Handschrift

Collatie
Perkament; (Cfr. Ms.148), 133 ff. : ill.; 36 x 26 cm
Annotatie inhoud
Pars secunda. Bevat: inhoudstafel (f. 1v); 62 brieven (ff. 2r-133v): Ad Damasum de filio prodigo, Ad Praesidium de cereo paschali, Ad Paulinum super Danielem, Ad Paul. de institutione clericorum, Ad Amandum de diversis quaestionibus, Ad Oceanum de vita clericorum, Ad Ocean. de unius uxoris viro, Ad Evangelium super diaconum, Ad Evang. de Melchisedech, Ad Marcum presbyterum Chalcide, Ad Innocentium de septies percussa, Ad Vitalem de Salomone et Achaz, Ad Susannam lapsam, Ad virgines Emonensas, Ad Marcellam de Ofaz et Tharsis, Ad Dardanum de terra repromissionis, De tribus virtutibus, Ad Desiderium, Ad Lucinum, Ad Tyrasium de dormitione filie, Ubi Vigilantium blasphemum arguit, Ad Riparium de vigilantio, Ad Magnum oratorem, Ad Rufinum de iudicio Salomonis, Ad Florentium de ortu amicitie, Idem, Ad Abigaum Hyspanum, Ad Castricianum, De honoran disparentibus, Ad Sabianum diaconum lapsum, Ad Iulianum diaconum Aquileie, Ad Niceam Yppodiaconum Aquileie, Ad Paulum senem, Ad Chromatium etc, Ad Chrysogomam, Ad Ammonium [= Antoninum], Ad Theodosium, Ad Alexandrum et Minervium, Ad Iulianum exhortatoria, Ad Pammachium et Marcellam, Ad Exuperantium, Ad Rusticum, Ad Algasiam, Ad Marcellam de v quaestionibus Novi Testamenti, Ad Marc. de onaso, Ad Marc. de peregrinis nominibus etc, Ad Marc. de x nominibus etc, Ad Marc. de fide et dogmate, Ad Marc. de blaphemia, Ad Marc. de detractoribus suis, Ad Marc. de muneribus [= munusculis], Ad Marc. de urbe secendendum, Ad Marc. de egrotatione Blesille, Ad Marc. de Ephod et Teraphim, Ad Marc. de quibusdam quaestionibus psalmi cxxvi, Ad Marc. excusatoria, Ad Marc. de diaplasmate [= diapsalmate], Ad Marc. de excitu Leae, Ad Marc. de vita Asellae, Ad Ageruchiam, Ad Castorinum materteram, Ad Furium, Ad Salvinam, Ad Fabiolam, Ad matrem et filiam in Galliis commorantes, Ad easdem, Ad Aletam [= Laetam], Ad Theodorum Spanam de dormitione Lucini, Ad Asellam, Ad Theophilum, Ad Principiam de vita Marcellae, Ad Hebidiam, Exhortatoria ad Cellantiam, Ad Marcella de conexionibus etc, Ad Somniam et Fretelam, Altercatio Luciferiam et orthodoxi, Ad Demedriadem (Cfr. Bernard Lambert, Bibliotheca Hieronymiana Manuscripta (Instrumenta patristica 4), Steenbrugge, 1969)
Vormelijk aspect
lombarden|Q28670094, gedecoreerde initialen|Q63872683
Band
Campmansband (ca. 1625-1650)
Eigendomsmerk
Cisterciënzerabdij Ter Doest (S.O.Cist.), Cisterciënzerabdij Ten Duinen (S.O.Cist.)
Bibliografie
De Poorter, A., Catalogue des manuscrits de la bibliothèque publique de la ville de Bruges (Catalogue général des manuscrits des bibliothèques de Belgique 2), Gembloux: Duculot, 1934, p. 189
Hoste, Anselm. De handschriften van Ter Doest. Steenbrugge: Sint-Pietersabdij, 1993, p. 155
Isaac, M.T., Les livres manuscrits de l'Abbaye des Dunes d'après le catalogue du XVIIe siècle (Livre - Idées - Société 4), Verviers: Gason, 1984, p. 117-118
van Belleghem, Doenja (ed.), De Duinenhandschriften : over de manuscripten van de cisterciënzerabdij Ten Duinen in het Grootseminarie Brugge en de Openbare bibliotheek Brugge, Brugge: Openbare Bibliotheek, 2016
Bibliografische annotatie
Microfilm beschikbaar op aanvraag
Tentoonstelling
Mmmonk: Middeleeuwse Monastieke Manuscripten - Open - Netwerk - Kennis, https://mmmonk.be/

Over Sophronius Eusebius Hieronymus

Hiëronymus van Stridon, volledige Latijnse naam Eusebius Sophronius Hiëronymus (Grieks: Εὐσέβιος Σωφρόνιος Ἱερώνυμος) (Stridon, ca. 347 – Bethlehem, 30 september 420) was een schrijver, vertaler en kluizenaar in het vroege christendom. In de oudste stromingen is hij ook een kerkleraar, kerkvader en heilige. De Rooms-Katholieke Kerk rekent hem tot de vier grote kerkvaders van het Westen. Zijn feestdag is 30 september in de Katholieke Kerk, 15 juni in de Orthodoxe Kerk. In de christelijke iconografie wordt Hiëronymus vaak afgebeeld met een leeuw.

Hiëronymus is de patroonheilige van de vertalers. Tussen 390 en 405 maakte hij de Vulgaat, een bijbelvertaling in alledaags Latijn, grotendeels gebaseerd op oorspronkelijke Hebreeuwse bronnen. Tijdens het Concilie van Trente (1545-1563), ruim 1100 jaar later, verklaarde de Katholieke Kerk deze bijbel tot de enige gezaghebbende tekst.

Levensloop

Hij stamde uit een welgestelde…Lees verder op Wikipedia