Boek
Nederlands

En vergeet niet te leven

Maeve Binchy (auteur), WVK-Groep (vertaler)
Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog wordt een Engels meisje bij kennissen in Ierland ondergebracht waardoor tussen beide gezinnen een levenslange vriendschap ontstaat ondanks contrasten in godsdienst en leefwijze.
Titel
En vergeet niet te leven
Auteur
Maeve Binchy
Vertaler
WVK-Groep
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Light a penny candle
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2014 | Andere uitgaves
543 p.
ISBN
9789000336173 (paperback)

Besprekingen


Binchy, Maeve
En vergeet niet te leven
Deze roman gaat over het gezin van George en Violet White, die met hun tienjarige dochter Elizabeth in Londen wonen, en het kroostrijke gezin van Sean en Eileen O'Connor in het landelijk gelegen Kilgarret in Ierland. Ze hebben één ding gemeen: Violet en Eileen gingen naar dezelfde school bij de nonnetjes in St. Mark. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog worden vele kinderen uit Londen geëvacueerd, en zo komt Elizabeth terecht in het huis van de O'Connors.
De roman toont de tegenstelling tussen het leven in Londen en dat in het afgelegen dorpje Kilgarret. Binchy beschrijft levendig en realistisch hoe Londen opgeschrikt wordt door de bommen, en hoe de vrouwen actief meehelpen als chauffeur of als helpster bij alle mogelijke gelegenheden. Ze vertelt over het hectische leven in het gezin O'Connor maar ook over de samenhorigheid en de warmte waaraan Elizabeth een blijvende herinnering zal hebben. Ze beschrijft de prachtige figuur…Lees verder
Twee meisjes van tien uit heel verschillende werelden worden in de Tweede Wereldoorlog vriendinnen voor het leven. De Londense Elizabeth, enig kind van heel afstandelijke ouders, wordt opgenomen in het gezellige grote gezin van de Ierse schoolvriendin van haar moeder. Als zij in 1945 weer teruggaat, gaan de vriendinnen elkaar veel schrijven en op de cruciale momenten in hun zeker niet glad verlopende leven zijn ze elkaars steun en toeverlaat. Als de drankzucht van hun echtgenoten hun huwelijk verwoest, vinden ze steun bij elkaar. De auteur, geboren in Ierland, maar wonend in Engeland, is een geboren vertelster. Een met veel vaart en humor geschreven roman die de aandacht tot de laatste bladzij vasthoudt. Vooral de beschrijvingen van het Ierse gezin zijn kostelijk. De vertaling doet niet altijd recht aan het Engelse origineel. Kleine druk, volle bladspiegel.

Over Maeve Binchy

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door De originele uploader was Jon Kay op de Engelstalige Wikipedia

Maeve Binchy Snell (Dalkey, 28 mei 1939 – Dublin, 30 juli 2012), beter bekend als Maeve Binchy, was een Ierse schrijfster die niet alleen romans schreef maar ook toneelstukken, korte verhalen en columns. Ze was het bekendst van haar humoristische observaties van het leven in de dorpjes en stadjes op het Ierse platteland. Haar werk is in meer dan 37 talen vertaald (waaronder het Nederlands), en in totaal zijn meer dan 40 miljoen exemplaren van haar boeken verkocht.

Biografie

Binchy werd geboren op 28 mei 1939 in Dalkey, County Dublin, Ierland, als het oudste van vier kinderen. Ze studeerde aan het University College Dublin, werkte als lerares en vervolgens als journalist bij de Irish Times. In 1982 verscheen haar eerste boek (Light a penny candle).

Bibliografie

Romans