Uit het leven van een hond

Sander Kollaard (auteur)
+1
Uit het leven van een hond
×
Uit het leven van een hond Uit het leven van een hond

Uit het leven van een hond

Genre:

Andere formaten:

Besprekingen

Zeg maar ja tegen het leven

Roman. We zijn niet meer dan spul, koolstof dat na onze dood weer een andere vorm aanneemt. Uit die wetenschap puurt Sander Kollaard een schitterende kleine roman over doodgewoon geluk.

'I intend to live forever or die trying.' Die beroemde oneliner van Groucho Marx schiet Henk van Doorn, 56 en toegewijd IC-verpleegkundige, op een zaterdag te binnen. Het zou het motto van dit boek kunnen zijn, als daar al niet een ander citaat had gestaan: 'Stof ben je, tot stof keer je terug', uit het boek Genesis. Die twee komen perfect samen in het leven van Henk, een wat bedachtzame, aardige man die zijn scheiding van drie jaar eerder nog niet helemaal heeft verwerkt, schuldgevoelens heeft over zijn gebrek aan daadkracht en zijn lichte overgewicht, en soms het gevoel heeft als zand uit elkaar te vallen. Er is 'een gebrek aan soliditeit dat geregeld aan hem knaagt', 'een twijfel aan zijn kern'. Misschien, denkt hij, is dat een gevolg van zijn leeslust, want wie leest, dringt door in de gevoels- en denkwereld van andere mensen - goed voor de empathie, maar misschien verwatert het je persoonlijkheid.

Kortom, Henk is een doodgewone man met doodgewone zorgen. Kollaard stelt …Lees verder

Op een zaterdagmorgen blijkt de hond Schurk van Henk ernstig ziek te zijn met de diagnose hartfalen. De hond zal binnenkort sterven. Hierdoor beseft Henk de vergankelijkheid van het leven, de kwetsbaarheid en hoe snel het voorbij kan zijn. Henk is IC verpleegkundige en is gescheiden. Deze op het oog gewone dag blijkt dat niet te zijn en bovenal komt het besef naar boven drijven dat hij van alle momenten moet genieten en dat de tijd altijd voorbijgaat. De zaterdag ontrolt zich met ogenschijnlijk normale gebeurtenissen. Geschreven in een heldere en gevoelige stijl, waardoor de personages levendig worden. Er wordt ingezoomd op sommige gebeurtenissen van die dag met een terugblik naar vroeger en een vooruitblik naar de toekomst. Sfeervol en poëtisch beschreven verhaal.

Portret van een gewone lieve man

Sander Kollaard beschrijft de mens op zijn mooist, aarzelend, maar ook vol goede moed.

Van Sander Kollaard (1961, Nederlander, woonachtig in Zweden) had ik tot nu toe niks gelezen maar dat gaat met ingang van zijn jongste roman 'Uit het leven van een hond' veranderen. Want dat is niet alleen een treffend boek over een middelbare man en zijn alledaagse zorgen, maar ook een boek dat je om allerlei redenen de moderne mens, met z'n twijfels en cynisme, z'n levens- en z'n doodsangsten, zou willen voorhouden. Noem het een moedgevend boek.

Henk van Doorn, 56, is IC-verpleger, gescheiden, geen kinderen, wel een hond. Als het beest, Schurk geheten, aan hartfalen blijkt te lijden en binnen afzienbare tijd moet sterven, is dat voor zijn baasje reden om het leven in al zijn schoonheid en afgrondelijkheid onder ogen te komen. Henk is een intelligente maar vooral ook gevoelige man die soms vindt dat hij als los zand aan elkaar hangt. Hij gelooft, met de natuurkundigen, dat we 'spul' zijn, van stof en tijd gemaakt, maar ook dat we meer zijn dan dat, al weet hij niet precies …Lees verder

Over Sander Kollaard

Sander Martijn Kollaard (Amstelveen, 1961) is een Nederlandse schrijver en Libris Literatuur Prijswinnaar.

Kollaard studeerde geschiedenis in Amsterdam. Sinds 2006 woont en werkt hij in een voormalige pastorie op het Zweedse platteland.

In 2014 werd hij laureaat van de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs voor zijn debuut Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde, een verhalenbundel. In 2020 werd hij met Uit het leven van een hond de laureaat van de Libris Literatuur Prijs. In 2021 volgde De Inktaap.

Bibliografie

  • 2012: Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde
  • 2015: Stadium IV
  • 2018: Levensberichten
  • 2019: Uit het leven van een hond
  • 2021: De laatste dag van de koning (verzamelde verhalen en essays)
  • 2021: De kleuren van Anna