Boek
Nederlands

Baumgartner : een roman

Paul Auster (auteur), Ronald Vlek (vertaler)
Een 71-jarige man raakt verstrikt in spiralen van herinneringen aan zijn jeugd, de ontmoeting met zijn vrouw in New York en het leven van zijn in Polen geboren vader.
Titel
Baumgartner : een roman
Auteur
Paul Auster
Vertaler
Ronald Vlek
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Baumgartner
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2023
204 p.
ISBN
9789403128849 (hardback)

Besprekingen

Het ergerlijke en het bijzondere aan Paul Auster

Baumgartner , dat vertelt over een rouwende schrijver, is een echte Paul Auster. Dat heeft voor- en nadelen.

Het is moeilijk om níét Paul Auster te zien in het titelpersonage van zijn nieuwe roman. De schrijver S.T. Baumgartner, een zeventiger, groeide op in Newark, studeerde aan de universiteit van Columbia en woonde een tijd in Parijs. Net als zijn bedenker is Baumgartner getrouwd met een schrijfster en vertaalster. Het grote verschil is dat Austers echtgenote, Siri Hustvedt, nog leeft, terwijl het drama van Baumgartner inhoudt dat het personage jaren geleden zijn partner verloor.

Het is ook moeilijk om geen verband te zien tussen de vragen over leven en lot die in Baumgartner worden opgeroepen, en het nieuws dat eind vorig jaar kanker werd vastgesteld bij Auster. Al liggen existentiële vragen aan de basis van 's mans gehele oeuvre.

De roman mag dan minder wijdlopig zijn dan voorganger 4 3 2 1 (2017), of De New York-trilogie waarmee Auster in de jaren 80 zijn reputatie vestigde, veel van zijn thema's en literaire tr…Lees verder

Nadagen

Paul Auster balt al zijn thema’s in een geestige roman. De Amerikaanse titaan is duidelijk nog niet leeggeschreven.

Seymour Tecumseh Baumgartner heeft een baaldag. De 71-jarige hoogleraar wijsbegeerte zit kromgebogen over zijn Kierkegaard monografie wanneer hij zich herinnert dat hij zijn zus moet bellen. Geïrriteerd sloft hij naar beneden – filosofen beschikken enkel over vaste telefoontoestellen –, waar hij een brandlucht waarneemt. Blijkbaar heeft hij de gaspit niet uitgedraaid; de vlammen vreten al drie uur aan het aluminum pannetje waar hij die ochtend zijn eitjes in kookte. Verstrooid als hij is, vergeet Baumgartner dat er zoiets bestaat als ovenwanten, en een seconde later moet hij zijn verschroeide hand onder de kraan houden.

Dat is niet het einde van de calamiteiten. Zijn huishoudster belt hem in paniek omdat haar man zijn vingers heeft afgezaagd en ze dus vandaag niet kan komen poetsen. UPS staat aan de deur met het zoveelste boek dat …Lees verder

Een roman over liefde, herinneringen en identiteit. Het verhaal volgt het leven van Sy Baumgartner, een 71-jarige fenomenoloog en professor in de filosofie, die worstelt met herinneringen aan zijn overleden vrouw Anna en zijn eigen verleden. Zijn herinneringen strekken zich uit van zijn jeugd in Newark en het leven van zijn in Polen geboren vader, een mislukte revolutionair, tot zijn ontmoeting met Anna in 1968 in New York en hun veertigjarige relatie. De vraag dient zich aan: waarom onthouden we bepaalde momenten en vergeten we andere? Invoelend en met precisie geschreven. Met name geschikt voor een literaire lezersgroep. Paul Auster (Newark, 1947) is schrijver, scenarioschrijver, dichter en vertaler. Hij schreef vele boeken. Zijn werk wordt in meer dan veertig landen uitgegeven.

Over Paul Auster

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Paul Benjamin Auster (Newark (New Jersey), 3 februari 1947) is een Amerikaans auteur. Hij is getrouwd met schrijfster Siri Hustvedt. Auster staat bekend als een postmodern auteur.

Literaire loopbaan

Na het behalen van een diploma aan de Columbia University in 1970 verhuisde Auster naar Frankrijk. Sinds zijn terugkeer in Amerika in 1974 heeft hij zijn eigen gedichten, essays, romans en vertalingen van Franse schrijvers zoals Stéphane Mallarmé en Joseph Joubert gepubliceerd.

Zijn eerste roman was een detectiveroman genaamd Squeeze Play en werd geschreven onder het pseudoniem Paul Benjamin (Benjamin is zijn tweede naam).

Auster bereikte bekendheid met een reeks van drie experimentele detectiveverhalen (City of Glass (1985), Ghosts (1986) en The Locked Room (1986)) die collectief als The New York Trilogy werden gepubliceerd (1987). Deze boeken z…Lees verder op Wikipedia