Een jongen ziet tijdens zijn zomervakantie een leeftijdsgenoot sterven en terwijl hij worstelt met zijn schuldgevoelens, raakt hij verwikkeld in een spel van aantrekken en afstoten met een ouder meisje.
Titel
Hitte : roman
Auteur
Victor Jestin 1994-
Vertaler
José Rijnaarts
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La chaleur
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Koppernik, 2023
125 p.
ISBN
9789083295558 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Murw gebeukt door de verwachting van seks

 

Hitte , het gelauwerde debuut van de Franse twintiger Victor Jestin, is meesterlijk in zijn beschrijving van menselijk falen, van wachten tot het te laat is.

'Oscar is dood, omdat ik toekeek toen hij doodging, zonder een vinger uit te steken. Hij is gewurgd door de touwen van een schommel, zoals kinderen in de korte nieuwsberichten.' Zo'n openingszin is een binnenkomer van formaat, en hij zet meteen de toon in Victor Jestins debuutroman Hitte .

De twintiger, opgegroeid in Nantes, pakt met zijn verhaal de draad op waar nouvelle vague-films, Albert Camus en Françoise Sagan hem lieten liggen. De malaise van de tienerjaren, vervreemding, een lijk en een halve misdaad, strak gecontrasteerd met een idyllische setting die het goed zou doen op pellicule - in dit geval een camping onder de pijnbomen in Les Landes, Zuid-Frankrijk. De zon brandt er fotogeniek en ongenadig.

Jestin won met zijn debuut meteen de Prix de la Vocation en de Prix Femina des lycéens, het boek is in verschillende talen vertaald en wordt momenteel verfilmd - hopelijk François Ozon achterna.

Zomerhit

Hitte vo…Lees verder

Victor Jestin verwoordt wat het is om 17 te zijn.

Victor Jestin was 23 jaar toen hij zijn debuut schreef. Dat is niet onbelangrijk: Léonard, de hoofdpersoon in Hitte, is een jongen van 17, een lastig te grijpen fase in een leven. Impulsen winnen het vaak van de rede, wat vandaag normaal lijkt, kan morgen bizar zijn. Over de worsteling om vat te krijgen op jezelf en daarmee op het leven gaat deze novelle, die iets meer dan een etmaal beschrijft op een camping in Les Landes.

De pubers die er rondhangen hebben de tijd van hun leven, ze feesten, drinken, zwemmen, vakantieliefdes bloeien op en verdorren. Léonard, spichtig, onzeker en in zichzelf gekeerd, staat buiten die collectieve roes. Maar hij kan niet ontsnappen aan Oscar, een jongen die zich verwurgt met de touwen van een schommel. En al evenmin aan Luce, een meisje dat hem wél ziet staan. Alles aan deze dromerige vertelling getuigt ervan dat de herinneringen aan die levensfase voor de auteur nog vers zijn. Hij weet een grilligheid te verwoorden die ze…Lees verder

Victor Jestin

'Hitte', het debuut van de jonge Franse schrijver Victor Jestin, is enthousiast onthaald door de pers, waarna nominaties en bekroningen volgden.

Het verhaal van het hoofdpersonage Léonard is deels gebaseerd op de ervaringen van de schrijver. Hij bracht net als zijn protagonist de zomers door op een camping in de Landes, aan de Atlantische kust, een wereld met eigen conventies en gewoonten. Op één van de laatste zwoele zomernachten wordt Léonard wakker gehouden door een feestje op het strand. Tijdens de wandeling die hij daarna onderneemt, ziet hij de populairste jongen van de camping met het touw van een schommel om zijn nek hangen. Léonard is getuige van de laatste momenten van diens leven. Vanuit een schuldgevoel dat hij zichzelf aanpraat, besluit hij het lichaam van de jongen op het strand te begraven.

Moet hij dat nu aan iemand vertellen of niet? Daar draait de roman om. Jestin maakt de hitte voelbaar, net als de loomheid van de …Lees verder

Geblakerde ziel

Zon, zee, klungelseks, en een galg. Debutant Victor Jestin puurt horror uit een hete strandvakantie.

‘Oscar is dood omdat ik toekeek toen hij doodging, zonder een vinger uit te steken. Hij is gewurgd door de touwen van de schommel, zoals kinderen in korte nieuwsberichten. Oscar was geen kind. Op je zeventiende ga je niet per ongeluk op die manier dood.’

Hitte grijpt je meteen bij de openingsregels naar de keel, en de Franse debutant Victor Jestin (°1994) spant het wurgkoord met elke alinea verder aan. Met ingehouden adem lees je hoe verteller Léonard lijdzaam toekijkt hoe zijn vriend Oscar stikt, waarna hij een nog grotere stommiteit begaat. In plaats van te helpen – of de hulpdiensten te bellen, of de politie, of de camping-opzichter te wekken – sleept hij het lichaam van zijn vakantievriend naar een duin waar kinderen eerder die dag een kuil hebben gegraven. Zand erover, en daarna gewoon terug naar zijn tent.

Morgenavond is …Lees verder

Een coming of age-roman over een jongen die tijdens de zomervakantie een leeftijdsgenoot ziet sterven zonder hem te hulp te schieten. Terwijl op het strand zijn zogenaamde vrienden in de zinderende hitte feesten, drinken en wanhopig op zoek zijn naar liefde, doolt de zeventienjarige Léonard alleen en verdwaasd door de laatste uren van zijn zomervakantie op een Franse camping. De afgelopen avond heeft hij een leeftijdgenoot zien sterven zonder hem te hulp te schieten: is hij verantwoordelijk voor zijn dood? Tegelijkertijd brengt de aantrekkelijke, iets oudere Luce hem in verwarring; samen raken ze verstrikt in een spel van aantrekken en afstoten. In invoelende stijl geschreven. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep. Victor Jestin (Nantes, 1994) is een Franse schrijver. ‘Hitte’ is zijn debuutroman.