Boek Nederlands

De stad der blinden : roman

José Saramago (auteur), Harrie Lemmens (vertaler)
+1
De stad der blinden : roman
×
De stad der blinden : roman De stad der blinden : roman

De stad der blinden : roman

José Saramago (auteur), Harrie Lemmens (vertaler)
Als een land getroffen wordt door een besmettelijke blindheid, verandert het leven in een elementaire strijd op leven en dood.
Onderwerp
Goed en kwaad
Titel
De stad der blinden : roman / José Saramago ; uit het Portugees vertaald en van een nawoord voorzien door Harrie Lemmens
Auteur
José Saramago
Vertaler
Harrie Lemmens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Portugees
Oorspr. titel
Ensaio sobre a Cegueira
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2020
329 p.
ISBN
9789029091121 (paperback)

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands (andere uitgaves)

Besprekingen

Een heel land wordt opeens getroffen door een besmettelijke blindheid. De blinden worden allemaal bijeengebracht in een oud gebouw. Ze worden daar streng bewaakt door leger en regering, maar op den duur worden ook de bewakers blind. Degeneratie zet in en de wereld verandert in een zelfzuchtige strijd op leven en dood, in een hel. Op het eind kunnen de blinden weer zien. Saramago (1922-2010, Nobelprijs 1998) was een van de belangrijkste hedendaagse schrijvers van Portugal. De stijl is zakelijk, helder en onpartijdig: een essay in romanvorm over de wreedheid en de slechtheid van de mens, in een prachtige vertaling. Een roman die op voortreffelijke en pijnlijke wijze laat zien hoe de mens onder bepaalde omstandigheden kan degenereren tot een egoïstisch monster. Angstaanjagend om te lezen hoe de mens zo dubbelblind kan zijn. Met een uitgebreid, informatief nawoord van de vertaler. Verfilmd als 'Blindness' met Julianne Moore en Mark Rufallo. Kleine druk.