat. Via de zoekbalk van jouw computer kan je dus zoeken op .acsm en zo de gedownloade boeken vinden. Als je er dan op dubbelklikt, openen ze vanzelf in Adobe Digital Editions.

 

Mijn Bibliotheek

Waarom een Mijn Bibliotheek profiel aanmaken?

Als je een profiel hebt bij Mijn Bibliotheek kun je:

 • jouw ontleende materialen online verlengen of gewenste items reserveren
 • thuis de digitale collecties van de bib bekijken: GoPress krantenarchief, Fundels, e-boeken ...
 • jouw uitleenhistoriek activeren en gebruikmaken van Mijn Leestipper
 • een overzicht van je kosten bekijken
 • lidmaatschappen van verschillende bibliotheken of verschillende gezinsleden samen beheren. Aan één profiel kun je zoveel lidkaarten koppelen als je wenst.
 • lijstjes maken en bewaren van je favoriete bibliotheekitems

Hoe maak ik een Mijn Bibliotheek-profiel aan?

Klik op "Aanmelden bij Mijn Bibliotheek" (rechtsboven op de site) en klik op de aanmeldpagina de link "Maak een profiel aan" aan.

Mijn Bibliotheek aanmeldscherm juli 2020

 

Volg de stappen van het registratieformulier:

 1. Geef het e-mailadres op dat je wil gebruiken voor je profiel, klik "Ga verder". 
 2. Vul je bibliotheek in, klik "Ga verder".
 3. Vul je bibliotheekkaartnummer of rijksregisternummer in en je geboortedatum in het formaat jjjj-mm-dd (dus bv. 1990-02-20), klik "Ga verder".
 4. Je ontvangt een e-mail met een unieke code op het e-mailadres dat bij de bibliotheek bekend is. Kijk je spamfolder na als je de mail niet meteen in je inbox vindt. Om de koppeling te voltooien moet je deze unieke code ingeven, klik "Ga verder".
 5. Vervolledig je Mijn Bibliotheek-profiel: hier kies je een eigen wachtwoord en een gebruikersnaam. Daarmee kun je later inloggen op onze site. Klik op “Profiel aanmaken”. 
 6. Als laatste stap bevestig je je e-mailadres via de mail de je kreeg en je bent klaar!

Of bekijk het hoofdstuk over registreren:

 

Hoe koppel ik extra lidkaarten aan mijn Mijn Bibliotheek profiel?

Meld je aan bij Mijn Bibliotheek en kies bij je gebruikersnaam in het gebruikersmenu de optie 'bibliotheken en lidmaatschappen'.

Je ziet een overzicht van alle reeds gekoppelde lidmaatschappen. 

Klik onderaan de pagina op de Voeg bibliotheekkaart toe knop en volg de stappen.

Na het invullen van je lidmaatschapsgegevens en geboortedatum krijg je een e-mail met een unieke bevestigingscode toegestuurd op het e-mailadres dat bij de bibliotheek bekend is. Kijk je spamfolder na als je de mail niet meteen in je inbox vindt. De toegestuurde code moet je ingeven om de koppeling te voltooien. Kreeg je de mail niet aan? Neem dan contact op met de bib.

Een visuele weergave van hoe dat werkt zie je hier:

Hoe kan ik kranten- en tijdschriftartikels zoeken en online lezen?

Alles over online kranten en tijdschriften die je thuis of in de bibliotheek kan lezen vind je op de pagina "Kranten en tijdschriften".

Als je thuis op de titel van een artikel in het krantenarchief klikt en nog niet aangemeld bent, krijg je het loginscherm van Mijn bibliotheek te zien. Meld je aan om het artikel te lezen. Bevind je je in de bib? Dan hoef je niet aan te melden en word je automatisch doorgestuurd naar het artikel.

Reglement en tarieven

Waarom is mijn lidmaatschap "in afwachting van bevestiging"?

Je werd lid van de bibliotheek via de website. In dat geval ben je lid "in afwachting van bevestiging". Om volwaardig lid te worden, moet je eerst langskomen in de bibliotheek en je aanmelden aan de balie. Je doet dit best binnen de 8 weken. Zolang jouw lidmaatschap nog "in afwachting van bevestiging" is, kan je slechts beperkt gebruikmaken van de dienstverlening van de bibliotheek. 

Lid worden via de website kan momenteel enkel als je een werk bij ons wil reserveren terwijl je nog geen lid bent. Als je je lid maakt via de website, dan kan je het werk reserveren, maar als je je lidmaatschap niet op tijd bevestigt, dan worden jouw aanvraag en je openstaande reserveringen geannuleerd. Je kan dan ook geen gebruik meer maken van de online dienstverlening van de bib.

Welke lidmaatschappen zijn er in onze bibliotheek?

Als lid van de Openbare Bibliotheek Brugge kan je lenen in de 14 bibliotheken van het Brugse netwerk (Hoofdbibliotheek Biekorf en de filialen in de deelgemeenten).

Dit zijn de geldende tarieven:

Tot 22 jaar: gratis
Vanaf 22 jaar: € 6 / jaar
Pluspas (waarmee je dubbel aantal materialen kan lenen): € 12 / jaar