Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

De toekomst is vrouwelijk

Roman. De kolibrie is soms goedbedoeld en simplistisch, maar Sandro Veronesi komt ermee weg. Hij haalt zijn stokpaardjes van stal en bedient zijn fans.

De personages van Sandro Veronesi krijgen het zwaar te verduren. Ze krijgen vaker dan gemiddeld te maken met ziekte, ongeluk en dood, hebben een moeizame relatie met hun wederhelft, ouders of kroost, moeten in hun eentje een kind grootbrengen of worden onverhoopt weduwnaar, zoals Pietro Paladini in ­Kalme chaos, de meesterlijke roman die de schrijver in 2006 de Premio Strega opleverde. In De ­kolibrie schakelt de Italiaanse bestsellerauteur nog een versnelling hoger. De hoofdpersoon van zijn jongste krijgt bakken ellende over zich heen.

Vanaf het begin wordt alles in stelling gebracht om Marco Carrera, een oogarts uit Firenze, in het verderf te storten. Een zekere ­Daniele Carradori, psychoanalyticus van beroep, maakt zich op om zijn gammele huwelijk de genadeslag te geven. De man komt hem ongevraagd vertellen dat zijn echtverbintenis op haar laatste benen loopt en dat zijn vrouw zwanger is, maar niet van hem. Het maakt Marco's aversie van zielenknijpers er niet …Lees verder

Genietbare ellende

BOEKENBAL

SANDRO VERONESI De kolibrie

Sinds Sandro Veronesi (60) in 2005 zijn meesterwerk ‘Kalme chaos’ op de wereld losliet en er een jaar later de Premio Strega voor kreeg, beleven de Italiaanse letteren wereldwijd een renaissance en geldt de belangrijkste Italiaanse boekenprijs als een internationaal keurmerk. Paolo Giordano, Niccolo Ammaniti, Paolo Cognetti: het ene na het andere literaire wonderkind viel uit de azuurblauwe hemel. Maar wat blijkt, nu Veronesi ‘De kolibrie’ laat uitvliegen? Dat al die jonge honden nog veel lettervermicelli zullen moeten eten. Sinds ‘Kalme chaos’ weten we dat Veronesi geen personages creëert maar echte helden, zij het tegen wil en dank. In ‘Kalme chaos’, en in de sequel ‘Zeldzame aarden’, is dat Pietro Paladini, de succesvolle manager die twee weken na de plotse dood van zijn vrouw zijn 10-jarige dochter Claudia naar school brengt en er niet meer weggaat. Dag na dag blijft hij aan de s…Lees verder

De kolibrie

Eerste zin. De wijk Trieste in Rome is, kun je gerust zeggen, een middelpunt in dit verhaal met vele andere middelpunten.

Komt een psychoanalyticus bij de oogarts. Het zou het begin van een goeie grap kunnen zijn, maar voor oftalmoloog Marco Carrera start daarmee een ware lijdensweg. De therapeut van Marco’s vrouw heeft last van gewetenswroeging en breekt zijn eed om Marco ervan op de hoogte te stellen dat zijn leven mogelijk in gevaar is. Voor de oogarts het goed en wel beseft, is zijn vrouw met de noorderzon verdwenen, en daarmee ook zijn dochtertje.

Verlies is een constante in Marco’s leven: eerder al verloor hij zijn oudere zus, ook zijn ouders zullen sterven en de enige vrouw die hij ooit écht beminde, woont onbereikbaar in het buitenland. Maar hij blijft er immer kalm onder. In zijn jeugd kreeg Marco de bijnaam kolibrie, eerst omdat hij zo klein was, later omdat hij roerloos in evenwicht lijkt te blijven, ongeacht de stormen die hem teisteren. Een welwillende blindheid helpt hem daarbij: ondanks zijn beroep sluit hij graag de ogen voor de leugens die hem opgesolferd wor…Lees verder

Marco Carrera is oogarts, ex van Marina, vader van Adele en grootvader van Miraijin. Als Adele overlijdt, krijgt Marco de zorg over zijn tweejarige kleindochter. Al vanaf zijn tienerjaren heeft Marco een bijzondere, platonische relatie, van telkens afstoten en weer aantrekken, met Luisa Lattes. Vanwege zijn geringe lengte kreeg hij in zijn jeugdjaren de bijnaam kolibrie. Maar Luisa ziet nog andere kenmerken van de kolibrie in Marco. Zoals het vogeltje door razendsnelle vleugelslagen als het ware stil hangt in de lucht, zo zou Marco stil kunnen staan in de tijd. Net als in 'Kalme chaos' (2006) en 'Zeldzame aarden' (2015, bekroond met de Europese Literatuurprijs 2016) vertelt Sandro Veronesi in dit boek over een hoofdpersoon die moet zien om te gaan met wat hem in het leven overkomt. In 46 relatief korte hoofdstukken springt Veronesi op en neer in de tijd tussen 1974 en 2030. Correspondentie tussen de personages (brieven, e-mail en smsjes) wordt afgewisseld met meer beschouwende hoofdst…Lees verder

Vergeefs streven naar bewegingloosheid

Minutieus ontleedt Sandro Veronesi moeizame relaties tussen mannen en vrouwen, tussen ouders en kinderen.

Krachtige, soms overrompelende openingsscènes die het leven van zijn hoofdpersonen ontwrichten, zijn het handelsmerk van de Italiaanse schrijver Sandro Veronesi. Zijn laatste roman 'De kolibrie' vormt daarop geen uitzondering.

In de wachtkamer van oogarts Marco Carrera zit de psychoanalyticus van Carrera's vrouw die, in strijd met alle gedragscodes, de echtgenoot van zijn patiënt komt waarschuwen. "Nu gaat het gebeuren. Het vlies dat dokter Carrera beschermde tegen de krachtigste emotionele schok uit zijn met andere krachtige emotionele schokken overladen leven is gesneuveld. Laat ons voor hem bidden, en voor alle schepen op zee." Leg het boek dan nog maar eens weg.

Veronesi zet altijd sterk in op thema's als het toeval, het onverklaarbare en het kwaad. Minutieus ontleedt hij moeizame relaties, die tussen mannen en vrouwen, maar ook die binnen een gezin of familie. Opvallend veel van zijn verhalen focussen op vaders en hun grote invloed op het leven van hu…Lees verder

Over Sandro Veronesi

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door

Sandro Veronesi (Prato, 1959) is een Italiaans romanschrijver, essayist en journalist.

Biografie

Hij is een broer van de regisseur Giovanni Veronesi. Na het behalen van een graad in de architectuur aan de universiteit van Florence met een dissertatie over Victor Hugo en de cultuur van de moderne restauratie koos hij voor een carrière als schrijver. Veronesi debuteerde op 25-jarige leeftijd met de dichtbundel Il Resto del cielo. Daarna volgden romans, essays, een toneelstuk, talrijke recensies van romans en essaybundels, interviews, een scenario en televisieprogramma's.

Werken

Il Resto del cielo (1984) bestaat uit vijfentwintig korte composities, niet langer dan veertien verzen, die gaan over de algemene problematiek van de communicatie, waar een constante coincidentia oppositorum plaatsvindt.

Zijn eerste roman Per dove parte questo treno allegro (Wa…Lees verder op Wikipedia