Boek
Nederlands

De verdwijning van Stephanie Mailer

Joël Dicker (auteur), Manik Sarkar (vertaler)
+1
De verdwijning van Stephanie Mailer
×
De verdwijning van Stephanie Mailer De verdwijning van Stephanie Mailer

De verdwijning van Stephanie Mailer

Genre:
Titel
De verdwijning van Stephanie Mailer
Auteur
Joël Dicker
Vertaler
Manik Sarkar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La disparition de Stephanie Mailer
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2019
635 p.
ISBN
9789403149509 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

JOËL DICKER - De verdwijning van Stephanie Mailer

★½

In zijn nieuwste werk amuseert Joël Dicker zich met een metaspelletje: één van zijn personages wil een boek schrijven, tot hij beseft dat het een detectiveroman zou worden, 'het laagste aller romangenres'. Dicker wil zo vast een ironische knipoog uitdelen, maar het enige slachtoffer van die ironie is hijzelf: 'De verdwijning van Stephanie Mailer' is de slechtste reclame voor het detectivegenre die ik in lange tijd heb gelezen.

De voorbije jaren viel er nochtans nauwelijks te ontkomen aan de hype rond de Zwitserse posterboy en bestsellerauteur. Zijn debuut, 'De waarheid over de zaak Harry Quebert', groeide uit tot een miljoenensucces en werd met literaire prijzen bekroond.

'De verdwijning van Stephanie Mailer' heeft veel gemeen met Dickers doorbraakroman. Opnieuw wordt gewroet in een oude moordzaak, en opnieuw betrekt Dicker de literaire wereld bij die uitgesponnen zoektocht. Ditmaal gaat het om een viervoudige moord in een voorstadje van New York, waarbij het voltallige gezin van de plaatselijke burgemeester en een jonge vrouw werden afgeknald. Twintig jaar later krijgt de rechercheur die de zaak oploste van een journaliste te horen dat hij destijds de verkeerde dader heeft aangeduid. Maar voor hij meer te weten komt, verdwijnt de journaliste in verdachte omstandigheden.

Eén van de kneepjes waarvoor Dicker bij zijn debuut werd geroemd, is het 'ingewikkelde, maar prachtige doolhof' da…Lees verder

Kleutercluedo

Lichtgewicht Joël Dicker vergrijpt zich aan de detectiveroman en toont aan waarom papierversnipperaars zijn uitgevonden.

Agent Jesse Rosenberg heeft pech. Net voor zijn pensioen – hij kan bogen op een geslaagde carrière, medailles incluis – komt onderzoeksjournaliste Stephanie Mailer roet in zijn taart strooien. Twintig jaar geleden loste Rosenberg een viervoudige moord op maar Mailer betwijfelt of hij wel de juiste dader gevat heeft. Niemand die veel aandacht besteedt aan een gesjeesde journaliste, tot ook zij verdwijnt. Rosenberg verzamelt zijn oude kompanen en heropent de zaak, zeer tegen de zin van de burgemeester – zijn stadje Orphea maakt zich op voor een groot theaterfestival en rondlopende moordenaars schrikken toeristen af.

De Zwitserse bestsellerauteur Joël Dicker betuigt in zijn nieuwe ‘roman’ meermaals zijn liefde voor het detectivegenre en hij doet dan ook zijn uiterste best om elk thrillercliché uit te hollen. Persoonsverwisselingen, corrupte politici, gecodeerde berichten, een ellenlange stoet aan verdachten die allemaal duistere …Lees verder

Als journaliste Stephanie Mailer zich in 2014 verdiept in het verslag van een slachtpartij in 1994, die de burgemeester van Orphea, een chic badplaatsje in de staat New York, zijn gezin en een trimster het leven kostte, ontdekt zij enkele missers. Al is door de dood van de 'dader' bij de achtervolging de zaak gesloten, de details waarop zij stuit verdienen nadere toetsing, zo meldt zij Jesse Rosenberg en Derek Scott, die indertijd het politieonderzoek leidden. De heropening van de zaak valt nagenoeg samen met de raadselachtige verdwijning van de journaliste. Wat broeit hier? Geënt op het format van 'De waarheid over de zaak Harry Quebert', zijn bekroonde roman uit 2012, graaft de auteur (Genève, 1985) ook nu in de politieke en sociale relaties, in literaire en theatrale ambities, in waarden en zingeving. Daartoe introduceert hij invoelend en overzichtelijk een dertigtal protagonisten die in het doolhofcircuit van het onderzoek, naast hun mogelijke betrokkenheid ook zicht bieden op hed…Lees verder

Over Joël Dicker

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Palrogg

Joël Dicker (Genève, 16 juni 1985) is een Zwitserse schrijver. Hij studeerde aan de faculteit rechten van de Universiteit van Genève. In 2010 behaalde hij zijn mastergraad.

Op 24-jarige leeftijd schreef hij Les Derniers Jours de Nos Pères, een novelle over de Special Operations Executive, een geheime Britse organisatie tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 2010 won Joël Dicker de Prix des Écrivains Genevois, een prijs voor nog niet gepubliceerde manuscripten. In 2012, dus twee jaar nadat hij deze prijs gewonnen had, is Les Derniers Jours de Nos Pères in Frankrijk uitgegeven.

La Vérité sur l’Affaire Harry Quebert (De waarheid over de zaak Harry Quebert) is zijn tweede roman. Een spannend verhaal over een New Yorkse schrijver met schrijversblok, die op bezoek gaat bij zijn oude professor in New Hampshire. De schrijver stuit op een oude moordzaak die verband houdt met een oude liefdesgeschiedenis tussen zijn leermeester en een 15-jarige le…Lees verder op Wikipedia

Suggesties