Boek
Nederlands

Erasmus : dwarsdenker : een biografie

Sandra Langereis (auteur)

Erasmus : dwarsdenker : een biografie

Uitgebreide biografie van het leven en werk van schrijver, denker en bijbelwetenschapper Desiderius Erasmus (1466-1536).
Titel
Erasmus : dwarsdenker : een biografie
Auteur
Sandra Langereis
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2021
784 p., [16] p. platen : ill.
ISBN
9789403120317 (hardback)

Besprekingen

Biografie over Erasmus van Rotterdam (1466-1536), een van de markantste in Nederland geboren auteurs. Dit imposante boek geeft nauwgezet een beeld van het leven en het werk van deze energieke, door wetenschappelijke motieven gedreven man. Hij droeg pregnant bij aan de overgang van de Europese middeleeuwen naar de moderne tijd in een periode dat de boekdrukkunst zich begon te ontwikkelen. Biograaf Sandra Langereis brengt Erasmus tot leven vanuit zijn zeer omvangrijke briefwisselingen. Ze brengt Erasmus tot leven als de bekende auteur van de 'Lof der Zotheid' en als de minder bekende maar minstens zo belangrijke Noord-Europese bijbelwetenschapper die hij was. Erasmus vond het essentieel – zoals ook de toenmalige Zuid-Europese humanisten – om zèlf kennis te nemen van oude teksten en versies in de klassieke grondtalen. Erasmus’ houding stond haaks op die van menig katholiek èn van een hervormer als Luther. Erasmus’ excellent beschreven leven belicht ook de tijd waarin hij leefde, met fell…Lees verder

Over Sandra Langereis

Sandra Langereis (Amsterdam, 1967) is een Nederlands historicus. In 2021 won ze voor haar boek Erasmus, dwarsdenker de Libris Geschiedenis Prijs.

Biografie

Langereis studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en hier studeerde ze in 1992 cum laude af en in 2001 promoveerde ze cum laude . Ze was vervolgens tot aan 2013 als docent geschiedenis verbonden aan deze zelfde universiteit en de Universiteit Leiden. Daarnaast was ze actief als eindredacteur van het blad Historisch Tijdschrift Holland en was ze hoofdredacteur van de boekenreeks Hollandse Studiën.

In 2014 verscheen van Langereis het boek De woordenaar over Christoffel Plantijn. Het boek haalde dat jaar de shortlist voor de Libris Geschiedenis Prijs, maar won deze niet. Wel werd De woordenaar dat jaar door De Volkskrant bekroond tot de beste biografie van 2014 en Trouw beloonde het boek als het beste geschiedenisboek…Lees verder op Wikipedia