Boek
Nederlands

Ik zeg geen vaarwel

Kang Han (auteur), Mattho Mandersloot (vertaler)
Een romanschrijver reist naar Jeju-eiland om de vogel van haar vriendin, die in het ziekenhuis ligt, te verzorgen. Eenmaal aangekomen wordt ze geconfronteerd met het pijnlijke verleden van de familie van haar vriendin, wier oom sinds de bloederige Jeju-opstand vermist is.
Titel
Ik zeg geen vaarwel
Auteur
Kang Han 1970-
Vertaler
Mattho Mandersloot
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Koreaans
Oorspr. titel
Jagbyeolhaji anhneunda
Uitgever
Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, 2023
302 p.
ISBN
9789038812083 (hardback)

Besprekingen

Recensie -Han Kang geeft de doden van Jeju een naam

De Koreaanse Han Kang overdenkt het trauma van de massamoord op het eiland Jeju in 1948 in de vorm van een koortsdroom. Die bevat net iets te veel opdringerige vogels en dode bomen die op mensen lijken.

Han Kang wordt wereldwijd gelezen sinds ze in 2016 de International Booker Prize won met De vegetariër, over een vrouw die uit protest tegen haar man besluit geen vlees meer te eten, met alle gewelddadige gevolgen van dien. Maar ze heeft veel meer romans geschreven. In Wit ging ze op zoek naar haar als baby gestorven zusje, in Mensenwerk onderzocht ze de in 1980 bloedig neergeslagen studentenprotesten in de Koreaanse stad Gwangju.

Ook in het nu verschenen Ik zeg geen vaarwel brengt ze een vergeten bloedbad uit de Koreaanse geschiedenis voor het voetlicht. Het verhaal draait om de massamoord op het eiland Jeju, waar de Koreaanse overheid tussen november 1948 en het voorjaar van 1949 bevel gaf om dorpen plat te branden en zo vermeende communisten te treffen. Liefst 270 van de 400 dorpen brandden af en 30.000 burgers kwamen om het leven tijdens grootschalige executies. Decennialang werd de massamoord angstvallig verzwegen.

Sneeuwstorm

Han Kang heeft in haar r…Lees verder

Bloed en botten

Met twee vingerkootjes wijst Han Kang je de weg naar een vergeten massagraf.

 

Cirkelzagen zijn gevaarlijke tuigen. Wanneer In-seon haar handschoen uittrekt, blijven er twee vingerkootjes achter. Verbijsterd staart ze naar de bloedende stompjes. De aanblik van de rode fonteinen overmant haar en In-seon zijgt bewusteloos neer op de vloer van haar werkhok. Wanneer ze wakker wordt, bevindt ze zich in een ziekenhuis in Seoel, ver van het eiland Jeju, waar ze woont. Een alerte buurvrouw heeft haar gevonden, tussen het zaagsel en de meubelpoten, en In-seon is met een spoedvlucht naar het Koreaanse vasteland overgevlogen. Chirurgen hebben de kootjes weer op hun plaats genaaid, maar daar eindigt haar kwelling niet. Elke drie minuten worden de hechtingen geïnjecteerd om te voorkomen dat haar vingertoppen wegrotten. Als ze afsterven, zal ze voor de rest van haar leven geplaagd worden door helse fantoompijnen.

Maar cirkelzagen kunnen ook levens redden. Tijdens haar folterende heling sommeert In-seon haar oude vriendin Gyeong-ha aan haar ziekbed. Ooit werkten…Lees verder

Een indringende roman over liefde, een pijnlijke familiegeschiedenis en rouw. Romanschrijver Gyeong-ha reist naar Jeju-eiland om zich over de vogel van haar vriendin, die in het ziekenhuis is opgenomen, te ontfermen. Het eiland, dat van 1948-1954 het schouwtoneel was van een burgeropstand die tienduizenden het leven kostte, wordt geteisterd door een zware sneeuwstorm. Bij aankomst wordt Gyeong-ha geconfronteerd met het pijnlijke familieverleden van In-seon. In-seon's moeder, Jeong-sim, is sinds de opstand op zoek naar haar vermiste broer en weigert zijn mogelijke dood te accepteren. Vanuit de observerende ik-persoon, in serene en beeldende stijl geschreven. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep. Han Kang (Gwangju, 1970) is een wereldberoemde Zuid-Koreaanse schrijver. Ze schreef meerdere boeken. Ze won vele nationale en internationale prijzen, waaronder de International Man Booker Prize voor ‘De vegetariër’. Haar werk werd in meer dan dertig talen vertaald.

Over Kang Han

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ccmontgom

Han Kang (Gwangju, 27 november 1970) is een Zuid-Koreaanse schrijver.

Leven

Han Kang is de dochter van romanschrijver Han Seung-won en kind van een schrijversfamilie; haar broers zijn ook schrijver. Ze studeerde Koreaanse literatuur aan de Yonsei University in Seoul. Ze won de Yi Sang Literary Prize, de Today’s Young Artist Award en de Korean Literature Novel Award. In 2016 won ze de International Booker Prize voor fictie voor De Vegetariër, samen met vertaler Deborah Smith. Ze was de eerste Koreaan die genomineerd werd voor de prijs.

Werken

Han Kang begon haar literaire carrière als dichter. Later werd zij bekend als romanschrijver. Haar debuutroman werd in 1995 gepubliceerd in Zuid-Korea. Ze heeft zeven romans gepubliceerd in Zuid-Korea en haar romans zijn onder meer vertaald in het Nederlands, Engels, Frans, Arabisch en het Spaans.

Lees verder op Wikipedia