Boek
Nederlands

De Tawl : hoe de Nederlandse taal (bijna) Amerika veroverde

Philip Dröge (auteur)
+1
De Tawl : hoe de Nederlandse taal (bijna) Amerika veroverde
×
De Tawl : hoe de Nederlandse taal (bijna) Amerika veroverde De Tawl : hoe de Nederlandse taal (bijna) Amerika veroverde

De Tawl : hoe de Nederlandse taal (bijna) Amerika veroverde

Verslag van een onderzoek naar de geschiedenis van de Nederlandse taal in de Verenigde Staten.
Titel
De Tawl : hoe de Nederlandse taal (bijna) Amerika veroverde
Auteur
Philip Dröge
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Spectrum, 2023
254 p.
ISBN
9789000390007 (hardback)

Besprekingen

Een boek over de geschiedenis van de Nederlandse taal in de Verenigde Staten. Het boek vertelt het verhaal van de 'Tawl', de Amerikaanse versie van het Nederlands, die drie eeuwen lang werd gesproken in de staten New York en New Jersey. Dit dialect was een overblijfsel van de tijd waarin New York nog Nieuw-Amsterdam heette en Nederlands de voertaal was aan de oostkust van Amerika. Pas in de twintigste eeuw raakte het Neder-Amerikaans in onbruik en in 1962 overleed de laatste spreker van dit dialect. De auteur gaat op zoek naar wat er nu nog over is van dat Nederlandstalige verleden, wat resulteert in een verhaal over de Nederlandse oorsprong van woorden als ‘OK’ en ‘dope’ en over rare rechters, slavernij, komieken en oplichters. Informatief en verhalend geschreven. Met een kaart in zwart-wit. Philip Dröge (Groningen, 1967) is een bekende Nederlandse schrijver. Hij schreef vele boeken.

Over Philip Dröge

CC BY 2.0 - Foto van/door Sander Heezen

Philip Dröge (Groningen, 11 november 1967) is een Nederlandse schrijver, journalist en columnist. Hij treedt geregeld op als gastspreker en als commentator in programma’s op radio en televisie. Dröge schrijft voor verschillende kranten en magazines uit binnen- en buitenland, onder meer National Geographic, Quote, Forbes, NRC, Kijk, Trouw, De Morgen. Hij wordt beschouwd als een koningshuisdeskundige.

Levensloop

Dröge groeide op in Haren en ging naar de middelbare school in Groningen. Hij studeerde Europese Studies in de taalkundige variant aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast studeerde hij geschiedenis aan de Paris Lodron Universität in Salzburg, Oostenrijk.

Boeken

Hij debuteerde in 2002 met het non-fictie boek Meesterspion, het geheime leven van prins Bernhard. In 2004 publiceerde hij Het Oranjekapitaal, over het vermog…Lees verder op Wikipedia