Boek
Nederlands

Wie wat bewaart : twee eeuwen Nederlandse natuurhistorie

Menno Schilthuizen (auteur), Freek Vonk (auteur)
+1
Wie wat bewaart : twee eeuwen Nederlandse natuurhistorie
×
Wie wat bewaart : twee eeuwen Nederlandse natuurhistorie Wie wat bewaart : twee eeuwen Nederlandse natuurhistorie

Wie wat bewaart : twee eeuwen Nederlandse natuurhistorie

Verhalen in woord en beeld over tweehonderd jaar Nederlandse natuurhistorische collecties en de geschiedenis en totstandkoming van Naturalis, het natuurhistorisch museum en onderzoeksinstituut voor biodiversiteit in Leiden.
Titel
Wie wat bewaart : twee eeuwen Nederlandse natuurhistorie
Andere titel
Wie wat bewaart : 2 eeuwen Nederlandse natuurhistorie
Auteur
Menno Schilthuizen Freek Vonk
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Unieboek|Het Spectrum, 2020
352 pagina's : illustraties
ISBN
9789000362493 (hardback)

Besprekingen

Geen droge opsomming van historische feiten, maar een greep uit anekdotes en korte verhalen die samen een beeld geven van tweehonderd jaar Nederlandse natuurhistorische collecties, samengebracht in Naturalis, een van ’s werelds vijf topinstituten voor biodiversiteit. Met zorg en zeer divers geïllustreerd in zwart-wit en kleur met prachtige (oude en nieuwe) tekeningen, foto’s van objecten, veldwerk, verzamelingen en verzamelaars, alle aaneengeschreven door twee ervaren (evolutie)biologen en gedreven vertellers. De veertien hoofdstukken hebben pakkende titels als Nieuw dier, Museum zonder bezoekers, Onderduikers en goudschatten, Vissen en vrouwen, Reservaten en piraten, Eindelijk een echt museum. Allerlei aspecten van verzamelen en classificeren van biologische (en geologische) voorwerpen vroeger en nu, ups en downs van het werk wat erbij hoort tot en met de filosofie achter de nieuwste exposities komen aan bod. Een aanrader voor iedere (amateur)bioloog en een leuk boek om nu en dan in …Lees verder

Over Menno Schilthuizen

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Marianne Pinckaers

Menno Schilthuizen (Vlaardingen, 1965) is een Nederlandse evolutiebioloog, ecoloog, en permanent wetenschapper bij Naturalis Biodiversity Center in Leiden en professor in kenmerkevolutie en biodiversiteit aan de Universiteit Leiden.

Naast zijn academische functies werkt Schilthuizen als een onafhankelijk wetenschapscommunicator via zijn eigen bedrijf, Studio Schilthuizen. Samen met biospeleoloog Iva Njunjić heeft hij de organisatie Taxon Expeditions opgericht, die veldexcursies voor amateurwetenschappers organiseert naar Borneo en andere plaatsen.

Wetenschappelijke carrière

Menno Schilthuizen studeerde af en promoveerde aan de Universiteit Leiden. Van 1995 tot 2000 werkte hij bij de Universiteit Wageningen. Van 2000 tot 2006 werkte hij bij het Instituut voor Tropische Biologie en Conservatie in Sabah, Borneo, waar hij slakecologie en -evolutie bestudeerde …Lees verder op Wikipedia