Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Besprekingen

Stel dat iedereen in jouw herinneringen kan meekijken

Het opvallendste boek uit het nieuwe aanbod Wacht maar tot onze sociale media vervangen zullen zijn door een Collectief Bewustzijn, schrijft Jennifer Egan in Het snoephuis. Dan zullen we als Hans en Grietje afstormen op al het lekkers dat daaruit voortvloeit.

Lincoln is smoorverliefd op zijn collega M. Hij bekijkt haar op het bespieden af, telt haar sproeten en bijsproeten en vraagt zich af of M ook iets voor hem voelt. Om daar zeker van te zijn, zou hij sensoren op haar lichaam moeten aanbrengen en liefst ook in haar vagina en haar dan confronteren met een aantal van zijn lievelingsobjecten om haar reacties te meten, maar hij beseft dat dit niet kan. Dus stapt hij op M af, wetende dat ze al vijf maanden een relatie heeft met een andere collega met wie ze - maar daar is Lincoln niet zeker van, het is eerder een ruwe schatting - inmiddels al 79,6 keer seks heeft gehad. De eerste acht zinnen van een gesprek zijn bepalend voor het verdere verloop ervan, weet hij. Als het dan nog snor zit, is de kans 80 procent dat er na de kennismaking ook een afspraakje volgt.

VADERTESTIKELS

Lincoln en zijn avances maken deel uit van een van de meest geslaagde verhalen uit de nieuwe roman van Jennifer Egan, Het snoephuis. Verhalen die samen …Lees verder

Grote Amerikaanse Roman (bis)

Hoeveel Great American Novels kun je schrijven? Jennifer Egan keert terug naar de personages uit Bezoek van de knokploeg, én naar de stilistische speelsheid en emotionele draagwijdte die dat boek kenmerkten.

Toen Jennifer Egan in 2011 voor haar bestseller Bezoek van de knokploeg de Pulitzer Prize en de National Book Critics Circle Award kreeg, meldden Amerikaanse kranten voornamelijk dat Jonathan Franzen dat jaar voor Vrijheid die prijzen níét kreeg. Als de New Yorkse schrijfster dit jaar met haar vervolgverhaal Het snoephuis een nieuw plankje in haar prijzenkast met literaire trofeeën vult, zal de verrassing iets minder groot zijn dan toen. In elf jaar publiceerde Egan de historische roman Manhattan Beach (2017), en ze schreef voor het magazine van The New York Times onder meer een indringende reportage over de opioïdencrisis in haar land. Als ze het in 2011 al niet was, dan groeide Egan sindsdien uit tot een van de accuraatste en meest empathische chroniqueurs van haar tijd.

De tijdgeest vangen in soepel, slim en uiterst ontroerend proza is precies wat Egan doet in Het snoephuis. Meer nog dan een rechttoe rechtaan vervolg op Bezoek van de knokploeg lijk…Lees verder

Extern geheugen

Jennifer Egan leidt ons door de snoepwinkel van het menselijke brein. Maar dat is niet zonder gevaar.

In een nabije toekomst kunnen we ons geheugen downloaden. Een paar uurtjes aan elektrodes hangen en hupsakee, al je herinneringen netjes op een harde schijf. Wie dat wenst, kan ze ook online beschikbaar maken zodat we in elkaars hoofd kunnen snuisteren.

De voordelen zijn legio. Eindelijk kunnen we dat onbetrouwbare geheugen op fouten controleren, en je ziet meteen ook het perspectief van de ander. Een godsgeschenk voor traumapsychologen, rechters, en tout court voor de hele mensheid want nu we alle gedachten van elke aardbewoner kunnen raadplegen, ligt een collectief bewustzijn binnen handbereik. Eindelijk wereldwijd begrip voor elkaar: daar vloeit automatisch wereldvrede uit voort. Toch?

Techgoeroe Bix Bouton ziet enkel pluspunten aan zijn uitvinding. Het absolute einde van de privacy is een klein offer voor het welzijn van de planeet en haar bewoners, en hoewel critici waarschuwen voor een totalitaire staat – elke veiligheidsdienst staat likkebaardend aan zijn…Lees verder

Een dystopische roman over technologie en het menselijk geheugen. Bix Bouton heeft een technologisch programma ontwikkelt dat toegang geeft tot al iemands herinneringen, die bovendien uitwisselbaar zijn met anderen. Egan weeft de verregaande gevolgen van dit programma door de levens van verschillende personages. Prettig en met vaart geschreven. ‘Het snoephuis’ zal een brede tot literaire lezersgroep aanspreken. Jennifer Egan (Chicago, 1962) is een wereldberoemde Amerikaanse schrijver en romanschrijver. Ze schreef meerdere boeken. Haar werk werd in meer dan vijftien landen uitgegeven.

Over Jennifer Egan

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Jennifer Egan (Chicago, 6 september 1962) is een Amerikaans schrijver van romans en korte verhalen. Ze studeerde af aan San Francisco University High School voordat ze naar de Universiteit van Pennsylvania en St John's College ging. Tegenwoordig woont en werkt Egan in Brooklyn.

Egan is auteur van de romans The Invisible Circus (1995), Look at Me (2001), The Keep (2006) en A Visit From the Goon Squad (2010), Manhattan Beach (2017) en een collectie korte verhalen, Emerald City (1993). Ze heeft ook fictie gepubliceerd in The New Yorker, Harper's Magazine, Zoetrope: All-Story en in Ploughshares.

The Keep ontving gunstige recensies van The New York Times Book Review. Look at me drong door tot de finale van de National Book Award. Voor A Visit From the Goon Squad won Egan onder meer de Pulitzerprijs voor literatuur, de National Book Critics Circle Award en de Los Angeles Times Book Pr…Lees verder op Wikipedia