Besprekingen
Franzen zonder franjes
Jonathan Franzen wordt milder met de jaren, maar met het venijn verdwijnt ook een deel van het vermaak.
Jonathan Franzen beweerde ooit dat geen enkele schrijver meer dan zes volwaardige romans in zich heeft, maar nu zijn eigen zesde turf in de winkels ligt, blijkt Franzens nieuwste aanslag op de wereldwijde papierreserves niet zijn laatste pennenvrucht, maar het eerste deel van een aangekondigde trilogie.
Die drie boeken moeten volgens Franzens uitgever 'een veelomvattend onderzoek naar menselijke mythologieën' worden en in Kruispunt vangt de auteur van De correcties (2001), Vrijheid (2010) en Zuiverheid (2015) die literaire navorsing aan met religie. Dat doet de 62-jarige schrijver, Franzen blijft Franzen, via de lotgevallen van een Amerikaans middenklassengezin. Vader Russ Hildebrandt, moeder Marion en de kinderen Clem, Becky, Perry en Judson vormen samen een allesbehalve hecht domineesgezin dat het begin van de jaren zeventig beleeft in het voorstadje New Prospect, Illinois.
Oprecht en sober
Franzen stopt niet onnodig veel moeite in details over de woelig…Lees verder
Als dit geen klassieker wordt
In zijn nieuwe roman is Jonathan Franzen op zijn best. De personages zijn virtuoos uitgewerkt, net als de vele verhaallijnen. Tussen alle ernst en drama valt er ook nog genoeg te lachen.
Toen Jonathan Franzen twintig jaar geleden De correcties (The Corrections) publiceerde, legde hij de lat daarmee bijna sadistisch hoog. Voor andere schrijvers, maar vooral ook voor zichzelf. De roman was een briljante, zowel hilarische als schrijnende beschrijving van de familie Lambert, die nog eenmaal bijeenkomt om Kerst te vieren. Het betekende Franzens doorbraak als schrijver. Ook zijn opvolgers Vrijheid en Zuiverheid werden met lof ontvangen, zij het minder eenstemmig (zelf vond ik beide vijf sterren waard).
Nu is er Kruispunt (Crossroads): een roman die De correcties naar de kroon steekt. En het is pas het eerste deel in een trilogie.
Franzen gaat in dit boek terug naar de vroege jaren zeventig. Zoals al zijn romans heeft Kruispunt de complexe verhoudingen binnen een familie als onderwerp. Het gezin Hildebrandt woont in New Prospect, een buitenwijk van Chicago, waar vader Russ (47) hulppredikant is van de First Reformed Church. Via telkens van perspectief wissel…Lees verder
Alle gezinnen zijn ongelukkig, ook de gelukkige
Amerika’s chroniqueur van het dagelijks leven doet het weer. Na een paar mindere romans sluit Jonathan Franzen in Kruispunt aan bij het elan van zijn grandioze De correcties .
In de aanloop naar Kerstmis 1971 realiseren de leden van het gezin Hildebrandt zich dat ze op een kruispunt in hun leven terechtgekomen zijn. Neem nu vader Russ. Hij is zevenenveertig en hulppastor in een kleine protestantse gemeente die vooral uit gegoede blanken bestaat. Een reden om teleurgesteld te zijn in zijn kinderen heeft hij niet, maar toch had hij op meer gehoopt. En dat meer zou de elf jaar jongere weduwe Frances hem wel eens kunnen bieden, of zoals zijn oudste zoon Clem tegen zijn zusje Becky zegt over de vele wandelingen die Becky met haar vader maakt: ‘Mam is blij dat hij die wandelingen met jou maakt, omdat hij er met jou niet vandoor zal gaan.’
Alleen is het nog maar de vraag of Marion, de vrouw van Russ, niet eerder de handdoek in de huwelijksring zal gooien. Ook zij zit immers vol teleurstelling en frustratie, zodanig zelfs dat ze er een zichzelf hatende dikkerd van geworden is. Ooit was ze nochtans zo mooi en naïef, toen ze als jonge vrouw…Lees verder
Kleine levens, grote verlangens
Jonathan Franzen pakt je wederom in met zijn aangename vertelstijl, en met zijn menselijke maat - vrij van sarcasme en cynisme.
Jonathan Franzen (1959) is sinds hij in 2001 doorbrak met zijn roman De correcties, een van de bestverkopende Amerikaanse auteurs en je snapt waarom: tegen een achtergrond van consumentisme en honger naar meer dan welvaart, beschrijft hij in een soepele en toegankelijke stijl over de haken en ogen die iedereen (in het Westen althans) herkent: huwelijksproblemen, sociale problemen, financiële problemen. En hij zorgt er slim voor dat elke lezer in zijn romans wel een personage van zijn gading vindt, waarmee hij zich min of meer kan identificeren. Dat geldt voor De correcties maar ook voor een roman als Vrijheid en nu weer voor Kruispunt net als die vorige boeken een familieroman.
In Vrijheid verbeeldde Franzen het begrip vrijheid voor de diverse leden van de Amerikaanse Berglund-clan, in Kruispunt doet hij iets dergelijks met een andere familie in een andere tijd, de familie Hildebrand (klinkt Nederlands/Duits, is het niet). Alle leden, vader Russ, moeder Marion, zonen Cl…Lees verder