Een bejaard echtpaar heeft beloofd hun erfenis gelijk over hun vier kinderen te verdelen, maar de oudste twee zijn het niet eens met het testament; tijdens de ruzie daarover sterft de vader.
Onderwerp
Gezin, Geheimen
Titel
Zomerhuis
Auteur
Vigdis Hjorth
Vertaler
Neeltje Wiersma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Arv og miljø
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2018
316 p.
ISBN
9789026340369 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

De eerste in het Nederlands vertaalde roman van de succesvolle Noorse schrijfster. Een bejaard echtpaar met vier kinderen heeft een testament laten opstellen. Ooit hadden ze beloofd de erfenis gelijk over de vier te verdelen. De twee jongste dochters, Astrid en Åse, hebben een goede band met de ouders. De oudste dochter Bergljot en haar broer Bård hebben al jaren geleden het contact met hen verbroken. De redenen daarvoor worden langzamerhand duidelijk in het boek. Bergljot en Bård protesteren als ze horen dat Astrid en Åse de twee zomerhuizen erven tegen een te lage taxatiewaarde, een bedrag dat zij in geld uitgekeerd zouden krijgen. Tijdens de onenigheden overlijdt de vader. De ruzie gaat niet over geld, maar over erkenning. Bergljot en Bård voelen zich niet gezien. Het ik-perspectief is van Bergljot. Ze kauwt op en herkauwt vroegere en actuele gebeurtenissen. Slepende gedachten, herhalingen steeds weer een beetje anders, herkenbare worstelingen. Veel van de genoemde namen van person…Lees verder

Hjorth versus de Hjorths

Vigdis Hjorth treedt in de voetsporen van Knausgård met omstreden roman.

Mag een schrijfster haar familiegeschiedenis tot in het kleinste, meest onaangename detail prijsgeven in een roman? Gooit ze daarmee haar familieleden niet op een stuitende manier te grabbel voor de hele wereld? Of is het net het recht van de auteur om alles 'tot literatuur te maken'? Vigdis Hjorth deed met haar roman 'Zomerhuis' de discussie in Noorwegen weer in alle hevigheid opflakkeren.

Het genre van de sterk autobiografische roman zorgde in Noorwegen al voor onbehagen toen Karl Ove Knausgård uitpakte met zijn 3000 bladzijden tellende romancyclus 'Mijn strijd', waarin hij onder meer het alcoholisme van zijn vader pijnlijk gedetailleerd in beeld bracht. Zijn familieleden voelden zich te kijk gezet. Maar tegelijk: wat vermag je tegen fictie?

Met de publicatie van 'Zomerhuis' van Vigdis Hjorth is het debat over de oorbaarheid van ontluisterende autobiografische fictie weer in alle hevigheid losgebarsten. In de roman beschuldigt de hoofdpersoon haar vader van in…Lees verder