Boek
Nederlands

Swansdale : roman

P.F. Thomése (auteur)
+1
Swansdale : roman
×
Swansdale : roman Swansdale : roman

Swansdale : roman

Genre:
Een jongen en een meisje uit gebroken gezinnen beleven een prille liefde. Zij heeft haar moeder nooit gekend; hij tast in het duister over zijn vader.
Titel
Swansdale : roman
Auteur
P.F. Thomése
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2022
378 p.
ISBN
9789044651614 (hardback)

Besprekingen

Hooggestemd gehunker en verliefd getob

P.F. Thomése verdiept zich in een hoogromantisch pubermeisje en roept met het gevoelige Swansdale de geest van de klassieke romans op.

Mannelijke schrijvers die zich literair vereenzelvigen met de vrouwenziel, je zou het een bij-effect van de non-binaire wereld van tegenwoordig kunnen noemen, ware het niet dat mannelijke romans over vrouwen al eeuwenlang op het menu staan - overigens meer dan hun antipodes, vrouwenromans over mannen, heb ik de indruk. Denk maar aan beroemde voorbeelden als Flauberts Madame Bovary, Couperus' Eline Vere, Henry James' The Portrait of a Lady.

P.F. Thomése schaart zich in het beroemde rijtje met zijn jongste roman Swansdale, voor een groot deel gewijd aan de gedachte- en ervaringswereld van het pubermeisje Elsa Dalberg. De Dalbergs vormen een uiterst gemankeerd gezin: moeder dood, vader doodziek, broer gestoord in een inrichting, stiefmoeder diep veracht.

Elsa staat er alleen voor met haar timide, maar heftig verlangende gevoelsleven. Tot ze Percy Bergdahl ontmoet, een biologerende jongen, met ook weer een half gemankeerde achtergrond: vader gesneuveld in Vietnam. …Lees verder

P.F. THOMÉSE Swansdale

Een veelzijdig schrijverschap leidt soms tot mislukte ex­ perimenten, maar in het di­ verse en rijke­ lijk bewierookte oeuvre van P.F. Thomése is dat nog niet het geval geweest. Na de autobiografische ouderroman ‘Vaderliefde’ springt hij met zijn nieuwe boek, ‘Swans­ dale’, naar een verhaal over een ontluikende liefde ergens in En­ geland: twee jongelingen vinden geborgenheid bij elkaar in moei­ lijke omstandigheden. De één kent zijn vader niet, de ander worstelt met haar doodzieke va­ der (een ‘onvader’ volgens haar­ zelf) en haar overleden moeder.

Thomése zet pakkend neer hoe beide personages hun rouw be­ zweren met fantasieën en hoe ze langzaamaan elkaars thuis­ loosheid verzachten. Op die ma­ nier is het boek een ode aan de complexe, bizarre gedragingen van zowel jonge als oude mensen die hun littekens trachten te ver­ werken, compleet met de dierlijk aand…Lees verder

Een psychologische roman over de prille liefde tussen een meisje en een jongen uit gebroken gezinnen. Elsa heeft haar moeder nooit gekend; Percy tast in het duister over zijn vader. Intussen zitten ze ieder voor zich opgesloten in een gezin waar ze het niet uithouden. Wanneer de werkelijkheid doodloopt, zit er niets anders op dan te vluchten, vindt Percy. Maar Elsa kan haar hoop niet opgeven. Het is alles wat ze heeft. Het verhaal speelt zich af in het Engelse plaatsje Swansdale. In talige stijl en met psychologische diepgang geschreven. Voor een literair lezerspubliek. P.F. Thomése (Doetinchem, 1958) is een bekende Nederlandse auteur. Hij schreef tientallen boeken. Hij won eerder de prestigieuze AKO Literatuurprijs.

Over P.F. Thomése

CC BY 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Pieter Frans Thomése (Doetinchem, 23 januari 1958) is een Nederlands schrijver.

Levensloop

Van 1979 tot 1984 was Thomése redacteur en verslaggever bij het Eindhovens Dagblad. In 1984 pakte hij zijn geschiedenisstudie voor drie jaar weer op, maar voltooide deze niet. Daarna schreef Thomése voor het weekblad De Tijd en leverde hij bijdragen aan NRC Handelsblad, enkele regionale dagbladen en Vrij Nederland. Van januari 1998 tot april 2001 was Thomése redacteur van De Revisor.

Literair werk

Thomése publiceerde zijn eerste literaire verhaal in 1986 in het literair tijdschrift De Revisor. Dit verhaal maakte in 1990 deel uit van zijn debuut in boekvorm, de verhalenbundel Zuidland. In 1991 en 2003 ontving hij literaire prijzen. In september 2007 verscheen zijn roman Vladiwostok! over het "politieke bedrijf" in Den Haag, de media en …Lees verder op Wikipedia