Boek
Nederlands

De vondeling : roman

Sarah Meuleman (auteur)

De vondeling : roman

Sarah Meuleman (auteur)
Genre:
Een jonge vrouw gaat op zoek naar de waarheid achter haar jeugdherinneringen.
Onderwerp
Herinneringen
Titel
De vondeling : roman
Auteur
Sarah Meuleman
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Lebowski Publishers, 2019
301 p. : kaart
ISBN
9789048833313 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

De vondeling

Eerste zin. ‘Sommige verhalen kun je beter horen met je ogen open.’

Zomer 1968. De achtjarige Robin is met haar moeder Wini op vakantie op de Scilly-eilanden, bij Cornwall. Op een dag vindt Robin op het strand een ingebakerde dode baby. Opgewonden vertelt ze haar moeder van de vondst, maar die reageert kil en afwijzend. Samen gaan ze terug naar het strand, maar daar is niets te zien. Wini beslist meteen terug naar huis te keren, naar haar woongroep in Brighton, en wanneer Robin blijft doorbomen over die dode baby, neemt ze haar mee naar een psycholoog.

Zo begint De vondeling , de tweede roman van de uit Oostende afkomstige Sarah Meuleman, die met haar debuut De zes levens van Sophie niet allen genomineerd was voor de Bronzen Uil, maar met de Engelse vertaling ook hoge toppen scheert in Amerika, Canada en het Verenigd Koninkrijk. Net als dat debuut is De vondeling een zorgvuldig opgebouwde roman waarin meerdere verhaallijnen vervlochten zijn. Zo speelt een tweede lijn in 1990, wanneer Robin terugkeert naar de Scilly’s omdat ze wil uitzo…Lees verder

In 1990 keert Robin, een jonge vrouw, terug naar het eiland waar zij als kind samen met haar moeder de vakanties doorbracht. Ze is vastbesloten te achterhalen wat zij in 1968 werkelijk gezien heeft, toen ze op het strand een dode baby meende te herkennen. De lezer reist met Robin mee door de tijd van 1968 tot 1990. Daarnaast loopt er een verhaallijn in 2035, waarin de Amerikaanse Rebecca zich ontfermt over een oude mevrouw in een verzorgingstehuis. 'De vondeling' is een boeiend en origineel boek dat niet makkelijk in een genre is in te delen. Het is een bijzondere en originele mengvorm van diverse genres en daarnaast speelt de auteur op een fenomenale wijze met tijd, plaats en perspectief. De lezer zal tot het einde toe geboeid en verrast blijven. Sarah Meuleman (1977) is auteur en journalist. Haar debuutroman 'De zes levens van Sophie'* werd genomineerd voor de Bronzen Uil voor het beste debuut in 2015.

Over Sarah Meuleman

Sarah Meuleman (Oostende, 1977) is schrijfster, journaliste, presentator, zangeres en programmamaker.

Ze studeerde Germaanse Filologie in Gent (UG) en Algemene Literatuurwetenschap aan de UvA in Amsterdam. Ze is presentatrice voor de VPRO-programma's Trendspotting, de talkshows van het Holland Festival, het Nederlands Filmfestival en het IDFA. In september 2011 startte haar programma Sarah's Barbaren waarvan de tweede serie in 2012 werd uitgezonden.

Als journaliste richt ze zich op het (geschreven en gesproken) interview en het essay. Ze schrijft voor diverse kranten en bladen, doceert Journalistieke Vaardigheden aan de Universiteit van Amsterdam, richtte samen met Eric de Vroedt de journalistieke tak op van het project mightysociety en presenteert in onder meer De Balie en de Stadsschouwburg Amsterdam.

Meuleman stond als zangeres en componist in 1999 in de finale van de Grote Prijs van Nederland. Ze maakte onder de naam SAM het album More Than…Lees verder op Wikipedia