Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het parfum : de geschiedenis van een moordenaar

Patrick Süskind (auteur), Ronald Jonkers (vertaler)
+1
Het parfum : de geschiedenis van een moordenaar
×
Het parfum : de geschiedenis van een moordenaar Het parfum : de geschiedenis van een moordenaar

Het parfum : de geschiedenis van een moordenaar

Een man, geboren in erbarmelijke omstandigheden in Parijs in 1738, heeft een uiterst gevoelig reukorgaan waarmee hij als parfumeur grote faam en macht verwerft.
Titel
Het parfum : de geschiedenis van een moordenaar
Auteur
Patrick Süskind
Vertaler
Ronald Jonkers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Das Parfum : die Geschichte eines Mörders
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2020 | Andere uitgaves
255 p.
ISBN
9789044627718 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Besprekingen

De verguisde, zonder eigen lichaamsgeur geboren, 18e-eeuwse Jean-Baptiste Grenouille heeft zelf de fijnste 'neus' van de wereld, die hij in dienst stelt van een gerenommeerd Parijs parfumeur. Later meet hij zichzelf de onweerstaanbaarste geur van alle aan, te weten die van jonge maagden, die hij daartoe moet doden. Als hij door de mand valt en terecht staat, blijkt zijn verworven geur hem onaantastbaar te maken. Toch kan hij er zelf niet mee leven. Süskind (1949) werd met 'Das Parfum' op slag beroemd, zijn schrijfstijl en fantasierijkdom werden alom geprezen. Voor Nederland verzorgde Ronald Jonkers een nauwgezette en vloeiende vertaling. In 2006 succesvol verfilmd als 'The Story of a Murderer'. Paperback; kleine druk.

Over Patrick Süskind

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door Mons Maenalus (photo)

Patrick Süskind (Weidenkam Ambach, in de gemeente Münsing, 26 maart 1949) is een Duits schrijver en scenarioschrijver.

Leven en werk

Süskind is de tweede zoon van schrijver en journalist Wilhelm Emanuel Süskind en een sportlerares. Zijn oudere broer Martin werd ook schrijver en journalist. Hij groeide op in Holzhausen, vlak bij zijn geboortedorp.

Van 1968 tot 1974 studeerde Patrick geschiedenis in München en Aix-en-Provence. In de jaren 80 werkte hij als scenarioschrijver, vaak in samenwerking met de Duitse regisseur en schrijver Helmut Dietl. Zijn eenakter De Contrabas uit 1981 kende in vijf jaar meer dan 500 opvoeringen in Duitsland en had internationaal succes. In het Nederlandstalig taalgebied zette Bert André deze contrabassist overtuigend neer.

Zijn bekendste boek is Het parfum, een van de meest gelezen Duitse boeken en wereldwijd een bestseller. Het is in 49 talen vertaald en werd in 2006 verfilmd…Lees verder op Wikipedia