Boek
Nederlands

De meester van Petersburg

J.M. Coetzee (auteur), Frans Van der Wiel (vertaler)
De Russische romanschrijver Dostojevski begint een spirituele zoektocht naar zijn stiefzoon, die onder onduidelijke omstandigheden om het leven is gekomen in het Petersburg van 1869.
Extra onderwerp
HIS, Dostojevski, Fjodor, 19de eeuw
Titel
De meester van Petersburg
Auteur
J.M. Coetzee 1940-
Vertaler
Frans Van der Wiel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The master of Petersburg
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2006 | Andere uitgaves
252 p.
ISBN
9789059361317

Besprekingen

Begin november berichtte Bram Vermeulen ('NRC Handelsblad') in vrij donkere bewoordingen over de toekomst van Zuid-Afrika: "Na het einde van de apartheid zou eindelijk de onschuld regeren, maar doemdenken en geweld overheersen". Een neerwaartse spiraal van misdaad en bloedvergieten lijkt het land in zijn greep te houden. Nadine Gordimer kon het aan den lijve ondervinden; de bejaarde Nobelprijswinnaar werd thuis beroofd, in het gezicht geslagen en opgesloten. Charles Nqakula, de Zuid-Afrikaanse minister van Veiligheid, deed er nog een schepje bovenop door te stellen dat iedereen die zeurt over de escalerende misdaad, het land maar moest verlaten. André Brink, wiens dochter het slachtoffer was van een overval, is behoorlijk in zijn wiek geschoten over Nqakula's uitlating: "Het Zuid-Afrika van Nelson Mandela is in een ravijn aan het vallen". Voor Etienne Van Heerden gaat het land naar de verdoemenis: "De virussen van geweld en criminaliteit, van verwaarlozing en corruptie. Het land is en…Lees verder
Vanuit Dresden, waar hij in ballingschap leeft, keert de Russische schrijver Dostojevski in 1869 terug naar St. Petersburg na de plotselinge dood van zijn stiefzoon, die daar studeerde. Hij gaat naar diens studentenkamer, en woont daar een maand om zich te verdiepen in zijn zoon en te begrijpen wat er gebeurd is. Uit gesprekken met de hospita en haar dochter hoort hij dat de politie de dood onderzoekt. Hij ontdekt dat zijn zoon contacten had met een groep anarchisten. Hoe hij precies gestorven is, blijft onduidelijk en dat beheerst zijn vader. Pas als hij over zijn zoon kan schrijven, komt er enige ruimte. Een prachtig verhaal met twee verschillende lagen, die heel subtiel met elkaar verweven zijn, waarin op een indringende manier wordt beschreven hoe een gevoelig mens worstelt met een groot verdriet. Goede vertaling. Vrij kleine druk.

Over J.M. Coetzee

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

John Maxwell (J.M.) Coetzee (Kaapstad, 9 februari 1940) is een Australische schrijver en literair vertaler van Zuid-Afrikaanse origine. Op 10 december 2003 werd de Nobelprijs voor Literatuur aan hem uitgereikt. Coetzee wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van deze tijd.

Leven

Het voorgeslacht van Coetzee bestaat voor het merendeel uit naar Zuid-Afrika geëmigreerde 17e-eeuwse Nederlanders. Hij groeide op in een Engelstalige familie, maar spreekt ook Afrikaans (en daarmee redelijk goed Nederlands).

Coetzee studeerde wiskunde en Engels aan de Universiteit van Kaapstad. Begin jaren zestig verhuisde hij naar Groot-Brittannië, waar hij werkte als computerprogrammeur. Zijn ervaringen werden later verwerkt in het boek Youth (2002). Daarna studeerde hij literatuur aan de Universiteit van Texas in Austin en doceerde vervolgens tot 1971 Engels aan de Universiteit van Buffalo (Staatsuniversiteit van New York). I…Lees verder op Wikipedia