Een jongen loopt weg uit een tehuis voor moeilijk opvoedbare jongemannen en reflecteert op zijn angsten, zijn verleden en zijn relaties.
Onderwerp
Eenzaamheid
Titel
Shy
Auteur
Max Porter
Vertaler
Saskia van der Lingen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Shy
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2023
126 p.
ISBN
9789403110325 (hardback)
Andere talen:

Besprekingen

Je heet Shy en je wil seks

Shy van Max Porter leest als een danteske afdaling in het gevoelsleven van een puber. Wie diep genoeg durft te gaan, vindt zowaar een gebruiksaanwijzing. 

Shy is een getroebleerde puber met typische puberproblemen en bijhorend pubergedrag. Om tegenwicht te bieden aan zijn aanhoudende onzekerheid rookt hij als een turk en verliest hij zich het liefst in de knetterende beats die zijn koptelefoon uitbraakt. Hij wil veel en alles tegelijk: een tattoo, gezelschap, een groeischeut, een auto, gezichtsbeharing, een vriendin en… seks. Echte seks. Dat laatste heeft hij nog niet gehad, omdat zijn erecties altijd op het verkeerde moment lijken te komen. Pubers …

Minder typisch zijn de stemmingswisselingen waaraan hij soms haast ten onder gaat. Shy leeft in Laatste Kans, een tehuis voor moeilijk opvoedbare jongeren, want hij heeft zichzelf even vaak niet als wel in de hand. Laatste Kans draagt een dubbele lading: niet alleen is de toekomst van de instelling hoogst onzeker, de jongeren die er hun dagen slijten, beseffen maar al te goed dat de naam ook op hen slaat: hun verblijf in de instelling is de ­allerlaatste kans op …Lees verder

De nacht van de laatste kans

Max Porter heeft stilaan alle vakjes in de boekenwereld afgevinkt. Hij startte als boekverkoper, en nog een goede ook, want hij werd in 2009 bekroond met de Young Bookseller of the Year Award. Daarna werd hij uitgeefdirecteur, en sinds enkele jaren is hij voltijds schrijver. Na zijn debuutroman 'Verdriet is het ding met veren' rees zijn ster pijlsnel. In 2017 ontving hij de Europese Literatuurprijs, specifiek voor de Nederlandse vertaling van zijn debuut. Met zijn tweede roman 'Lanny' (2019) bevestigde hij dat hij een schrijver is die taal- en literatuurliefhebbers wel lusten. Twee jaar geleden bracht hij 'De dood van Francis Bacon' uit, een fictierelaas over de laatste dagen uit het leven van de Iers-Britse schilder. Dat boek was hermetischer, maar Porters nieuwe roman 'Shy' sluit, gelukkig voor de modale lezer, weer aan bij zijn eerste romans.

Max Porter tast in al zijn boeken de grenzen af van wat een roman kan zijn. Net als in 'Verdriet is het ding met veren' en 'Lanny' …Lees verder

Hoofdbreuk

Een stortvloed aan stemmen op het ritme van drum-’n-bass. Max Porter laat in Shy de taal kletteren.

 

 

Nog een laatste keer checkt Shy zijn bagage. Zijn oude getrouwe walkman, Pandemonium Andromeda Tour Plymouth Tape 1 startklaar. Een jointje in een sigarenkistje. En een loodzware Reebok-rugzak gevuld met vuurstenen.

Het is 3.13 uur ’s nachts en Shy sluipt zijn kamer uit. Behoedzaam neemt hij het midden van de gangloper om het gekraak tot een minimum te herleiden. Het ruikt er naar chili con carne en naar de scheten van zijn medebewoners. Zenuwachtig knaagt hij aan het velletje van zijn duim. Hij heeft graffiti gespoten, gesnoven, geblowd, gevloekt, gestolen, iemand een jaap gegeven, de benen genomen, een Escort in de prak gereden, een winkel aan diggelen geslagen, een huis vernield, een neus gebroken, zijn stiefvaders vinger gespietst, maar het is een poosje geleden dat hij heeft geslopen.

Daar is de deur. Geruisloos sluit hij de toegang van De Laatste Kans achter zich en treedt de nachtelijke natuur tegemoet. Hij probeert niet achterom te kijken maar doet het t…Lees verder

Een roman over eenzaamheid, opgroeien en identiteit. De lezer volgt het verhaal van Shy, een getroebleerde tiener die ontsnapt aan een tehuis voor moeilijk opvoedbare jongemannen. ’s Nachts loopt hij rond met gedachten over zijn ouders, de mensen die hij pijn heeft gedaan en de mensen die van hem proberen te houden. Hij reflecteert op zijn verleden en de beladen vraag of hij een toekomst heeft. Lichtvoetig en met gevoel voor taal geschreven. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep.Max Porter (High Wycombe, 1981) is een Britse schrijver. Hij schreef een klein aantal boeken. Zijn werk werd in meerdere landen uitgegeven.

Over Max Porter

Max Porter (High Wycombe, 1981) is een Brits schrijver die enkele prijzen voor zijn werk ontving.

Biografie

Hij studeerde aan het Courtauld Institute te Londen en behaalde een Master of Arts in kunstgeschiedenis. Hij werkte enige tijd als boekenverkoper en won de Bookseller of the Year Award in 2009. Hij was tevens redacteur bij Granta and Portobello Books tot 2019.

Hij is woonachtig te Bath.

Erkentelijkheden

  • 2016 - International Dylan Thomas Prize.
  • 2016 - The Sunday Times/PFD Young Writer of the Year Award.
  • 2017 - Europese Literatuurprijs

Bibliografie

Hij schreef naast enkel kortverhalen, poëzie en een vijftal non-fictie boeken de volgende romans:

  • Grief is the Thing with Feathers (2015), Verdriet is het ding met veren - De bezige bij
  • Lanny (2019), De …Lees verder op Wikipedia