Boek
Nederlands

Specht en zoon

Willem Jan Otten (auteur)
+1
Specht en zoon
×
Specht en zoon Specht en zoon

Specht en zoon

Willem Jan Otten (auteur)
Een portretschilder krijgt de opdracht een portret te maken van de dode adoptiefzoon van een zakenman.
Onderwerp
Vader-zoonrelatie
Titel
Specht en zoon
Auteur
Willem Jan Otten
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Van Oorschot, 2005 | Andere uitgaves
142 p.
ISBN
90-282-4037-3 90-282-4039-X (gebonden)

Besprekingen

Verteller in deze roman is een 'Zeer Dicht Geweven Vier Maal Universeel Geprepareerd' schildersdoek. Deze 'drager' van beelden vertelt hoe portretschilder Felix Vincent ('schepper'), bekend om zijn werk naar het leven, opdracht krijgt 'naar de dood' te schilderen: de zakenman Specht vraagt hem zijn overleden, geadopteerde zoon Singer te portretteren, hem levend te maken op doek. Een journaliste zaait twijfel over Spechts oprechtheid. Dit is vooral een roman over het scheppingsproces: het scheppen van kunst, het ontstaan van nieuw leven (de zwangerschap van Felix' vriendin), de onmogelijkheid voor de mens het dode tot leven te wekken. Het geheim van dat proces ligt in het geloven: geloven in wat je maakt. Deze stelling is te relateren aan Ottens levensbeschouwing die hier zeker merkbaar is. Ook andere bekende Otten-thema's spelen een rol: erotiek, trouw, verraad, schuld, de fascinatie voor beelden en het kijken en de identiteit die ontleend wordt aan het gezien worden. Hoewel nadrukkel…Lees verder

Over Willem Jan Otten

Willem Jan Otten (Amsterdam, 4 oktober 1951) is een Nederlands schrijver/dichter met een veelzijdig oeuvre van poëzie, verhalend proza, toneel, kritieken, artikelen, beschouwingen en essays. Hij is eredoctor van de Universiteit van Utrecht en ontving in 2014 de P.C. Hooft-prijs.

Biografie

Hij werd geboren in Amsterdam als zoon van musici Marijke Ferguson en Kees Otten en groeide op in de Rivierenbuurt en in Laren (NH).

In 1973 debuteerde hij als dichter met de bundel Een zwaluw vol zaagsel. Hij huwde op 1 september 1978 schrijfster Vonne van der Meer. Van 1989 tot 1996 was hij redacteur van Tirade. Na het verschijnen van zijn roman Ons mankeert niets in 1994 raakte Otten betrokken in de discussie over het euthanasie-vraagstuk.

Naar aanleiding van zijn bekering tot het katholieke geloof (enige tijd nadat zijn echtgenote hetzelfde had gedaan) publiceerde hij in 1999 Het wonder van de losse olifa…Lees verder op Wikipedia