Boek
Nederlands

De leugens van Lance : de ondergang van een wielerlegende

Juliet Macur (auteur), Guus Houtzager (vertaler), Jan Willem Reitsma (vertaler)
+1
De leugens van Lance : de ondergang van een wielerlegende
×
De leugens van Lance : de ondergang van een wielerlegende De leugens van Lance : de ondergang van een wielerlegende

De leugens van Lance : de ondergang van een wielerlegende

Journalistiek onderzoek naar het dopinggebruik van de Amerikaanse wielrenner Lance Armstrong (1971-), zevenvoudig winnaar van de Tour de France.
Onderwerp
Armstrong, Lance
Titel
De leugens van Lance : de ondergang van een wielerlegende
Auteur
Juliet Macur
Vertaler
Guus Houtzager Jan Willem Reitsma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Cycle of lies
Editie
1
Uitgever
[Amsterdam]: Uitgeverij Thomas Rap, 2014
447 p.
ISBN
9789400402478 (paperback)

Besprekingen

Juliet Macur wordt beschouwd als een van de beste sportjournalisten van Amerika. Ze heeft een sportcolumn voor de New York Times en volgde Lance Armstrong gedurende tien jaar intensief tijdens zijn wielercarrière. Dat zij als enige haar weg vond tot bij alle vertrouwelingen van Armstrong, toen zijn carrière door dopingperikelen in vrije val ging, mag dan ook geen wonder heten. Voor dit boek sprak ze met een honderdtal getuigen, maar ook met Armstrong zelf.
In De leugens van Lance rekent Macur letterlijk af met Armstrong. Ze haalt hiervoor talloze feiten aan die nog niet eerder in de pers waren verschenen. Zo zou Armstrong al vanaf 1992, op zijn twintigste, gestart zijn met het gebruik van doping. Hij startte toen als prof bij Motorola en kreeg als soigneur John Hendershot. Samen wilden ze tot het uiterste gaan. Armstrong was toen al enorm veeleisend en kon geen nederlaag verdragen. De competitie moest eraan. Doping bleek het wondermiddel. Een jaar later werd hij voo…Lees verder
De Amerikaan Lance Armstrong (1971-) fietste zeven tourzeges bij elkaar, om vervolgens keihard van zijn voetstuk te donderen. De sporter, die ooit van kanker genas, speelde vals door doping te gebruiken. Niet alleen snoepte hij zelf uit de verboden pot, hij zette ook anderen daartoe aan. Zo sleepte Armstrong heel wat mensen mee in de onvermijdelijke val. Juliet Macur dook als verslaggever van The New York Times in de leugens van Lance Armstrong. Haar boek maakt op een knappe manier duidelijk op welke manier en waarom de serieleugenaar deed wat hij naar eigen zeggen moest doen om aan de top te komen. Macur sprak meer dan honderd getuigen, ging zelf op onderzoek uit en schrijft de resultaten daarvan zeer helder op. Haar onthutsende verslag leest als een trein. Met uitgebreide bronvermelding, bibliografie en register.