Boek
Nederlands

Het lied van de cel : een onderzoek naar de geneeskunde en de nieuwe mens

+1
Het lied van de cel : een onderzoek naar de geneeskunde en de nieuwe mens
×
Het lied van de cel : een onderzoek naar de geneeskunde en de nieuwe mens Het lied van de cel : een onderzoek naar de geneeskunde en de nieuwe mens

Het lied van de cel : een onderzoek naar de geneeskunde en de nieuwe mens

Beschrijving van de geschiedenis van de moderne geneeskunde aan de hand van de ontdekking van de cel in de 17e eeuw. Met verhalen van wetenschappers, artsen en patiënten en persoonlijke observaties van de auteur.
Titel
Het lied van de cel : een onderzoek naar de geneeskunde en de nieuwe mens
Auteur
Siddhartha Mukherjee
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The song of the cel : an exploration of medicine and the new human
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2022
526 p. [8] p. foto's : ill.
ISBN
9789403100227 (paperback)

Besprekingen

Een kloek (526 p.) onderzoek naar de geschiedenis van de moderne geneeskunde, aangevuld met persoonlijke verhalen en observaties. Eind zeventiende eeuw ontdekken Robert Hooke en Antoni van Leeuwenhoek dat organismen complexe verzamelingen zijn van minuscule, opzichzelfstaande systemen: cellen. Deze nieuwe kijk op het menselijk lichaam luidt de geboorte in van de moderne geneeskunde, en van de nieuwe mens. Mukherjee neemt de lezer mee in de wereld van de cellen en verweeft de verhalen van wetenschappers, artsen en patiënten met zijn eigen ervaringen als arts en onderzoeker. Een panoramische en tegelijk intieme blik op wat het betekent om mens te zijn. ‘Het lied van de cel’ is inzichtelijk en met diepgang geschreven, en is vooral geschikt voor een geoefende lezersgroep met interesse in geschiedenis en geneeskunde. Siddhartha Mukherjee (New Delhi, 1970) is o.a. wetenschapper, medisch auteur, academicus en essayist. Hij won eerder de prestigieuze Pulitzerprijs voor Algemene Non-Fictie.

Over Siddhartha Mukherjee

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Moody College of Communication from Austin, USA

Siddhartha Mukherjee (Bengaals: সিদ্ধার্থ মুখার্জী), (New Delhi, 1970) is een Indiaas-Amerikaans oncoloog, wetenschapper en auteur. Mukherjee is het meest bekend van zijn boek uit 2010 The Emperor of All Maladies: A Biography of Cancer (Nederlands: De keizer aller ziektes. In 2011 ontving Mukherjee de Pulitzerprijs voor non-fictie voor dit boek.. Het boek vormde de basis voor de documentaire Cancer: The Emperor of All Maladies die in 2015 werd gemaakt. The Emperor of All Maladies werd door Time een van de honderd invloedrijkste boeken in het Engels sinds 1923 genoemd. In 2016 publiceerde Mukherjee The Gene: An Intimate History waarin de geschiedenis van de genen wordt beschreven. In het boek geeft Mukherjee zijn antwoord op de vraag van de toekomst wat er gebeurt met de mens wanneer we zelf genetisch materiaal leren 'lezen' en 'schrijven'.

Mukherjee is een hoogleraar Medicijnen aan de Columbia-universiteit en stafmedewerker aan het C…Lees verder op Wikipedia