Besprekingen
Dierlijke lusten
Een eenzame academica vat een onpeilbare liefde op voor een tamme beer, tot de wellust de overhand neemt. Beer, de controversiële roman uit 1976 van Marian Engel, nu in het Nederlands, derangeert.
Laten we een kat een kat noemen: romans over de vleselijke liefde tussen dier en mens zijn geen courant verschijnsel op het doorsnee-nachttafeltje. Het genre behoort eerder tot het terrein van het onuitspreekbare, ja, meestal zelfs tot de buitenissige gebieden van de pornografische obscurantie. Niettemin verdient de herontdekte cultroman Beer (1976) van de Canadese Marian Engel (1933-1985) veel beter dan dat. En hij staat bovendien in een lange traditie.
Sla er maar eens Lief dier (1992) op na van bioloog Midas Dekkers waarin hij - nooit te beroerd voor een heikel onderwerp - bestialiteit in geuren en kleuren uitvlooit. Drommen kunstenaars lieten zich door de eeuwen heen inspireren door de scandaleuze omgang tussen mens en dier, goed voor een eindeloze stroom prenten, volksverhalen, mythen en sagen. U kent toch ook het zo vaak geadapteerde sprookje La Belle et la Bête (1740)? Of de beroemde prent van Hokusai, De droom van een vissersvrouw (1814), waarop een Japanse vro…Lees verder
Wat te doen met de beer?
Echt leven, hoe doe je dat? Dat lijkt de centrale vraag te zijn in het fonkelende, meerstemmige Beer van de Canadese Marian Engel.
Op de eerste bladzijde van Margaret Atwoods Kattenoog uit 1990 maakt verteller Elaine Risley de balans op. Ze bevindt zich in het midden van haar leven. Op haar paspoort staat dat ze kunstenaar is, een term die haar af en toe ineen doet krimpen, maar het was dat of 'huisvrouw'. Risley verbaast zich erover dat haar leven zo weinig substantie heeft. Waar is de wijsheid, de ervaring? Hoezo verwezenlijkingen? Ik moest aan haar denken tijdens de lectuur van Marian Engels roman Beer, een kleinood uit 1976 dat ondanks zijn leeftijd lentefris aandoet. Risley verdeelt de mensen in tamme en wilde exemplaren en het zijn de laatste die haar hart sneller doen slaan. Ook Lou, hoofdpersoon in Beer, legt haar leven in de weegschaal. Net als Risley moet ze daarvoor op reis. Losgerukt van de krachten die haar leven lieten stollen tot een zuurstofarme schertsvertoning bloeit ze op en wordt ze wilder, echter.
Nog voor Lou vertrekt naar een Noord-Canadees eiland zonder mensen, zien we haar aan h…Lees verder
Voor deze beer hoef je niet bang te zijn
Een vrouw vindt zichzelf opnieuw uit als ze met een beer gaat samenleven. Hoe je deze roman uit 1976 ook interpreteert, het is een meesterstuk.
Kenmerk van een waarlijk grote roman is dat hij zich niet laat vangen in één interpretatie en bij herlezing telkens nieuwe betekenissen openbaart. Zo'n roman is het 142 pagina's korte Beer (Bear) van de Canadese auteur Marian Engel (1933-1985), dat al in 1976 verscheen en in het kader van een internationale herontdekking nu ook in het Nederlands is vertaald.
De opzet van het boek is eenvoudig. De 27-jarige Lou werkt als bibliothecaris bij het Historisch Instituut in Toronto. Aanvankelijk is ze gelukkig met de 'erudiete eenzaamheid' die haar beroep met zich meebrengt, maar na vijf jaar is ze zich een 'mol' gaan voelen en heeft ze het idee dat ze razendsnel oud aan het worden is, 'net zo oud als de vergeelde documenten die ze de hele dag maar openvouwde'.
Als blijkt dat het instituut bij wijze van legaat het landhuis en de bibliotheek heeft verworven van ene Colonel Cary (geen kolonel, zelfs geen man, het boek legt het uit) krijgt Lou opdracht die biblioth…Lees verder
MARIAN ENGEL Beer
BOEKENBAL
De virale meme ‘What the actual fuck, Canada?’ rond de cover van ‘Beer’ wekte de controversieelste titel in de Canadese canon in 2014 uit een 38-jarige winterslaap. Dat het taboedoorbrekende pareltje uit 1976 ook in de lijst ‘Boeken waarop Canadezen trots zijn’ pronkt, zegt veel over de controverse én de bewondering. Waar de bestiale liefde in ‘King Kong’ en in David Garnetts ‘Vrouw of vos’ platonisch blijft, choqueert Engel met plastisch beschreven vrijpartijen tussen de 27-jarige Lou, een vrouw die voor het Historisch Instituut op een verlaten
eilandje de bibliotheek van wijlen kolonel Cory moet archiveren, en een tamme bruine beer die sinds jaar en dag bij de familie Cory verblijft. Van een ‘mens bemint dier’-verhaal verwacht je antropomorfische levenslessen of Reinaertse zedenpreken, maar zo expliciet als de seks is, zo ingehouden is de boodschap. Wel is het een moderne fabel die met afgemeten …Lees verder
Ursufilie
‘De beste Canadese roman aller tijden’ blijkt over een beffende beer te gaan. Qua intro zou dat voldoende moeten zijn om u aan het lezen te krijgen.
Het hoeven niet altijd panda’s of koala’s te zijn. In 2014 ging een bruine beer viraal op het internet. Onder de titel ‘What the actual fuck, Canada?’ veroverde een literaire meme wereldwijd de sociale media – miljoenen gebruikers staarden verbaasd naar de cover van de cultroman Bear van Marian Engel, een boek uit 1976 dat het ondertussen tot Canadees cultureel erfgoed heeft geschopt. Op het voorplat: een halfnaakte vrouw die als een stripteaseuse aanschurkt tegen een joekel van een beer. Op de achterflap: een verbijsterende samenvatting van het plot, een onthutsend verhaal over de muisgrijze bibliothecaresse Lou die in de wildernis van Ontario een affaire begint met een beer. Geen platonische liefde, nee, de beer blijkt dankzij zijn lange geribbelde tong zeer bedreven in de edele kunst van cunnilingus en Lou geniet met volle teugen van haar zoektocht naar zijn harige berenlul.
Nu zou je denken dat het om een pulproman gaat, een trashy pocket on…Lees verder
Wat wil de vrouw van de beer? En hij van haar?
De controversieelste Canadese roman ooit is na 45 jaar eindelijk in het Nederlands te lezen.
In 1976 verscheen Beer van Marian Engel, 'de meest controversiële Canadese roman ooit geschreven', meldt Wikipedia. Een quote die je toch even doet aarzelen. Wat gaat er gebeuren met die beer? Het laatste wat ik aan omstredens meekreeg over een beer was de film Grizzly man waarin Timothy Treadwell die meent een intieme connectie te hebben met beren in zijn tent door een van hen wordt vermorzeld.
In Beer is de hoofdpersoon een vrouw, Lou, onderzoeker op het Historisch Instituut in Toronto. ''s Winters leefde ze als een mol, diep begraven in haar kantoor, spittend in landkaarten en manuscripten', schrijft Marian Engel over haar in de eerste zin. Lou wordt voor een zomer naar Cary's Island gestuurd, een eilandje in een rivier in Noord-Ontario. Ze moet er de nalatenschap van ene Colonel Jocelyn Cary bestuderen, die haar bibliotheek heeft nagelaten aan het instituut.
Het landhuis geurt naar 'kachelolie, muizen, stof'. En naar beer, want bij het huis hoort ook een oude…Lees verder