Elizabeth Finch : roman

Elizabeth Finch : roman
Andere formaten:
Besprekingen
Verslingerd aan een toch niet zo geniale lerares
In de nieuwe roman van de Britse schrijver en Man Booker Prize-winnaar Julian Barnes (76) blikt een man terug op een paar decennia fascinatie en adoratie voor een vroegere lerares, niet beseffend dat ieder verhaal een leugen is.
Elizabeth Finch, krijgen we vanaf de eerste paragrafen van de nieuwe roman van Julian Barnes mee, was een mysterieuze, zelfverzekerde en bijzonder erudiete vrouw. Ze droeg klassieke kleren en hield altijd de nodige afstand. Ze was niet ouderwets, maar leek haar tijd ontstegen, immer hoogstaand, onafhankelijk en heerlijk Europees.
Of zo beschrijft Neil haar toch, de verteller van het boek die decennia geleden, toen er van sociale media of laptops nog geen sprake was, een cursus 'cultuur en beschaving' bij haar volgde. Hij was toen midden dertig, een mislukte acteur die champignons was beginnen kweken en zijn vrouw met de noorderzon had zien vertrekken. Zij was degene die, wanneer hij haar over zijn opleiding vertelde, 'Ach, acteur' verzuchtte, 'het volmaakte voorbeeld van kunstmatigheid die authenticiteit tot stand brengt'. En ja, geeft Neil ons na een uitputtende beschrijving van Elizabeth Finch van een pagina of tien nog mee, 'natuurlijk leed ze aan migraine'.
Wantro…Lees verder
Superieure speculatie
Op zijn 76ste hanteert Julian Barnes zijn pen nog steeds met de lichtvoetigheid en speelse slimmigheid van een jonge schrijver.
'Wat als'-geschiedenissen gaan doorgaans niet veel verder terug dan een moordcomplot tegen Hitler, maar het superieure stukje literaire speculatie dat Julian Barnes' nieuwe roman Elizabeth Finch aandrijft, leidt terug tot de tijd van de Romeinen: wat als 'Julianus de Afvallige, de laatste heidense keizer van Rome, die de rampzalige getijdengolf van het christendom heeft proberen te keren' in zijn opzet geslaagd was? Wat dan? 'Stelt u zich de laatste vijftien eeuwen eens voor zonder godsdienstoorlogen, misschien wel zonder op geloof of zelfs maar op ras gebaseerde onverdraagzaamheid.'
Niet dat de Britse Bookerprijswinnaar plots historische fantasy over Romeinse keizers is gaan schrijven. Barnes blijft Barnes en Elizabeth Finch laat zich niet gewillig in een genrehokje proppen. De vraag over hoe de Europese geschiedenis en beschaving er hadden kunnen uitzien zonder de dominantie van het christendom vormt de inzet van een even gelaagd en erudiet als meeslepend en vermakelijk we…Lees verder
Speuren in de rook ★★★☆☆
Julian Barnes schreef een roman over een vrouw met duidelijke trekken van zijn oud-docent Anita Brookner. De verteller is in vele opzichten haar tegenpool, en laat zich moeilijk kennen.
In de wereld van Julian Barnes is het verleden mysterieus, uiteindelijk zelfs onkenbaar. Aanvankelijk leggen zijn personages zich daar meestal niet bij neer. Soms levert hun zoektocht iets op. Vaker blijven ze achter met halflege handen, of zelfs dat niet. 'Wat vrat mijn geliefde eigenlijk allemaal uit in de tijd voor ik haar kende?', vraagt Graham Hendrick zich obsessief af in Barnes' tweede roman Before She Met Me. 'Wat weet ik welbeschouwd echt over Flaubert?', vraagt een bevlogen Geoffrey Braithwaite in Flaubert's Parrot. 'En trouwens, welke van de drie opgezette papegaaien waarvan wordt geclaimd dat ze Flauberts inspiratiebron waren, is nu precies de echte?'
Ook in veel van zijn latere boeken, van Talking It Over tot Love, etc. en van Arthur & George tot The Sense of an Ending, laat Barnes het thema van het ongrijpbare of op zijn minst betwiste verleden terugkeren. Zijn nieuwe roman, Elizabeth Finch, vertelt over de universitair docent uit de titel. En inderdaad, zi…Lees verder
Ex cathedra
Erudiet, spitant, briljant: kijk hoe Julian Barnes schrijfles geeft.
Neil is een uitgerangeerde acteur die zijn midlifecrisis wil bekampen met een frisse zit op de schoolbanken, meer bepaald voor de cursus ‘Cultuur en beschaving’, waar hij op het slag bevlogen docent botst dat je kent uit Dead Poets Society : de iets oudere prof Elizabeth Finch is enigmatisch, flegmatiek, razend intelligent, begiftigd met een radde tong en vuurt aan de lopende band aforismen het klaslokaal in. Haar vak is louter een alibi om aan socratisch onderwijs te doen. Finch daagt haar studenten uit met een gewaagd citaat, waarna het debat begint. Haar stokpaardje: de wijsheden van Julianus de Afvallige, de filosoof-keizer die als laatste het Romeinse rijk probeerde te behoeden voor het opkomende christendom. Wat als hij niet op een Perzisch slagveld was gesneuveld? Wat als hij die sektarische Jezus-freaks had kunnen uitroeien? Hoe zou de Europese geschiedenis er dan hebben uitgezien?
Natuurlijk heeft Neil een oogje op haar en nu hij – na een mislukt h…Lees verder