Besprekingen

'Toeval bepaalt wie we zijn'

In haar nieuwe roman Het vlindereffect bewijst Margot Vanderstraeten dat ze een uitstekende journaliste en romanschrijfster is. Wat doet een mens met zijn 'nagevoel' wanneer hij een traumatische gebeurtenis overleeft?

Angela, een Amerikaanse 'mystery guest' die wereldwijd de kleinste foutjes in luxehotels moet opsporen en rapporteren, heeft in het Taj Hotel in Mumbai afgesproken met haar zoon. Die werkt in een lokale ngo met kindslaven. Op dat moment wordt het hotel bestormd door terroristen. Dat is deel één: een grand reportage over de reële gebeurtenissen in november 2008 en wat dat doet met mensen.

Het tweede deel speelt tien jaar later. Angela vliegt terug uit Mumbai en wordt door een medepassagier uitgedaagd om in haar psyche en emoties te duiken. In een wonderlijk mooi gecomponeerd verhaal levert dat geografische, historische en psychologische vlindereffecten op: hoe één voorval uit onze jeugd ons leven zal bepalen, hoe één zeezieke terrorist jouw leven dooreenschudt en niet dat van een ander.

"Ik werkte in 2008 mee aan de Canvas-reeks India voor beginners", zegt Margot Vanderstraeten. "De nacht waarin ik van Mumbai terugvloog naar Brussel werd de stad in lichterlaaie gezet d…Lees verder

Vierde roman van de Vlaamse auteur (1967) die eerder indruk maakte met 'Mise en place'. In november 2008 reist de Amerikaanse Angela naar Mumbai om in het vijfsterrenhotel Taj Mahal de verjaardag van haar zoon te vieren. Die zoon is met zijn beste vriend naar India getrokken om zich in te zetten voor kindslaven. Ze zijn precies op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Ze maken de aanslag mee van een groep Pakistaanse terroristen die dood en verderf zaaien. Tien jaar later ontmoet Angela een vrouw in het vliegtuig die haar aanzet te praten over haar leven, iets wat nog geen psycholoog is gelukt. Prachtig gestructureerde roman over een heel actueel onderwerp. De titel slaat op een effect dat bekend staat in de chaostheorie. De auteur blinkt in dit boek uit in haar personagevorming. Ze kruipt echt in de huid van Angela, die daarmee levensecht wordt. Sommige zinnen over de waargebeurde feiten lopen echter wat stroef. Dat is jammer maar neemt niet weg dat dit een zeer geslaagd boek …Lees verder

Over Margot Vanderstraeten

CC BY 3.0 - Foto van/door Tom Van Nuffel

Margot Vanderstraeten (Hasselt, 9 december 1967) is een Belgisch schrijver en journalist. Ze schrijft columns, opiniestukken en interviews voor kranten en bladen.

Biografie

Vanderstraeten groeide op in Zonhoven en liep school in de mijnwerkerscité Meulenberg waar haar moeder lesgaf. In het middelbaar zat ze in twee andere scholen totdat haar op het internaat van Agnetendal in Peer de liefde voor het woord werd bijgebracht.

Ze deed een studie vertaler Frans-Spaans aan het Hoger Instituut voor Vertalers en Tolken in Antwerpen. Aanvankelijk werkte ze freelance voor reclamebureaus en tijdschriften zoals Steps, de Gazet van Antwerpen en Trends, later verschenen haar stukken vooral in De Standaard en De Morgen.

Sinds 2000 schrijft Vanderstraeten naast haar journalistieke werk ook fictie. Haar eerste romans verschenen bij Em. Querido's Uitgeverij. In 2003 won ze als prominente het Groot Di…Lees verder op Wikipedia