Boek
Nederlands

Mensen met koffers

Sjoerd Kuyper (auteur), Annemarie Van Haeringen (illustrator)
+1
Mensen met koffers
×
Mensen met koffers Mensen met koffers
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Gedicht over mensen die op zoek gingen naar een betere wereld, omdat ze moesten vluchten voor honger of geweld. Prentenboek met grote somber gekleurde illustraties. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.
Onderwerp
Vluchtelingen
Titel
Mensen met koffers
Auteur
Sjoerd Kuyper
Illustrator
Annemarie Van Haeringen
Taal
Nederlands
Uitgever
[Hoorn]: Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, © 2020
[28] p. : ill.
ISBN
9789089673374 (hardback)

Besprekingen

Het eerder gepubliceerde indringende gedicht over vluchtelingen van meermaals bekroonde jeugdboekenschrijver Sjoerd Kuyper, opnieuw vormgegeven in een prentenboek met tekeningen van de eveneens meermaals bekroonde illustratrice Annemarie van Haeringen. Het gedicht bestaat uit twaalf dichtregels met eindrijm (aabb). Elke grote somber gekleurde illustratie over een dubbele pagina bevat één dichtregel. De illustraties, gemaakt met inkt, aquarel en gemengde techniek, laten veelal gezichten zien van kinderen die duidelijk verschrikkingen hebben meegemaakt. Op enkele illustraties zijn deze ook afgebeeld. Met het gedicht wordt treffend met weinig woorden heel veel gezegd. Het zet aan tot nadenken en kan een inleiding zijn tot een gesprek over het onderwerp. Het nog altijd actuele gedicht verscheen voor het eerst in schrijvers eigen verhalenbundel 'Alleen mijn verhalen nam ik mee' (1998). In 2016 is door hernieuwde belangstelling voor het gedicht een poster uitgebracht en werd het nog eens op…Lees verder

Over Sjoerd Kuyper

Sjoerd (Frans) Kuyper (Amsterdam, 6 maart 1952) is een Nederlands schrijver. Hoewel hij ook schrijft voor volwassenen, is Kuyper vooral bekend geworden door zijn werk voor kinderen. Hij beperkt zich daarbij niet tot boeken hij schrijft ook scenario’s, musicals, gedichten, brieven en liedjes. Zijn werk kenmerkt zich, niet alleen door een grote verbeeldingskracht en door het poëtische taalgebruik, maar ook door een grote sociale betrokkenheid. Voor zijn hele oeuvre kreeg hij in 2012 de Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur. Volgens de jury verzoent Kuyper in zijn boeken leesbaarheid met diepgang; ‘Hij kan moeilijke dingen, grootse dingen zelfs, vertellen in een eenvoudige taal, die zich nestelt in je hoofd en blijft rondzingen als een liedje. Een erg mooi liedje’ Zijn vakmanschap laat Kuyper, volgens Joke Linders, recensent kinder- en jeugdliteratuur, ook zien door een geraffineerd en zuiver kindperspectief.

Zeer succesvol waren de boeken over de kleuter Ro…Lees verder op Wikipedia