Boek
Nederlands

Beste broers

Jowi Schmitz (auteur), Chuck Groenink (illustrator)
+1
Beste broers
×
Beste broers Beste broers
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Raf (9, ik-persoon) en zijn broertje Robbie (5) verhuizen naar de boerderij van opa en oma. Opa is ’s nachts met iets geheimzinnigs bezig in het bos en oma is vaak heel moe. Ook hun ouders hebben weinig tijd voor hen, dus gaan ze zelf op ontdekkingstocht in het spannende bos. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Familie, Opgroeien
Titel
Beste broers
Auteur
Jowi Schmitz
Illustrator
Chuck Groenink
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Hoogland & Van Klaveren, 2020
228 p. : ill.
ISBN
9789089673169 (hardback)

Besprekingen

Raf (9, ik-persoon) en zijn broertje Robbie (bijna 6) verhuizen met hun ouders naar de boerderij van opa en oma, vlak bij een dorp. Leuk, maar ook spannend: een nieuwe slaapkamer, schuren vol donkere hoekjes en een nieuwe school. En wat is hun opa toch ’s nachts in het bos aan het bouwen? En waarom is oma steeds zo moe? Net zoals in een aantal andere verhalen van Jowi Schmitz is de thuissituatie onveilig. Moeder verliest zich in haar nieuwe baan in het lokale ziekenhuis. Vader, bezig met een zelfontplooiingstraject, is er ook maar weinig. Er zijn gelukkig ook fijne gebeurtenissen (kermis, de vosjes), maar Raf en Robbie moeten vooral zichzelf zien te redden. Raf piekert over alles, houdt iedereen in de gaten en probeert dapperder te zijn dan hij is. Hij klinkt ook vaak veel te volwassen. Robbie is juist een doener, zich minder bewust van het gedrag van de volwassenen. Dat de broers naar elkaar toegroeien is een mooi gegeven, maar compenseert niet voor de opeenstapeling van ontbrekende …Lees verder

Beste broers

Raf (9 jaar) en Robbie (5 jaar) verhuizen van de stad naar het platteland. Ze trekken samen met hun ouders in bij opa en oma. Hoofdreden is dat mama een nieuwe job als arts gevonden heeft in een ziekenhuis vlak bij de boerderij van haar ouders. Raf ziet en voelt dat het niet goed gaat tussen zijn papa en mama. Oma is zwakjes en zijn jongere broer Robbie vraagt en krijgt ook veel aandacht. Raf staat er een beetje alleen voor. Hij voelt zich onwennig door de nieuwe situatie, maar houdt wel alle anderen recht.  Wanneer oma dringend wordt opgenomen, papa een opleiding volgt, mama van 's morgens tot 's avonds werkt in het ziekenhuis, dreigt de harmonie totaal te verbrokkelen.Opa leeft namelijk in zijn eigen wereld en heeft in het bos vlak bij een torenconstructie gebouwd. Dit om samen met oma een wonderfenomeen te vieren. Dit kan nu niet doorgaan. Raf wordt meer en meer in een hoek gedrongen, maar samen met zijn broer zoekt hij naar oplossingen. Doo…Lees verder

Over Jowi Schmitz

Jowi Schmitz (Leiderdorp, 12 juli 1972) is een Nederlandse schrijfster van jeugdboeken en boeken voor volwassenen. Daarnaast is zij theater recensent.

Levensloop

Jowi Schmitz studeerde Culturele Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij werkte enige jaren bij Man bijt Hond.

Schmitz begon haar schrijverscarrière met twee romans voor volwassenen. In 2011 publiceerde zij haar eerste kinderboek.

Schmitz woont met haar twee zoons op een boot in Amsterdam. Het wonen op een boot inspireerde haar tot het maken van een boek over woonbootbewoners, Nooit nooit nooit meer aan de wal (2013). Over de geboorte van haar zoon Milo schreef zij het boek Te vroeg geboren. Dagboek over mijn zoon (2014).

In april 2022 ontving Schmitz een projectsubsidie van het Nederlands Letterenfonds voor een kinderboek, uit te geven bij Hoogland & Van Klaveren.

Lees verder op Wikipedia