Luisterboek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De GVR

Roald Dahl (auteur), Jan Meng (verteller)
De Grote Vriendelijke Reus plukt Sofie uit bed en neemt haar mee. In zijn eigenaardige taaltje vertelt hij haar over de kwaadaardige andere reuzen. Samen bedenken ze een plan, zodat alle kinderen weer rustig kunnen slapen.
Onderwerp
Reuzen
Extra onderwerp
LUI, luisterboeken, humor
Titel
De GVR
Auteur
Roald Dahl
Verteller
Jan Meng
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The BFG
Uitgever
Amsterdam: Rubinstein, © 2016
4 cd's
Speelduur
ca. 4 u.
ISBN
9789047621669

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Integrale weergave van het gelijknamige boek*, voorgelezen door rasverteller Jan Meng die de aandacht van de luisteraar weet vast te houden en de spanning op te bouwen. In het originele en humorvolle verhaal wordt het meisje Sofie midden in de nacht door een reus meegenomen naar Reuzenland. Gelukkig wordt ze niet opgegeten, want het is een GVR (grote vriendelijke reus). Samen krijgen ze de mensetende reuzen te pakken. Het verhaal heeft een gebrekkig, maar spitsvondig taalgebruik, vol woordspelingen. De reus is heel gevoelig en menselijk en daardoor herkenbaar voor kinderen. Een (voorlees)verhaal waar jong en oud veel plezier aan beleven. In 1989 verfilmd door Brian Cosgrove, in 2016 opnieuw verfilmd** door Steven Spielberg. Vanaf ca. 8 jaar.

Over Roald Dahl

Roald Dahl (Llandaff, Zuid-Wales, 13 september 1916 – Oxford, 23 november 1990) was een Brits schrijver.

Hij schreef boeken voor zowel kinderen als volwassenen. Zijn schrijfstijl was bijzonder: de verhalen voor volwassenen zijn vaak bizar en die voor kinderen grappig, vreemd, onvoorspelbaar, griezelig en af en toe een beetje sadistisch. Zijn kinderboeken werden van tekeningen voorzien door Quentin Blake. Ze werden in Nederland zowel door de Griffeljury als door de Kinderjury verschillende malen bekroond. Zijn verhalen voor volwassenen waren over het algemeen kort en vertoonden vaak een verrassende wending aan het eind. De boeken Boy en Solo zijn autobiografisch.

Biografie

Jeugd

Roald Dahl werd in 1916 in Llandaff, Cardiff (Wales) geboren als kind van Noorse ouders, Harald Dahl en Sofie Magdalene Dahl-Hesselberg. Roald werd vernoemd naar de poolreiziger Roald Amundsen, een na…Lees verder op Wikipedia

Suggesties