Besprekingen

Web van waarheid en leugens

Web van waarheid en leugens in nieuwe roman van Margot Vanderstraeten

Schuld en boete in de sterrenkeuken

Mise en place, de derde roman van Margot Vanderstraeten, bespeelt in het decor van &soft Return; een Limburgs driesterrenrestaurant donkere familiegeheimen, en de schuld en boete & soft Return;van een onverwerkt verleden.

'Mise en place' is een culinaire vakterm voor het klavier van de professionele chef: het is de opstelling van zijn keuken, waar in perfecte orde en logica ieder werkinstrument en ingrediënt blindelings en onmiddellijk moet kunnen worden teruggevonden, zodat ook de rest van de bereiding en de organisatie van de keuken met vlekkeloze, haast chirurgische precisie kan worden uitgevoerd. De 'mise' is het fundament van de perfectie van een driesterrenkeuken, waarin geen enkel detail bijzaak kan zijn, maar waar integendeel ieder detail een hoofdzaak wordt, tot op het maniakale af.

Margot Vanderstraeten is een gepassioneerde 'foodie' ee…Lees verder

Een keurige communicant

Margot Vanderstraeten schreef een roman waarin alles tot in de puntjes klopt. De schrijfster lijkt even perfectionistisch als haar personages.

Victor Werner is chef-kok. Hij heeft drie Michelinsterren en twee eigenaardigheden. Eén: hij duldt in de wijnkelder van Restaurant Victoria geen wijnen uit 1958. Twee: hij weigert eigenhandig champignons te bereiden. De redenen daarvoor zijn geen groot geheim. Algauw komt de lezer te weten dat op kerstavond 1958 een deel van de Roosburggroeve (in Zichen, Limburg) is ingestort. Er vielen achttien doden: personeel van de champignonkwekerij en de eigenaar, Victors vader. 'Champignons zijn wit goud', zei vader Werner altijd, maar zijn weduwe en wezen hebben een andere mening: 'Een Parijse champignon is een schimmel'.

Het drama komt in volle hevigheid weer aan de oppervlakte als Victors zus Louise overlijdt. In haar testament stipuleert ze dat er een 'prebegrafenisfeest' georganiseerd moet worden in Restaurant Victoria. Als klap op de vuurpijl moet tijdens het feest voorgelezen worden uit Louises dagboek. Daarin onthult ze de waarheid over 23 april 1958.

Mise en place is stu…Lees verder

'Mise en place' is de term die in culinaire middens wordt gebruikt om het geheel van vooral voorbereidende werkzaamheden aan te duiden die een restaurant op topniveau moeten laten draaien: van aankoop van de ingrediënten tot de verdeling van het werk in de keuken en de tafelschikking. Niets mag aan het toeval worden overgelaten om het de klant ook echt naar zijn zin te maken. Voor Margot Vanderstraeten krijgt de term die zij als titel voor haar roman koos, ook een symbolische betekenis: hoofdfiguur Victor Werner, uitbater van een sterrenrestaurant, wordt na de dood van zijn lievelingszus Louise geconfronteerd met zijn verleden, waar veel nu eens definitief op zijn plaats moet worden gezet. In haar testament heeft Louise als laatste wilsbeschikking de wens geuit dat de avond voor haar begrafenis een feestelijk maal wordt opgediend voor haar naaste familie en enkele van haar medezusters uit het klooster. En meteen heeft ze eraan toegevoegd dat haar dagboek aan Victor zal worden overhand…Lees verder
De 62-jarige Victor Werner runt zijn eigen driesterrenrestaurant. Hij verzuimt geen dag tot zijn lievelingszus (en non) dood gaat. Haar laatste wens is dat Victor een feest voor haar organiseert in zijn zaak. Verder laat ze hem plakboeken na en vraagt ze hem om vergiffenis. Maar waarvoor? Al snel blijkt dat Victor de dood van zijn vader nooit heeft verwerkt en dat Louise daar meer van moet hebben geweten. In deze derde roman toont de Vlaamse schrijfster (1967) aan over een uitstekende, en smakelijke pen te beschikken. Ze verweeft de gastronomie en de waargebeurde ramp met de champignongroeve in Roosburg (1958) tot een subliem geheel waarin ze laat zien over een zeer scherp observatievermogen te beschikken. Mise en place is de Franse term voor de voorbereidingen die moeten worden getroffen om een gerecht te bereiden; en heeft niet alleen betrekking op het 'feest' maar ook op alle voorbereidingen die ervoor hebben gezorgd dat Victor zo goed is geworden als kok. Vrij kleine druk.

Over Margot Vanderstraeten

CC BY 3.0 - Foto van/door Tom Van Nuffel

Margot Vanderstraeten (Hasselt, 9 december 1967) is een Belgisch schrijver en journalist. Ze schrijft columns, opiniestukken en interviews voor kranten en bladen.

Biografie

Vanderstraeten groeide op in Zonhoven en liep school in de mijnwerkerscité Meulenberg waar haar moeder lesgaf. In het middelbaar zat ze in twee andere scholen totdat haar op het internaat van Agnetendal in Peer de liefde voor het woord werd bijgebracht.

Ze deed een studie vertaler Frans-Spaans aan het Hoger Instituut voor Vertalers en Tolken in Antwerpen. Aanvankelijk werkte ze freelance voor reclamebureaus en tijdschriften zoals Steps, de Gazet van Antwerpen en Trends, later verschenen haar stukken vooral in De Standaard en De Morgen.

Sinds 2000 schrijft Vanderstraeten naast haar journalistieke werk ook fictie. Haar eerste romans verschenen bij Em. Querido's Uitgeverij. In 2003 won ze als prominente het Groot Di…Lees verder op Wikipedia