Boek
Nederlands

Onze strafpleiters : 14 assisenpleiters over hun vak, het geweten en onze toekomst

Ook verschenen als Het geweten van onze strafpleiters

Onze strafpleiters : 14 assisenpleiters over hun vak, het geweten en onze toekomst

Ook verschenen als Het geweten van onze strafpleiters

Piet Van Eeckhaut, Vic Van Aelst, Walter Van Steenbrugge... Wat gebeurt er als de deuren van de rechtszaal achter hen dichtslaan? Nemen ze een zaak soms mee naar huis? Hoe ver gaan ze in de selectie van hun cliënten, en in de verdediging ervan? Moeten cliënten altijd de waarheid vertellen? Margot Vanderstraeten interviewde bekende strafrechtadvocaten en peilt hun geweten, beweegredenen en ervaring
Titel
Onze strafpleiters : 14 assisenpleiters over hun vak, het geweten en onze toekomst
Ook verschenen als
Het geweten van onze strafpleiters
Auteur
Margot Vanderstraeten
Taal
Nederlands
Editie
Geupdatete versie
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2018
287 p. : ill.
ISBN
9789089246851 (paperback)

Besprekingen

Verslag van het werk en van de opvattingen daarover van de belangrijkste Belgische strafpleiters en is dus voor de Nederlandse praktijk vooral van belang als vergelijkingsmateriaal. Waarbij de strafrechtelijke situatie in België overigens bepaald niet onderdoet voor die in Nederland, integendeel. Het boek bestaat uit uitgebreide en indringende interviews met de veertien geselecteerde 'assisenpleiters', onder andere over hun vak, nu en in de toekomst, over hun opleiding en achtergronden en over de rol van hun geweten. De interviews zijn woordelijk uitgeschreven en vaak zeer persoonlijk van aard. Andere trefwoorden: het belang van het taalgebruik, het verdedigen van slachtoffers zowel als van daders (waaronder moordenaars, pedofielen en terroristen), de rol van de (sociale) media, alsmede de functie van de (leken)juryleden. Boeiende lectuur. Met paginagrote zwart-witfoto's van de geïnterviewden.

Over Margot Vanderstraeten

CC BY 3.0 - Foto van/door Tom Van Nuffel

Margot Vanderstraeten (Hasselt, 9 december 1967) is een Belgisch schrijver en journalist. Ze schrijft columns, opiniestukken en interviews voor kranten en bladen.

Biografie

Vanderstraeten groeide op in Zonhoven en liep school in de mijnwerkerscité Meulenberg waar haar moeder lesgaf. In het middelbaar zat ze in twee andere scholen totdat haar op het internaat van Agnetendal in Peer de liefde voor het woord werd bijgebracht.

Ze deed een studie vertaler Frans-Spaans aan het Hoger Instituut voor Vertalers en Tolken in Antwerpen. Aanvankelijk werkte ze freelance voor reclamebureaus en tijdschriften zoals Steps, de Gazet van Antwerpen en Trends, later verschenen haar stukken vooral in De Standaard en De Morgen.

Sinds 2000 schrijft Vanderstraeten naast haar journalistieke werk ook fictie. Haar eerste romans verschenen bij Em. Querido's Uitgeverij. In 2003 won ze als prominente het Groot Di…Lees verder op Wikipedia