De geschiedenis van mijn seksualiteit

Tobi Lakmaker (auteur)
+1
De geschiedenis van mijn seksualiteit
×
De geschiedenis van mijn seksualiteit De geschiedenis van mijn seksualiteit

De geschiedenis van mijn seksualiteit

Andere formaten:

Besprekingen

Dingen die scheef zitten

Sofie Lakmaker debuteert met branie.

Sofie Lakmaker is helemaal klaar met 'dingen die scheef zitten'. En dan heeft de Amsterdamse debutante het niet alleen over de peperdure apparaten die ze weleens gebruikt om vrouwen te penetreren, maar ook over hoe ze veel moeite heeft met 'het zijn van een vrouw' en met de precieze haarlengte die daar doorgaans bij verwacht wordt. Wie echter een sentimenteel coming-of-ageverhaal over transgenders wil lezen, moet zijn boekhandelaar er maar om een vragen want De geschiedenis van mijn seksualiteit is niet dat boek.

Lakmakers historie — van haar ontmaagding tot vlak voor haar aanmelding bij het VU Medisch Centrum, waar je 'minder meisje en meer jongen kunt worden' — is wél een wervelend debuut, geschreven met de springerige branie die je van een debutant verwacht. Lakmaker stelt zich veel vragen bij wie ze wil zijn, maar maakt geen excuses voor wie ze is. Haar mengeling van zelfoverschatting en zelfrelativering, haar precies gedoseerde gebruik van herhalingen…Lees verder

Opgroeien in een wereld van verschil

Sofie Lakmaker en Lale Gül vertellen in hun brutale debuten hoe ze zich losmaken van verwachtingen en vooroordelen. Lakmaker schrijft trefzeker, met achteloos veel zelfvertrouwen. Ook Gül heeft duidelijk talent, al had ze meer begeleiding verdiend.

Ze zijn slim, jong en brutaal en ze hebben er genoeg van dat anderen bepalen wie of wat ze moeten zijn: Sofie Lakmaker (26) en Lale Gül (23). Twee twintigers uit Amsterdam die vrijwel gelijktijdig debuteerden, elk met een hoogstpersoonlijke, autobiografische roman waarin ze de ontwikkeling van hun identiteit beschrijven. Güls alter ego Büsra ontpopt zich in Ik ga leven van een vroom moslimmeisje tot een (min of meer) vrijgevochten vrouw zonder hoofddoek, Lakmaker in De geschiedenis van mijn seksualiteit van een (min of meer) heteromeisje met lang blond haar tot een lesbische vrouw met een kort koppie. Ze vertellen over hoe ze zich losmaken van verwachtingen en vooroordelen, over de frictie die de transformatie teweegbrengt en over hun eenzaamheid en twijfels. Razend eerlijk doen ze dat, en vooral: met een grote bek, helemaal zoals je van grootstedelijke millennials zou verwachten.

En toch is er een wereld van verschil. Een verschil dat begint bij hun slaapkame…Lees verder

In drie delen beschrijft een jonge vrouw uit Amsterdam haar seksuele ontwikkeling, vooral haar toegroeien naar het kiezen van een andere sekserol. Ze denkt eerst op mannen te vallen en krijgt, na een korte relatie op haar 17e, een relatie met de saaie schrijver ‘Sufferd D’. Als die voorbij is, heeft ze een relatie met eerst actrice Jennifer en daarna weer een vrouw. Ze heeft steeds meer het gevoel transgender te zijn, ziet er ook uit als een jongen van 15. In het tweede deel duikt ze in haar eigen geschiedenis, haar studies Russisch en filosofie, haar relaties. Uiteindelijk kiest ze, nadat haar moeder onverwacht aan kanker is overleden, voor een geslachtveranderende operatie. De auteur (1994), columniste van o.a. ‘de Groene Amsterdammer’, debuteert met deze roman over haar zoektocht naar haar sekserol. Ze doet dat heel indringend, met veel vaart, (absurdistische) humor, bravoure en spaart zichzelf niet. Zo biedt ze veel herkenning aan jonge twintigers, die worstelen met hun sekserol. …Lees verder