De geheugenpolitie : roman

Yôko Ogawa (auteur), Luk Van Haute (vertaler)

Andere formaten:

Besprekingen

Lieve leemtes

In De geheugenpolitie stelt de Japanse schrijfster Yoko Ogawa pertinente vragen over onze herinneringen. Wat als vergeten een ideologie wordt, en hoeveel moet je onthouden om mens te blijven?

Mits voldoende tijd zal alles verdwijnen. Op een dag, de laatste dag, zal de zon uitzetten en zullen haar vlammen de aarde verzwelgen. In dat rustgevende vuur zal alles verpulveren, van wasknijpers tot piramides, van nooit ontdekte dinosaurusskeletten tot Facebookservers. Elke gedachte ooit gedacht zal samen met de geschiedenis tot een nulpunt herleid worden.

In afwachting van die glorieuze dag, verdwijnen op een mysterieus eiland al regelmatig dingen uit de wereld. Op sommige ochtenden wéten de bewoners dat er een nieuwe leemte ontstaan is. Wat zal het vandaag zijn? Haarlinten, mondharmonica’s, ferry’s naar het vasteland? Echt verdwijnen doen die dingen niet – er ontstaan eerder holtes in het geheugen. Vogels vallen niet spontaan dood uit de lucht, ze blijven vliegen, maar de eilandbewoners slaan er geen acht meer op. Vogels verworden tot donzige bolletjes die men gewoon negeert. Na elke ‘uitwisseling’ wordt iedereen geacht het ding ook …Lees verder

Een parabelachtige dystopie over de schoonheid van vergankelijkheid van de bekroonde Japanse schrijfster (1962), die speelt op een eiland. Hier verdwijnen steeds meer objecten uit het leven van de eilandbewoners, zoals parfum, fruit of vogels. De bewoners vernietigen dan zelf de objecten die ze thuis hebben en de geheugenpolitie jaagt op degenen die nog dingen hebben die vergeten hadden moeten worden, of op onderduikers. Een jonge vrouw en schrijfster verloor haar beide ouders vroeg. Ze is bevriend met een oude man, een vroegere veerbootkapitein. Als ze erachter komt dat de geheugenpolitie het voorzien heeft op haar redacteur die zich alles van vroeger nog kan herinneren, verbergt ze hem in haar huis. Ze schrijft een verhaal met thema’s uit hun leven, maar als haar bestaan nóg surrealistischer trekken krijgt (niet alleen romans maar zelfs lichaamsdelen moeten van staatswege worden vergeten), wordt het leven van de drie hoofdpersonen steeds ondragelijker. Sober en indringend geschreven.