Een vrouw verlaat haar gezin en gaat in vrije liefde met haar minnaar leven, maar blijkt niet opgewassen tegen de spanningen.
Titel
Anna Karenina
Auteur
Lev N. Tolstoj
Vertaler
Wils Huisman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Russisch
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, 2018 | Andere uitgaves
937 p.
ISBN
9789028280342 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Een monumentale roman uit de negentiende eeuw. Het oorspronkelijk tamelijk beperkte thema was de liefdestragedie van de heldin Anna, haar positie tussen echtgenoot en minnaar en haar keuze die uiteindelijk in zelfmoord eindigt. Via dit centrale thema, de natuurlijke liefde tussen twee mensen en hun poging om het leven op een solide basis te vestigen, introduceert Tolstoj (1828-1910) een grondige uiteenzetting over de geestelijke, zedelijke, sociale en economische stromingen eind negentiende eeuw. De moralist Tolstoj, in zijn werk immer aanwezig, treedt in deze roman nog sterker naar voren en spreekt zijn tijd vermanend toe. Zijn toon is pessimistisch. Een goede vertaling.

Over Lev N. Tolstoj

Graaf Lev Nikolajevitsj Tolstoj (Russisch: Лев Николаевич Толстой,  uitspraak (info / uitleg) [lʲɛf nʲɪkɐˈlaɪvʲɪtɕ tɐlˈstoj]?, in oudere literatuur ook wel als Leo Tolstoi) (landgoed Jasnaja Poljana, 9 september 1828 – Astapovo, 20 november 1910) was een Russisch schrijver, filosoof en politiek denker die voornamelijk romans en korte verhalen schreef. Hij is vooral bekend van zijn realistische romans Oorlog en vrede (1869) en Anna Karenina (1877), die worden beschouwd als twee van de beste boeken uit de wereldliteratuur. Lev Tolstojs religieuze en politieke ideeën hadden veel invloed op de verdere ontwikkeling van het pacifisme.

Levensloop

Tolstoj werd geboren op het landgoed Jasnaja Poljana, in de buurt van Toela, 180 kilometer ten zuiden van Moskou. Hij kwam uit een familie van hoge adel. Zijn vader, graaf Nikolaj Iljitsj Tolstoj, was een deelnemer aa…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek