Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De draaischijf : roman

Tom Lanoye (auteur)
+1
De draaischijf : roman
×
De draaischijf : roman De draaischijf : roman

De draaischijf : roman

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Pronken op het Schoonselhof

Met De draaischijf schreef ook Tom Lanoye een roman over de collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij houdt het onderwerp dicht bij zichzelf, bij het theater en bij de onvermijdbare politieke verantwoordelijkheid van de kunstenaar.

Tom Lanoye doet niet veel moeite om het hoofdpersonage van zijn nieuwe roman De draaischijf als erg sympathiek te presenteren. Al in de eerste zinnen verschijnt hij als een arrogante ijdeltuit, een verwaande diva van de kunst. Hij beschrijft in die prelude zijn eigen begrafenis op het ereperk van het Antwerpse Schoonselhof, tussen de 'andere beroemde doden'. Dat is wat ijdeltuiten willen: toekijken op hun eigen begrafenis, als voorsmaakje op de eeuwige onvergankelijkheid die ze nastreven. Tot blijkt dat de Antwerpse beau monde, mooie jonge vrouwen inbegrepen, toch niet naar het evenement was afgezakt, maar dat de opkomst beperkt bleef tot 'twee knekelknechten en een controlerende pennenlikker'. Maar ondertussen heeft de verteller toch beschreven hoe hij zich zijn nagedachtenis voorstelt. Zelf verzonnen is half gewonnen.

In die gedroomde versie van de begrafenis trekt 'een verloren gevlogen straaljager' een condensstreep door de strakblauwe lucht. Passeerde daar die Sovjetse …Lees verder

Tussen collaboratie en verzet

Staat de kunstenaar boven de misdaden van het regime waarvoor hij werkt? Dat vraagt Tom Lanoye zich af in zijn nieuwe roman, die zich tijdens WO II afspeelt.

Onder de scène van het Nationale Theater in Den Haag gaat een tweede podium schuil, met in het midden een draaischijf. Een meter of tien is die in doorsnede en nadat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ingehuldigd kon ze niet alleen draaien, maar ook verhoogd of verlaagd worden. Het was een ingenieus stukje theatertechniek dat handenvol geld had gekost, maar daar zat de bezetter niet mee. Het Koninklijke Theater heette toen immers het ‘Deutsches Theater in den Niederlanden’ en wanneer het op het promoten van de Duitse cultuur aankwam, werd er op geen mark gekeken.

In Tom Lanoyes nieuwe roman speelt die draaischijf een belangrijke rol. Het boek vertelt het levensverhaal van de broers Alex en Rik Desmedt en Lea Liebermann, de Nederlands-joodse vrouw van Alex. Lea is actrice, Alex de directeur-generaal van de Antwerpse Koninklijke Theaters en Rik de directeur van de Koninklijke Vlaamse Opera. Tijdens de oorlog staan zij aan de top van het Antwerpse culture…Lees verder

Een lijvige (473 blz.) literaire roman over kunst en collaboratie, lafheid en nietsontziende ambitie in tijden van oorlog. De levens van theaterdirecteur Alex Desmedt, zijn acterende echtgenote Lea en zijn broer Rik, een componist en dirigent, veranderen ingrijpend als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt in Antwerpen. De een probeert zich staande te houden ondanks zware beperkingen, de ander kiest voor collaboratie of kwijnt langzaam weg. Als Alex kort voor de bevrijding een delicate opdracht in Den Haag toegewezen krijgt, waar twee beroemde partijgenoten van Hitler bij aanwezig zullen zijn, belooft de afrekening in de bevrijde thuishaven bijzonder bloedig te worden.‘De draaischijf’ is in Lanoyes kenmerkende rijke en meeslepende literaire stijl geschreven. Het boek zal een publiek van vooral literaire lezers aanspreken. Tom Lanoye (Sint-Niklaas, 1958) is een prominente Belgische auteur, acteur, dichter en toneelschrijver. Hij schreef meer dan zestig boeken. Zijn werk werd in meerdere lan…Lees verder

Over Tom Lanoye

CC BY 4.0 - Foto van/door Arthur Los

Tom Lanoye (uitspraak: /lɑ'nwa:/; Sint-Niklaas, 27 augustus 1958) is een Belgische romancier, dichter, columnist, scenarist, performer en theaterauteur. Hij woont en werkt in Antwerpen (België) en Kaapstad (Zuid-Afrika).

Biografie

Lanoye was de jongste zoon van een slager. Hij bezocht in Sint-Niklaas het Sint-Jozef-Klein-Seminarie College, toentertijd nog een jongenscollege. Hij studeerde Germaanse Filologie en sociologie aan de Universiteit Gent. In die jaren was hij ook actief lid van het vrijzinnige Taalminnend Studentengenootschap (TSG) 't Zal Wel Gaan. Lanoye studeerde af op een scriptie getiteld De poëzie van Hans Warren. Hij publiceerde zijn eerste werk in eigen beheer, naar eigen zeggen: ‘zoals alle punkbands toentertijd deden: uit onvrede met de bestaande structuren, en om het vak van binnenuit te leren’.

Hij komt vaak op zowel radio als televisie, niet alleen in België, maar ook in Nederland. Verder treedt…Lees verder op Wikipedia